Empreses

Préssecs amb més color a la vora de l'Ebre

El Grup Fruiter de Benissanet produeix uns 8 milions de quilos de fruita dolça, un 75% dels quals es venen al mercat exterior.

Contractarà 100 treballadors per a la recol·lecció

Els productors de préssec de la Ribera d'Ebre descarten reclamar la IGP
En els pròxims dos anys s'incrementarà la producció de préssec pla i nectarina

Fac­tu­ració

6 M€

Tre­ba­lla­dors

100

Any de fun­dació

1975


El Grup Frui­ter de Benis­sa­net incre­men­tarà els pròxims dos anys la pro­ducció de nec­ta­ri­nes i de préssecs plans, perquè tenen més demanda en els mer­cats que el préssec roig. Actu­al­ment, la mei­tat dels 8 mili­ons de qui­los de fruita que comer­ci­a­litza la coo­pe­ra­tiva són de préssec i en les pròximes cam­pa­nyes pre­veu superar els 3 mili­ons de qui­los de nec­ta­rina i acos­tar-se al milió de qui­los de préssec pla. “Hi ha molta demanda de préssec pla, diríem que és moda”, explica el gerent del Grup Frui­ter de Benis­sa­net, Marc Piñol.

Un 75% de la fruita dolça del Grup Frui­ter de Benis­sa­net s'exporta al mer­cat euro­peu i rus, men­tre que la resta de la pro­ducció es comer­ci­a­litza al mer­cat esta­tal. “Ens interes­sen els cli­ents que volen la nos­tra pro­ducció durant tota la cam­pa­nya, des del maig fins al setem­bre, no aquells que, encara que paguin per damunt del preu de mer­cat, només volen fruita quan els hi fa falta”, diu Piñol, que defensa els mer­cats esta­bles. Els pro­duc­tors grecs i ita­li­ans són els seus prin­ci­pals com­pe­ti­dors, però la qua­li­tat dels préssecs i nec­ta­ri­nes de la Ribera d'Ebre ha permès al Grup Frui­ter de Benis­sa­net fer-se un lloc en el mer­cat euro­peu. I ara ha començat les expor­ta­ci­ons als Emi­rats Àrabs, encara que el gerent de la coo­pe­ra­tiva admet que la seua presència és encara tes­ti­mo­nial.

“La pro­xi­mi­tat del riu fa que les nits siguin fres­ques i humi­des i aquesta humi­tat amb el con­trast de les hores de sol durant el dia fa que la pell de la fruita sigui més roja. També la cli­ma­to­lo­gia fa que el nos­tre préssec tin­gui una forma més rodona i menys pèl. Final­ment, el ter­reny cal­cari la fa més rica en sucre”, comenta Piñol. Amb tot, els pro­duc­tors de préssec de la Ribera d'Ebre han des­car­tat la indi­cació geogràfica pro­te­gida (IGP), un dis­tin­tiu que feia anys que s'estava tra­mi­tant. De fet, men­tre tre­ba­lla­ven per acon­se­guir aquest segell de qua­li­tat Brus­sel·les va can­viar la nor­ma­tiva. “Tam­poc ens bene­fi­cia un excés de dis­tin­tius”, diu el gerent del Grup Frui­ter de Benis­sa­net.

La bai­xada de la tem­pe­ra­tura de final d'abril ha fet retar­dar enguany l'inici de la cam­pa­nya de recol·lecció, que de tota manera començarà d'aquí a poques set­ma­nes. “La nos­tra pro­ducció és bas­tant esta­ble”, asse­nyala Piñol. Això sí, aquesta cam­pa­nya es pre­veu la neces­si­tat de cobrir millor les plan­ta­ci­ons per evi­tar la pro­li­fe­ració de fongs, després de les plu­ges. I l'inici de la collita impli­carà també la con­trac­tació de per­so­nal, pri­mer una quin­zena de tre­ba­lla­dors per a la recol·lecció de la cirera i, poste­ri­or­ment, fins a un cen­te­nar (que s'afe­gei­xen a la plan­ti­lla esta­ble de 7 per­so­nes).

