Gran angular

Enhorabona! Som més rics que els alemanys!

Al darrer gràfic, es mostra el rati entre els nivells de riquesa de la població més rica i la menys rica sense considerar els extrems (és a dir, excloent el 10% de la població més rica i el 10% més pobra). Aquest rati per a Alemanya se situa al voltant de 5, que vol dir que el nivell de riquesa dels alemanys més rics és cinc vegades el dels més pobres, mentre que a la resta de països considerats se situa força per sota. Espanya se situa a la part baixa del rànquing amb un rati de 2. Així doncs, la major riquesa de les classes mitjana i mitjana-baixa a Espanya en relació a Alemanya és el que explica aquestes xifres, ja que les classes mitjana-alta i alta a Alemanya són més riques que a Espanya

Si bus­queu la paraula riquesa al New Pal­grave Dic­ti­o­nary of Eco­no­mics, una de les obres de referència al món econòmic, o fins i tot si feu ser­vir la Viquipèdia, us sor­pren­dreu en veure que fer una defi­nició d'aquest terme no és tan fàcil com sem­bla. Tot­hom està d'acord que és un dels con­cep­tes fona­men­tals en l'anàlisi econòmica, un con­cepte, però, molt difícil de mesu­rar. De fet, si aneu als prin­ci­pals ser­vi­dors estadístics tant naci­o­nals com inter­na­ci­o­nals, tro­ba­reu molta infor­mació estadística però cap sobre el nivell de riquesa.

Pot­ser pre­ci­sa­ment aquesta manca d'infor­mació és la que va por­tar el Sis­tema Euro­peu de Bancs Cen­trals a dur a terme una enquesta que tenia com a objec­tiu mesu­rar el nivell de riquesa de les famílies a 15 dels estats de la zona euro. Aquesta enquesta es va rea­lit­zar entre finals de 2008 i mei­tats de 2011 a més de 62.000 llars i un resum dels prin­ci­pals resul­tats obtin­guts es va publi­car durant l'abril de 2013 pel Banc Cen­tral Euro­peu. Tot just unes set­ma­nes abans el Banc Cen­tral Ale­many, el Bun­des­bank, ja havia fet pública part d'aques­tes estadísti­ques on, sor­pre­nent­ment, s'afir­mava que les llars espa­nyo­les eren en rea­li­tat més riques que les ale­ma­nyes. Ràpida­ment, els prin­ci­pals dia­ris i set­ma­na­ris ale­manys van reco­llir aques­tes estadísti­ques amb titu­lars com La farsa de la pobresa. Com els països euro­peus en crisi ama­guen la seva riquesa publi­cat per Der Spi­e­gel, o Ale­manys pobres res­ca­ten espa­nyols rics, de Die Zeit. Aquests titu­lars posen de mani­fest la lec­tura que es va fer d'aques­tes dades i com aquesta lec­tura va influir sobre l'acció política dels gover­nants ale­manys en un con­text clara­ment pre­e­lec­to­ral. El que no ima­gi­na­ven aquests gover­nants és que una anàlisi molt més deta­llada d'aques­tes dades els han posat en el punt de mira des d'una pers­pec­tiva ben dife­rent.

MAJOR NIVELL DE RIQUESA.

En una entrada a un dels blocs més reco­ne­guts en l'àmbit euro­peu (http://​voxeu.​org), els pro­fes­sors Paul De Grauwe i Yue­mei Ji van mos­trar quina era la rea­li­tat que ama­ga­ven aque­lles dades. Tal i com es pot veure al pri­mer gràfic, el nivell mitjà de riquesa neta a Espa­nya s'apropa als 300.000 euros men­tre que a Ale­ma­nya no arriba als 200.000 euros. Espa­nya se situa entre els cinc estats amb majors nivells mit­jans de riquesa, amb Luxem­burg, Xipre, Malta i Bèlgica. Però aques­tes no són les dades que van omplir por­ta­des a Ale­ma­nya, sinó les que es mos­tren al gràfic següent. Aquest gràfic recull el nivell de riquesa net que separa el 50% de la població amb major riquesa del 50% amb menys riquesa. Tal i com es pot veure, la majo­ria dels països man­te­nen la seva posició, però Ale­ma­nya cau fins a la dar­rera posició amb un terç del nivell de riquesa obser­vat a Espa­nya. La diferència que s'observa quan s'uti­litza una o altra mesura posa de mani­fest la neces­si­tat de con­si­de­rar com es dis­tri­bu­eix la riquesa entre els ciu­ta­dans en lloc de con­si­de­rar els indi­vi­dus que se situen a la part cen­tral.

Al dar­rer gràfic, es mos­tra el rati entre els nivells de riquesa de la població més rica i la menys rica sense con­si­de­rar els extrems (és a dir, exclo­ent el 10% de la població més rica i el 10% més pobra). Aquest rati per a Ale­ma­nya se situa al vol­tant de 5, que vol dir que el nivell de riquesa dels ale­manys més rics és cinc vega­des el dels més pobres, men­tre que a la resta de països con­si­de­rats se situa força per sota. Espa­nya se situa a la part baixa del rànquing amb un rati de 2. Així doncs, la major riquesa de les clas­ses mit­jana i mit­jana-baixa a Espa­nya en relació a Ale­ma­nya és el que explica aques­tes xifres, ja que les clas­ses mit­jana-alta i alta a Ale­ma­nya són més riques que a Espa­nya.

Quan es parla del mira­cle ale­many, no hem d'obli­dar que el seu ele­vat crei­xe­ment està tenint impor­tants reper­cus­si­ons sobre l'estruc­tura de la soci­e­tat i sobre la igual­tat d'opor­tu­ni­tats entre els ciu­ta­dans. No ho obli­dem quan ens mirem en el mirall ale­many per deci­dir cap a on hem d'anar i tam­poc no ens feli­ci­tem exces­si­va­ment per aques­tes dades. Des del moment de rea­lit­zar l'enquesta, el preu dels nos­tres prin­ci­pals actius (l'habi­tatge prin­ci­pal i en alguns casos les sego­nes residències) ha cai­gut subs­tan­ci­al­ment: des de la pri­mera mei­tat de 2007 en què el preu de l'habi­tatge va asso­lir el seu màxim a Espa­nya, la cai­guda acu­mu­lada està a prop del 40% i no sem­bla tocar fons. Caldrà veure quins són els resul­tats d'aquesta enquesta quan es repe­teixi d'aquí a uns anys.

L'habitatge continua sent la nostra principal font de riquesa

Evidentment a ningú no se li escapa que bona part de la diferència entre Alemanya i Espanya és la propietat de l'habitatge principal. A Espanya el 83% de les llars viu en un habitatge de la seva propietat mentre que a Alemanya aquest percentatge representa el 44% (tot i que per a les famílies amb major riquesa no hi ha diferències amb Espanya). Cal tenir en compte, però, que a Espanya només el 30% de les famílies amb habitatge en propietat no té una hipoteca associada a aquest.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.