Empreses

El grup Balfegó amplia un 25% la capacitat de la granja de tonyines

L'empresa de l'Ametlla de Mar, que ven al mercat exterior un 89% dels túnids, enguany s'estrena al Brasil.

Comercialitzaran una línia de productes fumats amb el suport de Carpier

El grup Balfegó ha obtingut el permís per ampliar un 25% la capacitat de la granja d'engreix de tonyines que té a l'Ametlla de Mar, on podrà posar fins a 1.250 tones de túnids. “La Generalitat ha tardat dos anys a concedir-nos el permís. No entenem aquest retard, perquè la concessió de la instal·lació és la mateixa, l'únic que farem és adequar l'espai físic de les gàbies”, explica el director general del grup Balfegó, Juan Serrano. L'empresa tonyinaire té acords amb quatre embarcacions franceses i una de grega, a més de les quatre catalanes de la flota d'encerclament, per comprar-los la tonyina que pescaran aquesta campanya, i calcula que obtindrà 1.146 tones de tonyina. És a dir que si la Generalitat no li hagués donat el permís hauria hagut de llogar un espai en una de les granges d'engreix de tonyina de Múrcia. “Estem en una zona considerada preferent per a l'aqüicultura, però no es nota”, lamenta Serrano. D'aquí a tres anys, Balfegó sí que necessitarà una ampliació de la concessió de la granja de tonyina roja, ja que preveu que s'incrementarà la quota pesquera. “Podríem arribar a les 1.800 tones de tonyina. Si no podem col·locar-les a l'Ametlla de Mar, haurem de buscar un altre lloc”, assenyala el director general del grup Balfegó.

Les tonyines que es capturaran durant el pròxim mes estaran com a mínim cinc mesos a les gàbies d'engreix, i algunes s'hi quedaran un any i mig. “La diferència amb altres tonyinaires és que Balfegó ofereix producte tots els mesos de l'any”, explica Serrano. Només un 11% de la seua producció es queda al mercat estatal, mentre que la resta es destina a l'exportació. El mercat japonès absorbeix un 48% de les seues tonyines, un percentatge que fa uns anys era molt superior, però que l'empresa ha anat reduint. “És millor tenir un mercat diversificat”, diu Serrano. Un 29% de les vendes les fan als Estats Units; un 7%, a Corea; un 2%, al Regne Unit, i la resta, en una dotzena més de països. En poques setmanes faran la primera exportació formal al Brasil, mentre continuen intentant penetrar al mercat rus. “No autoritzen cap empresa agroalimentària a vendre els seus productes a Rússia, però continuarem insistint perquè és un mercat amb molt potencial”, comenta el director general del grup Balfegó.

La pesca, engreix i comercialització de tonyina roja ocupa uns 140 treballadors i el grup va facturar l'any passat 33 milions d'euros, una xifra que enguany pujarà fins a 40 milions d'euros (per l'increment de la capacitat de la granja). Balfegó traurà al mercat properament una línia de productes fumats i marinats amb la col·laboració de l'empresa Carpier. “Hi ha tonyines que s'estressen a l'hora de morir i la carn, tot i que té la mateixa qualitat, és massa dura per menjar-la crua, per la qual cosa la destinarem a una línia de marinats”, explica Serrano.

D'altra banda, el grup Balfegó continuarà aquest estiu l'activitat del Tuna Tour, una sortida amb un catamarà de luxe fins a la granja de tonyines, on els turistes poden nedar entre túnids. Els serveix per divulgar l'activitat de la seua empresa.

CONFLICTE.

Fa un any, coincidint amb la posada en marxa del Tuna Tour, es va obrir un conflicte entre el grup Balfegó i la Confraria de Pescadors de l'Ametlla de Mar, que reclama una quota a les embarcacions pesqueres, mentre que els seus propietaris (Pere i Manel Balfegó) diuen que ja no són socis de la confraria. La disputa ha arribat al jutjat, després que el grup Balfegó denunciés el patró major, el secretari de la confraria i una quinzena de pescadors per haver bloquejat el port i per injúries i calúmnies.

Facturació

33 M€

Treballadors

140

Any de fundació

2005

Pere i Manel Balfegó són la cinquena generació de pescadors de la família. Els dos cosins van associar-se per muntar l'empresa que es dedica a la pesca, engreix i comercialització de tonyina roja. Abans d'establir-se a l'Ametlla, van tenir un petit magatzem a Dosrius.

La temporada de pesca comença més tard

L.M

Si el temps ho permet, la flota d'encerclament de la tonyina roja sortirà demà del port de l'Ametlla de Mar per començar la temporada pesquera, que s'allargarà fins al 24 de juny. Enguany la pesca de tonyina al Mediterrani occidental s'ha retardat deu dies, tal com reclamava el grup Balfegó amb l'aval d'estudis científics. Aquest retard permetrà pescar els peixos després de reproduir-se i, a més, les condicions meteorològiques seran més favorables per als mariners. Amb tot, enguany sembla que el principi de campanya serà dolent perquè el temps no és el propi de l'època. Així, mentre que altres anys per aquestes dates la temperatura del mar era de 21ºC, ara encara és de 16º.

D'altra banda, la quota pesquera de tonyina roja, després d'anys de retallada dictada per l'Iccat (l'organisme internacional que regula la pesca de túnids), s'ha incrementat lleugerament el 2013, de 12.900 tones a 13.500 tones. Un increment, però, que l'Estat no ha revertit sobre les embarcacions que es dediquen a la tonyina roja, sinó que ha reservat aquesta quota per a les barques artesanals. Una decisió contra la qual el grup Balfegó es planteja recórrer. En canvi, la flota francesa sí que té un increment de la seua quota, d'una banda per l'acord d'Iccat i, de l'altra, perquè ja no està penalitzada per haver capturat més volum el 2007 (van pescar 5.000 tones de més, que els han forçat a deixar-ne de capturar els darrers anys per compensar-ho). I és aquest increment de la flota francesa el que permet augmentar el volum de tonyina que el grup Balfegó introduirà a les seues granges. Concretament 1.146 tones de tonyina, que el grup Balfegó compra en aigües internacionals a les quatre embarcacions de la flota catalana (dues de les quals són propietat dels socis de l'empresa tonyinaire), quatre de franceses i una de grega. Abans que les embarcacions d'encerclament surtin al mar, l'Iccat ha de saber on es destinaran les tonyines capturades, amb l'objectiu d'evitar el mercadeig. Cada embarcació porta observadors internacionals per garantir que no es sobrepassa la quota i que la talla dels túnids no és inferior als 30 quilos. Unes mesures que el grup Balfegó assegura que han permès recuperar l'espècie. El 2012, en només cinc dies van capturar tota la quota que tenien assignada: 695 tones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El grup Balfegó amplia un 25% la capacitat de la granja de tonyines

Publicat a