Préssecs amb més color a la vora de l'Ebre
El Grup Fruiter de Benissanet produeix uns 8 milions de quilos de fruita dolça, un 75% dels quals es venen al mercat exterior.
Contractarà 100 treballadors per a la recol·lecció
Facturació
6 M€
Treballadors
100
Any de fundació
1975
El Grup Fruiter de Benissanet incrementarà els pròxims dos anys la producció de nectarines i de préssecs plans, perquè tenen més demanda en els mercats que el préssec roig. Actualment, la meitat dels 8 milions de quilos de fruita que comercialitza la cooperativa són de préssec i en les pròximes campanyes preveu superar els 3 milions de quilos de nectarina i acostar-se al milió de quilos de préssec pla. “Hi ha molta demanda de préssec pla, diríem que és moda”, explica el gerent del Grup Fruiter de Benissanet, Marc Piñol.
Un 75% de la fruita dolça del Grup Fruiter de Benissanet s'exporta al mercat europeu i rus, mentre que la resta de la producció es comercialitza al mercat estatal. “Ens interessen els clients que volen la nostra producció durant tota la campanya, des del maig fins al setembre, no aquells que, encara que paguin per damunt del preu de mercat, només volen fruita quan els hi fa falta”, diu Piñol, que defensa els mercats estables. Els productors grecs i italians són els seus principals competidors, però la qualitat dels préssecs i nectarines de la Ribera d'Ebre ha permès al Grup Fruiter de Benissanet fer-se un lloc en el mercat europeu. I ara ha començat les exportacions als Emirats Àrabs, encara que el gerent de la cooperativa admet que la seua presència és encara testimonial.
“La proximitat del riu fa que les nits siguin fresques i humides i aquesta humitat amb el contrast de les hores de sol durant el dia fa que la pell de la fruita sigui més roja. També la climatologia fa que el nostre préssec tingui una forma més rodona i menys pèl. Finalment, el terreny calcari la fa més rica en sucre”, comenta Piñol. Amb tot, els productors de préssec de la Ribera d'Ebre han descartat la indicació geogràfica protegida (IGP), un distintiu que feia anys que s'estava tramitant. De fet, mentre treballaven per aconseguir aquest segell de qualitat Brussel·les va canviar la normativa. “Tampoc ens beneficia un excés de distintius”, diu el gerent del Grup Fruiter de Benissanet.
La baixada de la temperatura de final d'abril ha fet retardar enguany l'inici de la campanya de recol·lecció, que de tota manera començarà d'aquí a poques setmanes. “La nostra producció és bastant estable”, assenyala Piñol. Això sí, aquesta campanya es preveu la necessitat de cobrir millor les plantacions per evitar la proliferació de fongs, després de les pluges. I l'inici de la collita implicarà també la contractació de personal, primer una quinzena de treballadors per a la recol·lecció de la cirera i, posteriorment, fins a un centenar (que s'afegeixen a la plantilla estable de 7 persones).
Pel que fa al preu de la fruita dolça, canvia d'una campanya a una altra, així la facturació del Grup Fruiter de Benissanet oscil·la entre 5 i 6 milions d'euros. “Fa un parell d'anys que tenim uns preus normals”, assenyala Piñol. Tot i la crisi econòmica, el gerent del Grup Fruiter destaca que menjar fruita és imprescindible per a la salut, per la qual cosa sosté que la seua producció no es pot deixar de vendre. Això sí, admet que no són els productors qui determinen el preu, sinó els distribuïdors. “L'agricultura tradicional s'està perdent i cada vegada més hi ha inversors industrials que s'hi dediquen”, comenta Piñol. En aquest sentit, un dels principals reptes del Grup Fruiter de Benissanet és mantenir l'agricultura a la Ribera d'Ebre i fer possible que els pagesos es guanyen la vida amb la seua feina. Pel que fa a la possibilitat de fer la venda directa al consumidor, a través d'una botiga o per internet, el Grup Fruiter ho descarta a no ser que junt amb altres productors s'ofereixi una cistella atractiva al consumidor. “No és viable oferir només préssecs, cal incloure-hi altres productes per poder fer la venda per internet directament al consumidor”, diu el gerent del Grup Fruiter.
Actualment, la cooperativa de fruita dolça té 178 socis, 46 dels quals concentren la major part de la producció (un 80%). La resta són petits productors i jubilats. Majoritàriament són de Benissanet, però també hi ha alguns socis que tenen les finques en altres municipis de la Ribera, com Móra d'Ebre o Miravet. Un 45% dels socis tenen entre 30 i 55 anys, un 30% estan entre els 55 i els 65 anys, un 15% ja no són actius i només un 5% són menors de 30 anys.
HORTA I OLIVERES.
També s'ha incrementat el nombre de socis del Grup Fruiter de Benissanet, que va iniciar els passos amb la producció de només 6 socis i un volum de 300.000 quilos. “En compraven 400.000 més a tercers”, puntualitza Piñol. La capacitat de les seues cambres frigorífiques es limitava a 60 metres cúbics, una capacitat que amb el pas dels anys s'ha anat ampliant progressivament i que només tres anys després de la constitució del grup cooperativa (el 1978) ja era de 840 metres cúbics. El 1989, la societat agrícola es va fusionar amb la secció agrícola de fruita de la cooperativa de Benissanet i va incorporar una dotzena de socis i poc després va obrir les portes a tothom fins a aconseguir a final de la dècada dels 90 una producció aproximada de 2,5 milions de quilos de fruita dolça. Amb tot, segons el gerent del Grup Fruiter de Benissanet, la veritable carrera de l'entitat va començar a la dècada dels 90 quan s'adquireixen cinc cambres frigorífiques més, una cambra d'expedició i un moll i una classificadora de cirera, entre altres.