Opinió

La difícil supervivència de les empreses en concurs

El con­curs de cre­di­tors és un pro­ce­di­ment legal que té com a objec­tiu recon­duir la situ­ació d'insolvència d'una empresa. El con­curs fina­litza amb un con­veni entre els cre­di­tors i l'empresa deu­tora. En aquest cas, l'acord entre les dues parts per­met que els cre­di­tors recu­pe­rin la màxima pro­porció de crèdit pos­si­ble i la com­pa­nyia con­tinuï ope­rant. També pot fina­lit­zar amb la liqui­dació quan l'empresa es tanca i el seu patri­moni és divi­dit entre els cre­di­tors. Dar­re­ra­ment, per trac­tar de sal­var empre­ses i man­te­nir una part dels llocs de tre­ball, hi ha casos en què es ven la uni­tat pro­duc­tiva, és a dir, aquell con­junt d'actius i el per­so­nal neces­sari per a la con­ti­nu­ació del negoci, per part de la soci­e­tat que l'adqui­reix. Fa pocs dies, el Refor (Regis­tre d'Eco­no­mis­tes Foren­ses del Con­sell Gene­ral de Col·legis d'Eco­no­mis­tes) feia públi­ques dades que posen de mani­fest que no és fàcil que una empresa sobre­vis­qui a un con­curs. Així, només tres de cada cent empre­ses en con­curs se sal­ven. Pos­si­ble­ment aquest mal resul­tat explica que, en com­pa­ració amb d'altres països, poques empre­ses uti­lit­zen el procés con­cur­sal. Tot i així, l'any 2012 varen entrar en con­curs 8.726 empre­ses espa­nyo­les i s'espera que el 2013 n'hi entrin unes 11.000.

Entre les cau­ses que expli­quen l'alta mor­ta­li­tat de les empre­ses en con­curs, es pot des­ta­car que es retarda massa el moment de dema­nar el con­curs. Per tant, els pro­ble­mes tenen una solució més difícil, ja que l'empresa està sovint molt dete­ri­o­rada. A d'altres països, com per exem­ple els Estats Units, les empre­ses sol·lici­ten el con­curs quan estan a punt d'incom­plir els pri­mers com­pro­mi­sos de deute. Aquí, quan una empresa entra en con­curs ja fa mesos, i fins i tot anys, que ha començat a tenir difi­cul­tats de tre­so­re­ria. D'altra banda, en alguns països hi ha més tra­dició de com­plir els com­pro­mi­sos adqui­rits. A Espa­nya, en la majo­ria de con­cur­sos, o bé no hi ha acord, o bé s'incom­plei­xen els acords asso­lits. Un aspecte que també con­di­ci­ona les pos­si­bi­li­tats de super­vivència de les empre­ses en con­curs és que la llei té com a pri­o­ri­tat pro­te­gir els cre­di­tors i, en canvi, sal­var l'empresa és secun­dari. En d'altres països la con­tinuïtat de l'empresa és la pri­o­ri­tat que guia tot el procés con­cur­sal. Hi ha d'altres motius que expli­quen l'aversió de mol­tes empre­ses a uti­lit­zar la via con­cur­sal. D'una banda, la imatge de l'empresa es veu molt per­ju­di­cada, cosa que fa més difícil man­te­nir els ingres­sos i la pos­si­bi­li­tat de seguir comp­tant amb la con­fiança de tre­ba­lla­dors i cli­ents. Un altre aspecte que fa molt cos­tosa la via del con­curs és la seva durada, que de mit­jana es per­llonga més enllà dels 35 mesos.

Tots aquests pro­ble­mes poden acon­se­llar la revisió del marc legal vigent, sobre­tot perquè ajudi a aug­men­tar el nom­bre d'empre­ses que sobre­vi­uen a un con­curs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.