El negoci del conill, de la inseminació a la taula
L'empresa d'Avià Palau i Fills mata i elabora 8.000 conills diaris que es venen especejats o sencers a gust del client. Entre un 15% i un 20% s'exporta, sobretot, a l'altra banda dels Pirineus
Facturació
10 M€
Treballadors
52
Any de fundació
1982
El conill té a favor seu la dietètica: és la carn més baixa en greixos animals i sodi; la menys calòrica, però amb més valor nutricional pel seu alt grau de proteïnes; rica en ferro i potassi; vitamínica, etc. Però té un inconvenient: “És més car produir un quilo de carn de conill que un de porc o pollastre i, com més tendre es vol, al voltant d'un quilo o, com a molt, 1,3 quilos, més costós és.” Amadeu Palau, cap de producció de Palau i Fills, SA, sap bé de què parla. Ell és, juntament amb el seus germans Josep i Ramon, un dels responsables d'aquesta empresa d'Avià que mata i elabora diàriament 8.000 conills, però amb capacitat per arribar fins a 12.000.
Palau i Fills (escorxador, sala d'especejament i sala d'elaborats de conill) forma part del Grup Palau, que també inclou un centre d'inseminació artificial i granges de mares i engreix. El cicle, doncs, es controla des del començament fins al final. Al centre d'inseminació disposen de 400 mascles, majoritàriament de races franceses, que proporcionen el semen necessari per a les 4.000 conilles mares de la granja i entre 12.000 i 15.000 dosis mensuals de semen que venen a altres productors. “Cada dosi d'aquestes té una efectivitat del 85%, la qual cosa representa una mitjana de 9,7 o 9,8 conills per part de mitjana”, comenta Josep Palau, cap d'exportació de l'empresa. Les conilles, que tenen un part cada 42 dies (8,69 l'any), tenen una vida reproductiva útil de 14 o 15 mesos. Per garantir un estat saludable dels animals, doncs, la reposició és clau: “En cada nou part hi ha entre un 10% i un 15% de mares noves.”
El centre d'inseminació i les granges de Palau i Fills es troben repartits entre Avià i Montmajor. “De terreny per ampliar la granja i posar-hi més mares n'hi ha, la capacitat actual es podria fins i tot doblar, però, de moment, ho hem estabilitzat en 4.000, a l'espera de com evoluciona la situació econòmica”, diuen. L'empresa berguedana, 100% propietat familiar, va començar a dins el poble i, per poder créixer, se'n va anar a la zona industrial d'Avià i ara és el nucli urbà que gairebé els ha atrapat. La planta de producció actual ocupa uns 1.200 m² –encara que si hi afegim les zones d'emmagatzematge, són uns 1.900 m²–, i dóna feina a 52 persones (60 en total al grup agroalimentari Palau).
Mil i una presentacions.
Tot el conill que elaboren a Palau i Fills és apte per a celíacs, ja que no conté gluten, i té una caducitat de 14 dies (21 com a màxim si està envasat en atmosferes protectores). En aquest sentit, una possible veta de mercat que estan explorant és el congelat, “per poder garantir uns preus bastant fixos a la producció”. Segons Josep Palau, “el que s'intenta des de fa temps, tot i que no és fàcil, és potenciar el mercat del congelat perquè això permet gestionar millor l'excedent que hi pugui haver en un moment puntual, vendre'l a països no productors, i donar unes dates de caducitat més llargues”.
Ara per ara, el percentatge de conill congelat de Palau i Fills és mínim, de l'1%, tot i que l'objectiu futur seria arribar a un 4% o un 5%. “Teníem un mercat tradicional de congelat que havíem fet servir sempre, Mallorca i una mica les Illes Canàries, però en preus ara et trobes que està tot molt explotat; un congelat hauria de vendre's com a mínim al mateix preu que un producte fresc, per les despeses addicionals que representa”, opina el mateix Josep Palau. Rússia i alguns països de l'Amèrica Llatina, consumidors i en vies de creixement, podrien ser alguns dels mercats a estudiar més a fons d'aquí a uns anys, després d'haver-hi fet ja algunes operacions concretes fa temps. Palau i Fills ven sobretot a grans superfícies, però també al comerç tradicional. En el món de l'exportació la firma hi va entrar fa uns deu anys, i ara hi destina entre un 15% i un 20% de la seva producció, bàsicament al sud de l'Estat francès.
Abans i ara.
Avui dia, el sacrifici d'aquests animals a Palau i Fills és molt ràpid i innovador: “Hem sigut pioners, si més no en l'àmbit espanyol i europeu, en l'atordiment dels conills amb CO². Abans de morir, l'animal perd la consciència, es relaxa i sagna molt millor, de manera que es conserva més dies”. Un 70% de la pell de conill es destina al mercat xinès.