Borsa

Goteres a la teulada

La incipient recuperació havia atret els inversors, però ara que es constata que el creixement trontolla aquests tornen a posar distància. L'Íbex perd un 1,55% setmanal.

El BCE intenta calmar els inversors i assenyala que, si l'economia es deteriora més del
que havia previst, està disposat a rebaixar
el preu del diner a
la zona euro

Només era un miratge. L'esca­lada alcista que es va viure la set­mana pre­ce­dent als prin­ci­pals par­quets inter­na­ci­o­nals s'ha esvaït de cop davant la rea­li­tat econòmica. El Fons Mone­tari Inter­na­ci­o­nal (FMI) ha dibui­xat un pano­rama ple de núvols de tem­pesta. La recessió econòmica és a la zona euro per que­dar-s'hi una mica més del que es va pre­veure fa sis mesos. A la feblesa de la perifèria s'hi ha sumat la fre­nada de França i, men­tres­tant, Ale­ma­nya aguanta com pot l'enves­tida. Men­tre que Europa con­ti­nua sense aixe­car el cap i esdevé la regió més feble del món segons l'FMI, els EUA crei­xe­ran un 3% el 2014 i la Xina man­tindrà una expansió de prop del 8%.

Una eco­no­mia glo­bal de tres velo­ci­tats que ha defi­nit l'orga­nisme econòmic i que no ha fet res més que incre­men­tar els mal­de­caps dels inver­sors. Aquests havien tor­nat amb timi­desa als par­quets amb l'expec­ta­tiva que la recu­pe­ració econòmica seria un fet en el pre­sent exer­cici. Però les esti­ma­ci­ons que es van publi­cant i les dades macro­e­conòmiques que van arri­bant als mer­cats dibui­xen un esce­nari més confús i menys opti­mista del que s'havia pre­vist, amb la teu­lada plena de gote­res. Tant és així que fins i tot des del Banc Cen­tral Euro­peu (BCE) s'han afa­nyat a cal­mar els inver­sors anun­ci­ant futu­res rebai­xes de tipus en cas que l'eco­no­mia es dete­ri­ori més del que havia pre­vist.

A part del nou informe de l'FMI, els ànims dels inver­sors s'han refre­dat en les dar­re­res jor­na­des en conèixer unes dades macro­e­conòmiques dece­be­do­res tant a la Xina com als EUA. El gegant asiàtic va créixer un 7,7% durant el pri­mer tri­mes­tre de l'exer­cici, xifra que suposa una desac­ce­le­ració de l'eco­no­mia xinesa que no ha estat ben rebuda en els mer­cats, sobre­tot en el de matèries pri­me­res –que s'han vist arros­se­ga­des a la baixa durant la set­mana.

UNA DE CALENTA...

Per la seva part els EUA tam­poc aca­ben d'enlai­rar-se mal­grat els estímuls econòmics de la Reserva Fede­ral (FED). A una dada posi­tiva la segueix una de nega­tiva, i això no fa sinó incre­men­tar l'aversió al risc dels inver­sors i la falta de tendència dels índexs. A més, els resul­tats tri­mes­trals de les empre­ses nord-ame­ri­ca­nes tam­poc aju­den a esvair la con­fusió que regna, en donar-ne una de freda i una de calenta.

En aquest pano­rama gris s'han mogut els índexs durant la set­mana, en què els prin­ci­pals índexs de les bor­ses ale­ma­nya i fran­cesa han entrat en pèrdues en el balanç anual. El Dax Xetra ja recula un 1,45% d'ençà que va començar el 2013, men­tre que el Cac-40 pari­senc ha evi­tat per ben poc el ver­mell tot i que durant la set­mana sí que s'ha entrat en pèrdues anu­als.

Per la seva part el selec­tiu índex espa­nyol es va aco­mi­a­dar diven­dres en els 7.915,50 punts després de caure un 1,9% en cinc jor­na­des. El rebot de l'Íbex 35 en la dar­rera sessió –final­ment va ser del 0,9%, tot i arri­bar a pujar més d'un 1,7% gràcies als valors ban­ca­ris i els blue chips– va eixu­gar una part de les pèrdues set­ma­nals i va situar la dava­llada anual en el 3,09%.

Indi­tex, un dels valors més sòlids del mer­cat inte­rior en els dar­rers mesos, ha patit una forta sac­se­jada que l'ha situat en els nivells de fa set mesos. La mul­ti­na­ci­o­nal tèxtil ha per­dut els 100 euros i s'ha pre­ci­pi­tat més d'un 4% en cinc ses­si­ons afec­tada per les pre­vi­si­ons nega­ti­ves del sec­tor arran dels febles resul­tats de la seva com­pe­ti­dora H&M. Així, els títols de l'empresa, que té com a mar­ques Zara, Bershka i Mas­simo Dutti per exem­ple, han estat un dels fana­lets ver­mells de l'Íbex 35 aquesta set­mana.

IBE­RIA, PELS NÚVOLS.

Al cos­tat con­trari s'ha situat Inter­na­ti­o­nal Air­li­nes Group (IAG), que con­ti­nua apro­fi­tant la seva tendència alcista –es reva­lora gai­rebé un 30% en poc menys de qua­tre mesos– per inten­tar recon­que­rir el nivell psi­cològic dels 3 euros. La línia aèria s'ha bene­fi­ciat del des­cens del preu del petroli, que impac­tarà posi­ti­va­ment en el seu compte de resul­tats.

Un altre valor que con­ti­nua des­ta­cant en posi­tiu és Grífols, que ha tor­nat a situar-se en nivells màxims històrics durant la set­mana que aco­mi­a­dem després d'arri­bar a pujar més d'un 2% en cinc ses­si­ons, i ha que­dat a les por­tes de la cota dels 29 euros.

Entre aquesta onada de notícies pes­si­mis­tes des­taca un aspecte favo­ra­ble per a les bor­ses, la bona rebuda que con­ti­nuen tenint les sub­has­tes de deute públic que fa el Tre­sor espa­nyol. Els mer­cats donen suport a les emis­si­ons espa­nyo­les tot i l'empit­jo­ra­ment macro­e­conòmic, i l'ens col·loca­dor va rebai­xant l'interès que ha de pagar als inver­sors, fet que es reflec­teix en un man­te­ni­ment de la prima de risc –es mou entorn dels 345 punts bàsics– i en una certa calma en els mer­cats de deute.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.