Pel que fa al preu de la fruita dolça, can­via d'una cam­pa­nya a una altra, així la fac­tu­ració del Grup Frui­ter de Benis­sa­net oscil·la entre 5 i 6 mili­ons d'euros. “Fa un parell d'anys que tenim uns preus nor­mals”, asse­nyala Piñol. Tot i la crisi econòmica, el gerent del Grup Frui­ter des­taca que men­jar fruita és impres­cin­di­ble per a la salut, per la qual cosa sosté que la seua pro­ducció no es pot dei­xar de ven­dre. Això sí, admet que no són els pro­duc­tors qui deter­mi­nen el preu, sinó els dis­tribuïdors. “L'agri­cul­tura tra­di­ci­o­nal s'està per­dent i cada vegada més hi ha inver­sors indus­tri­als que s'hi dedi­quen”, comenta Piñol. En aquest sen­tit, un dels prin­ci­pals rep­tes del Grup Frui­ter de Benis­sa­net és man­te­nir l'agri­cul­tura a la Ribera d'Ebre i fer pos­si­ble que els page­sos es gua­nyen la vida amb la seua feina. Pel que fa a la pos­si­bi­li­tat de fer la venda directa al con­su­mi­dor, a través d'una botiga o per inter­net, el Grup Frui­ter ho des­carta a no ser que junt amb altres pro­duc­tors s'ofe­reixi una cis­te­lla atrac­tiva al con­su­mi­dor. “No és via­ble ofe­rir només préssecs, cal incloure-hi altres pro­duc­tes per poder fer la venda per inter­net direc­ta­ment al con­su­mi­dor”, diu el gerent del Grup Frui­ter.

Actu­al­ment, la coo­pe­ra­tiva de fruita dolça té 178 socis, 46 dels quals con­cen­tren la major part de la pro­ducció (un 80%). La resta són petits pro­duc­tors i jubi­lats. Majo­ritària­ment són de Benis­sa­net, però també hi ha alguns socis que tenen les fin­ques en altres muni­ci­pis de la Ribera, com Móra d'Ebre o Mira­vet. Un 45% dels socis tenen entre 30 i 55 anys, un 30% estan entre els 55 i els 65 anys, un 15% ja no són actius i només un 5% són menors de 30 anys.

HORTA I OLI­VE­RES.

El cul­tiu de fruita dolça és força extens a la Ribera d'Ebre, amb una pro­ducció apro­xi­mada de 30 mili­ons de qui­los anu­als, però no sem­pre ha estat així. L'horta a les zones de rega­diu amb pous de sínia i les oli­ve­res, vinyes i amet­llers a les zones de secà con­for­ma­ven el pai­satge de la comarca fins que es va intro­duir el reg comu­ni­tari amb aigua del riu. Així, les pri­me­res vari­e­tats de fruita d'os que es van plan­tar eren pri­me­ren­ques tipus crest o tar­da­nes com baby. Ara, les plan­ta­ci­ons són més inten­si­ves i amb un gran ven­tall de vari­e­tats, però sobre­tot de préssec roig i nec­ta­rina en vas petit.

També s'ha incre­men­tat el nom­bre de socis del Grup Frui­ter de Benis­sa­net, que va ini­ciar els pas­sos amb la pro­ducció de només 6 socis i un volum de 300.000 qui­los. “En com­pra­ven 400.000 més a ter­cers”, pun­tu­a­litza Piñol. La capa­ci­tat de les seues cam­bres fri­gorífiques es limi­tava a 60 metres cúbics, una capa­ci­tat que amb el pas dels anys s'ha anat ampli­ant pro­gres­si­va­ment i que només tres anys després de la cons­ti­tució del grup coo­pe­ra­tiva (el 1978) ja era de 840 metres cúbics. El 1989, la soci­e­tat agrícola es va fusi­o­nar amb la secció agrícola de fruita de la coo­pe­ra­tiva de Benis­sa­net i va incor­po­rar una dot­zena de socis i poc després va obrir les por­tes a tot­hom fins a acon­se­guir a final de la dècada dels 90 una pro­ducció apro­xi­mada de 2,5 mili­ons de qui­los de fruita dolça. Amb tot, segons el gerent del Grup Frui­ter de Benis­sa­net, la veri­ta­ble car­rera de l'enti­tat va començar a la dècada dels 90 quan s'adqui­rei­xen cinc cam­bres fri­gorífiques més, una cam­bra d'expe­dició i un moll i una clas­si­fi­ca­dora de cirera, entre altres.

El Grup Fruiter de Benissanet és la cooperativa més gran de fruita dolça de la demarcació de Tarragona. Fa més de trenta anys que va iniciar la seua activitat amb un grup format per 6 socis que amb els anys s'ha anat ampliant fins als 178 que té actualment. De tota manera, només 46 socis concentren el 80% de la producció del grup cooperatiu, que és de 8 milions de quilos. Té tots els certificats de qualitat que reclamen els mercats europeus.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Préssecs amb més color a la vora de l'Ebre

Publicat a