Emprenedors

Passió per la riquesa del fons del mar

L'empresa Plàncton oferirà a l'estiu visites guiades a les platges de l'Ametlla de Mar

Donar a conèixer la riquesa del fons marí i els espais costaners és el seu objectiu
No hi ha empreses que difonguen els valors naturals i la riquesa de la costa de l'Ebre

Donar a conèixer la riquesa del fons marí i els espais cos­ta­ners. Aquest és l'objec­tiu de l'empresa Plàncton, cre­ada fa pocs mesos per dues sòcies: Aurora Requena, lli­cen­ci­ada en bio­lo­gia i màster en ciències del mar, i Eli Bon­fill, lli­cen­ci­ada en ciències del mar i màster en la mateixa dis­ci­plina. Totes dues sen­ten passió per la riquesa marina i asse­gu­ren que la costa de l'Ebre i la Dau­rada són molt riques i res no tenen a enve­jar a la Costa Brava. De fet, cap de les dues és ebrenca però han optat per tras­lla­dar-se a aquest ter­ri­tori cap­ti­va­des pel seu poten­cial i pel fet que no hi ha cap empresa que explote la bellesa del fons marí. “A excepció del delta de l'Ebre, no hi ha empre­ses que es dedi­quen a difon­dre els valors natu­rals de la costa, vam con­si­de­rar que hi havia un nínxol de mer­cat”, explica Bon­fill. Asse­gu­ren que són la pri­mera empresa a les Ter­res de l'Ebre i el Camp de Tar­ra­gona que es dedica a la comu­ni­cació, divul­gació, edu­cació, for­mació i gestió de pro­jec­tes sobre temes marins.

Dis­se­nyar iti­ne­ra­ris inter­pre­ta­tius sub­ma­rins i cos­ta­ners, ela­bo­rar con­tin­guts d'expo­si­ci­ons, rea­lit­zar cur­sos i con­ferències, ela­bo­rar mate­rial didàctic i pedagògic, fer estu­dis de segui­ment d'espècies i eco­sis­te­mes o pro­jec­tes d'interès per al sec­tor pes­quer, són alguns dels ser­veis que s'inclo­uen en el catàleg de Plàncton. Uns ser­veis que ofe­rei­xen a ens públics, cen­tres de recerca, uni­ver­si­tats, fun­da­ci­ons, empre­ses d'aqüicul­tura, etcètera. El cert és que la mateixa crisi que les ha empès ha mun­tar la seua pròpia empresa en frena les pos­si­bi­li­tats de crei­xe­ment. “No hi havia opció de tro­bar feina i la neces­si­tat de super­vivència ens ha por­tat a crear l'empresa”, asse­nyala Bon­fill, men­tre que Requena hi afe­geix: “Hem fet molts pres­su­pos­tos per a admi­nis­tra­ci­ons públi­ques que hi sem­blen interes­sa­des, però les res­pos­tes tar­den més del que voldríem.” De moment, han fet un pro­jecte per a l'Ajun­ta­ment d'Alca­nar, con­cre­ta­ment s'han ins­tal·lat uns pla­fons al front marítim que expli­quen els valors natu­rals de les plat­ges i la pesca d'aquesta àrea. També han fet xer­ra­des ober­tes al públic, una fa poques set­ma­nes al cam­pus de les Ter­res de l'Ebre de la Uni­ver­si­tat Rovira i Vir­gili, una altra al Parc Natu­ral del Delta de l'Ebre (diri­gida a empre­sa­ris) i pro­pe­ra­ment en faran una a Tar­ra­gona.

I men­tre els pro­jec­tes que tenen en car­tera no aca­ben de fruc­ti­fi­car, Bon­fill i Requena pre­pa­ren per a aquest estiu un iti­ne­rari sub­marí a les plat­ges de l'Amet­lla de Mar. En aquest sen­tit, han dema­nat permís a Cos­tes per ins­tal·lar una caseta al cos­tat del cas­tell de Sant Jordi d'Alfama, des d'on ofe­ri­ran iti­ne­ra­ris sub­ma­rins guiats d'una hora de durada apro­xi­ma­da­ment. Llo­ga­ran el tub per res­pi­rar i les ulle­res, així com el ves­tit de neoprè, i en grups de 14 per­so­nes màxim (a par­tir dels 8 anys d'edat) mos­tra­ran la riquesa de la pra­de­ria de posidònia de l'Amet­lla de Mar. “Les cales peti­tes que hi ha en aquesta part de la costa de l'Ebre afa­vo­rei­xen la con­ser­vació del medi”, sosté Requena. Els turis­tes podran res­se­guir la costa i mera­ve­llar-se amb la gran quan­ti­tat de pops, sèpies, estre­lles de mar, eriçons i gorgònies que hi ha a pocs metres de la costa.“Con­fiem obte­nir el permís per ins­tal·lar-nos a peu de platja, on una de les dues s'encar­re­garà de les visi­tes guia­des i l'altra con­ti­nuarà la resta de la feina de des­patx i de segui­ment de pro­jec­tes”, diu Requena. Així, entre el 15 de juny i el 15 de setem­bre la seu de Plàncton, que ara és a Tor­tosa, es tras­lla­darà a la vora del mar. “Com­par­tim des­patx amb l'informàtic que ens ha dis­se­nyat la pàgina web, el futur passa per la col·labo­ració entre peti­tes empre­ses”, comenta Bofill. D'altra banda, el pròxim curs acadèmic Plàncton ofe­rirà als estu­di­ants de secundària un crèdit de síntesi sobre el mar.

Tot i el poc temps que fa que fun­ci­ona l'empresa de ser­veis marins, des del setem­bre del 2012, ja han rebut el pri­mer premi del con­curs d'empre­ne­do­ria feme­nina de la Dipu­tació de Tar­ra­gona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Passió per la riquesa del fons del mar

Publicat a