Emprenedors

Neix la primera fira de joves emprenedors de la Catalunya central

Cardona acull durant dos dies una trobada d'estudiants que han posat en marxa 20 projectes empresarials a partir de l'impuls de l'entitat Goral

En el procés de creació del negoci han hagut de pensar molt
La fira els dóna l'oportunitat de donar visibilitat al seu negoci

Dos dies, més de 20 pro­jec­tes d'empresa i 50 empre­ne­dors menors de 20 anys. Són les xifres de la pri­mera fira de Joves Empre­ne­dors que se cele­bra els pro­pers 25 i 26 de maig a Car­dona (Bages).

La ini­ci­a­tiva l'ha enge­gat Goral, Cen­tre d'Ini­ci­a­ti­ves Car­do­ni­nes, que es va posar en marxa fa apro­xi­ma­da­ment dos anys per incen­ti­var l'espe­rit empre­ne­dor entre els més joves del ter­ri­tori, i ha enge­gat un seguici d'acci­ons perquè els estu­di­ants vegin la cre­ació d'empresa com una opció en el seu futur labo­ral.

De fet, després de les pro­pos­tes dels pro­mo­tors de Goral, a dife­rents esco­les i cen­tres d'edu­cació secundària van pro­gra­mar cur­sos com­ple­men­ta­ris i assig­na­tu­res opta­ti­ves amb les direc­trius necessàries per crear una empresa. Així que es van orga­nit­zar en dos pro­gra­mes: un des­ti­nat a alum­nes d'entre 11 i 16 anys que, sota el títol Els Nos­tres Recur­sos, apre­nen la importància de la cura dels recur­sos mit­jançant la cre­ació d'una firma que dis­se­nya i manu­fac­tura pro­duc­tes a par­tir d'ele­ments reci­clats.

I en segon lloc, el pro­grama Mini Empre­ses, diri­git a joves de 16 a 19 anys, en què després de tot el procés de cre­ació (idea, pla de negoci, pro­ducció i comer­ci­a­lit­zació) els alum­nes trien a quina acció solidària dona­ran part dels bene­fi­cis empre­sa­ri­als obtin­guts.

I d'aquests dos pro­gra­mes ha sor­tit la vin­tena de nego­cis que els dies 25 i 26 de maig seran a la plaça de la Fira de Car­dona. El pri­mer dia del cer­ta­men, els empre­ne­dors pre­sen­ta­ran els dife­rents pro­jec­tes davant d'altres alum­nes, auto­ri­tats locals i empre­sa­ris de la comarca. Joan Tris­tany, un dels mem­bres pro­mo­tors de Goral, asse­gura que la intenció és que expe­ri­men­tin el que sig­ni­fica donar a conèixer l'empresa i enfron­tar-se al repte de fer una pre­sen­tació pública davant un audi­tori que el dia de demà podrien ser inver­sors.

Després de les expo­si­ci­ons s'ha pre­pa­rat un taller d'empre­ne­do­ria. Com explica Tris­tany, és una mena de gim­cana on dife­rents grups han de dis­se­nyar un pro­ducte inno­va­dor emprant com a matèria pri­mera algun dels ele­ments de valor de què dis­posa Car­dona. La gim­cana fa a més un viatge en el temps i pro­posa als grups que ima­gi­nin com la seva pro­posta aca­barà tenint èxit inter­na­ci­o­nal a 50 anys vista. I d'aquests augu­ris es farà l'expo­sició Car­dona 2064: 50 anys d'èxit econòmic. “Cada equip haurà de cons­truir un con­tin­gut museístic on s'expli­qui en què con­sis­teix la seva idea empre­ne­dora i com s'ha con­ver­tit en un cas d'èxit”, expli­quen els orga­nit­za­dors.

El taller està diri­git per Josep Lluís Sánchez, cre­a­dor i con­duc­tor d'acti­vi­tats de cre­a­ti­vi­tat, empre­ne­do­ria i inno­vació. La segona jor­nada de la fira, els 50 empre­ne­dors posa­ran a la venda els pro­duc­tes i, a més de recap­tar diners, els ser­virà per fer un estudi de mer­cat de l'accep­tació dels seus nego­cis.

La gràcia de tot ple­gat és que són els ado­les­cents i joves els que expe­ri­men­ten en carn pròpia l'esforç i les exigències de posar en marxa un negoci i els apropa a un món sovint des­pres­ti­giat.

Marta Coll, psi­co­pe­da­goga de l'escola Arrel de Sol­sona i coor­di­na­dora del pro­jecte de pro­moció de l'empre­ne­do­ria al cen­tre, explica que tot el procés de la cre­ació d'empresa ha por­tat els alum­nes a pen­sar molt. El seu grup ha posat en marxa la firma Looking for a car. Una eina informàtica per com­par­tir cotxe en un ter­ri­tori on el trans­port públic és escàs. I sens dubte se'ls ha des­per­tat el cuquet empre­ne­dor. “Van començar vuit, però ara en són qua­tre perquè alguns han creat la seva empresa”, explica Coll.

Poder llegir amb només una mà

Aquest grup de sis emprenedors han dissenyat una eina feta amb fusta per poder llegir al llit sense necessitat d'aguantar el llibre amb les dues mans. El producte es col·loca a la part central de llibre per mantenir-lo obert.

FMAC (AJP)

Complement pràctic per al mòbil

L'empresa, nascuda de la mà de cinc nois de Cardona, ha dissenyat un producte que uneix seguretat i sentit pràctic. Han incorporat a la funda del mòbil una butxaca per guardar bitllets i targetes. La venen per poc més de set euros.

magatzems Xic's

Moneders aprofitant les restes

El projecte empresarial creat per sis estudiants ha dissenyat uns moneders i polseres amb productes reciclats, com tetrabricks, llana i botons. Abans d'idear el producte van definir com s'estructuraria l'empresa.

comfort hand

Ergonomia per anar de compres

Dotze estudiants de l'INS Sant Ramon de Cardona han posat en marxa un projecte per produir i comercialitzar un producte dissenyat de forma ergonòmica per fer més còmode el transport de bosses de plàstic, evitant que es clavin als dits.

art craft

Pedres de riu convertides en bijuteria

Art Craft és un negoci engegat per sis estudiants que a partir de recursos naturals, com les pedres de riu, dissenyen i produeixen collarets. És només un dels productes que han posat a la seva cartera.

repe's

Idees per no deixar el mòbil al terra

Els sis creadors de Repe's han posat en marxa un negoci dedicat al disseny i producció d'un suport per al mòbil mentre s'està carregant a l'endoll. El producte el fan a partir d'envasos de productes de neteja.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.