Empreses

Caula treu al mercat embotits sense al·lergògens

L'empresa gironina posa a la venda el mes vinent quatre referències, dues de gall dindi i dues de porc, a les quals ha substituït el greix animal per oli d'oliva

L'empresa disposa d'una línia de producció exclusiva per fer embotit halal

Embo­tits Caula, amb seu a Sant Gre­gori, que cen­tra la seva acti­vi­tat en la fabri­cació de pro­duc­tes car­nis crus-ado­bats d'alta qua­li­tat, treu al mer­cat aquest mes de maig una nova gamma de pro­duc­tes ela­bo­rats en els quals s'ha subs­tituït el greix ani­mal per l'oli d'oliva. La idea, segons explica el direc­tor gene­ral de l'empresa, Joa­quim Caula, és desen­vo­lu­par una nova línia de pro­duc­tes que sota el nom genèric de Cuida't vol seguir “la tendència actual de pro­duc­tes salu­da­bles”. Són pro­duc­tes que, segons explica Caula, no por­ten colo­rants ni con­ser­va­dors “ni cap dels al·lergògens que pro­vo­quen into­leràncies ali­mentàries, com és el cas del glu­ten, la lac­tosa i la soja, pro­duc­tes molt habi­tu­als en els embo­tits”. De moment es trau­ran al mer­cat dues referències a base de gall d'indi –llon­ga­nissa i xoriço– i dos més amb porc –fuet i xoriço–, però Caula asse­gura que “és una gamma que es pot ampliar molt” i que mer­cats com ara l'ale­many en són grans con­su­mi­dors. “Van ser pre­ci­sa­ment cli­ents ale­manys que van sug­ge­rir la pro­ducció d'embo­tit salu­da­ble però que no estigués al preu del bio”, explica.

Caula és una empresa fami­liar fun­dada el 1939 per Joa­quim Pardàs (germà de l'avi de l'actual direc­tor gene­ral), que va cons­truir la fàbrica a la zona que per aque­lla època era els afo­res de Girona: al cos­tat del pont de la Barca. Tot i que amb els anys els direc­tius de Caula van fer tot un seguit de moder­nit­za­ci­ons i ampli­a­ci­ons de les ins­tal·laci­ons, va ser a finals dels anys vui­tanta quan l'empresa comença a inter­na­ci­o­na­lit­zar-se.

L'embran­zida més gran va ser a par­tir del 1992, quan els fills de Joa­quim Caula –la quarta gene­ració dels Caula– entren a l'empresa –ara ja hi tre­ba­llen els tres fills– que obliga a aixe­car dues plan­tes més sobre la fàbrica i cap al 2000 es posa en marxa la nova secció de lles­cats i enva­sats al buit.

Amb el temps, les ins­tal·laci­ons es que­den peti­tes i davant la impos­si­bi­li­tat de créixer més, els res­pon­sa­bles de l'empresa deci­dei­xen tras­lla­dar-se al polígon indus­trial la Jue­ria de Sant Gre­gori i cons­truir una fàbrica de 10.000 metres qua­drats.

És a par­tir d'aquest moment que Embo­tits Caula creix “perquè ara podem aten­dre les deman­des més grans”. “Tenim gai­rebé un 50% d'aug­ment de ven­des només els dar­rers sis mesos”, asse­gura el direc­tor gene­ral. A l'empresa hi tre­ba­llen 38 per­so­nes i actu­al­ment només el 20% de la pro­ducció es ven Cata­lu­nya i a l'Estat, “ven­des que han anat dis­mi­nuint aquests dar­rers anys perquè amb la crisi molts petits pro­duc­tors han anat tan­cant” i el 80% va des­ti­nat a l'expor­tació –ven a 24 països, entre els quals hi ha Austràlia i Nova Zelanda–. L'empresa giro­nina també ven els seus pro­duc­tes a França, Holanda, Ale­ma­nya, Bèlgica, Angla­terra, Suècia, Dina­marca, Por­tu­gal i Noru­ega, entre d'altres.

Embo­tits Caula pro­du­eix al cap de l'any més d'un milió i mig d'embo­tits, una part impor­tant deri­vats del porc (fuets, llon­ga­nis­ses, sala­mis i per­nils). Fa uns sis anys van deci­dir fabri­car embo­tits per a cli­ents musul­mans i pro­duir sota la deno­mi­nació halal –tant a les ins­tal·laci­ons anti­gues com a les noves dis­posa de línies de pro­ducció dife­ren­ci­a­des–. En aquests moments Embo­tits Caula dis­posa d'unes 30 referències eti­que­ta­des sota la deno­mi­nació halal, entre xoriços, sala­mis, fuets, llon­ga­nis­ses i per­nils ado­bats ela­bo­rats amb vede­lla o amb gall dindi, i entre els objec­tius que s'ha mar­cat hi ha el de con­so­li­dar aquest mer­cat “que creix molt a poc a poc perquè, dei­xant de banda els Emi­rats Àrabs, la resta de països islàmics on arri­bem con­si­dera l'embo­tit un pro­ducte de luxe”.

PRODUCTE A MIDA

Els sastres de l'embotit

Es defineixen com els sastres de l'embotit perquè s'han caracteritzat per fer produccions petites i a “mida del consumidor”. “Hem fet embotits amb tota mena de gustos: salamis amb gust a whisky i gust de poma; fuets amb formatge, amb xocolata, nous i figues, i fins i tot amb all” i “estem oberts a qualsevol demanda”. Asseguren que tot això ho fan per diferenciar-se de la resta d'empreses d'embotits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Caula treu al mercat embotits sense al·lergògens

Publicat a