Borsa

Temps de correcció

Els índexs corregeixen davant les noves senyals de refredament en l'economia xinesa i la possible retirada dels estímuls monetaris als EUA. L'Íbex-35 s'enfonsa un 3,7% en cinc sessions.

La borsa espanyola
es precipita per sota
els 8.300 punts amb
la major part dels
valors de l'Íbex-35
amb pèrdues setmanals

Els índexs s'han tro­bat sense ben­zina que els impulsi més amunt. En ence­tar la set­mana les mira­des dels inver­sors esta­ven cen­tra­des en la com­pa­rei­xença que faria el pre­si­dent de la Reserva Fede­ral (Fed) dels EUA, Ben Ber­nanke, dime­cres a la tarda. La recu­pe­ració dels mer­cats bor­sa­ris des de l'estiu del pas­sat any i l'asso­li­ment de màxims històrics en alguns índexs en les dar­re­res set­ma­nes (com en el cas del Dax Xetra, el Dow Jones i l'S&P 500) s'havia sus­ten­tat en les injec­ci­ons de liqui­di­tat i en els dife­rents plans d'estímul econòmic posats en marxa pels bancs cen­trals, sobre­tot pel dels EUA i el del Japó.

A l'espera de les parau­les de Ber­nanke, els movi­ments en la pràctica tota­li­tat de bor­ses van ser limi­tats. Ningú volia pren­dre deci­si­ons davant una cita de tanta rellevància. Quan Ber­nanke va par­lar, el seu dis­curs va tran­quil·lit­zar els inver­sors. El pre­si­dent de la Fed va afir­mar que la reti­rada dels estímuls econòmics abans d'hora posa­ria en risc la recu­pe­ració econòmica. Així que la política expan­siva es man­tindrà fins que l'eco­no­mia agafi embran­zida, jus­ta­ment el que els inver­sors volien sen­tir. Tan­ma­teix, i mal­grat que en un pri­mer moment les parau­les de Ber­nanke van per­me­tre els inver­sors treure's de sobre el neguit, una lec­tura poste­rior i més analítica de les actes de la Fed va fer revi­far els ner­vis.

Alguns mem­bres del banc cen­tral nord-ame­ricà cre­uen que seria con­ve­ni­ent anar reti­rant les com­pres de bons de cara al juny o a les pro­pe­res reu­ni­ons de l'enti­tat, i això no ha agra­dat gens els inver­sors. La reacció no va fer-se espe­rar i el pri­mer en caure després d'aquest anàlisi va ser el Nikkei. L'índex nipó va patir una dava­llada del 7,32% en la sessió de dijous i va arros­se­gar la resta de mer­cats cap als números ver­mells.

ALARMA XINESA.

A part de la pos­si­ble reti­rada dels estímuls mone­ta­ris als EUA, les prin­ci­pals pla­ces borsàries van enre­gis­trar sig­ni­fi­ca­tius des­cen­sos a finals de set­mana pels símpto­mes de refre­da­ment que mos­tra l'eco­no­mia xinesa. La crisi econòmica glo­bal està impac­tant en la indústria del gegant asiàtic i les seves manu­fac­tu­res han patit la pri­mera con­tracció en set mesos, fet que ha encès el senyal d'alarma en els mer­cats.

Aquesta fre­nada en sec del ral·li en la majo­ria d'índexs bor­sa­ris els ha apar­tat dels nivells màxims en els què cotit­za­ven bona part d'ells, però els experts cre­uen que no és un canvi de tendència sinó més aviat una pausa davant la manca d'al·lici­ents per con­ti­nuar amb les com­pres , tenint en compte les abun­do­ses plusvàlues que arros­se­guen molts d'aquests índexs en els dar­rers mesos.

Això no obs­tant, el pes­si­misme ha qua­llat en els par­quets i aquests comen­cen a des­comp­tar un nou esce­nari sense els estímuls de les polítiques monetàries expan­si­ves de la Fed. Tant és així que fins i tot els inver­sors han obviat la millora de l'índex IFO ale­many i una revisió a l'alça del crei­xe­ment de l'eco­no­mia anglesa.

I si aquesta falta de bones notícies i indi­ca­dors macro­e­conòmics posi­tius ha obs­ta­cu­lit­zat la car­rera alcista d'alguns índexs durant les dar­re­res ses­si­ons, en el cas de l'Íbex-35 l'han aca­bat per ensor­rar una mica més. Feia set­ma­nes que el selec­tiu llui­tava sense èxit per sobre­pas­sar la resistència dels 8.600 punts.

Després de diver­sos intents, l'índex s'ha que­dat sense for­ces i ha aco­mi­a­dat la set­mana en els 8.264,60 punts, nivell que suposa una dava­llada del 3,9% en cinc ses­si­ons i que minva fins el 1,19% els guanys d'ençà que començà l'any. En aquesta ocasió no hi ha un sec­tor que hagi estat més cas­ti­gat que un altre en les dar­re­res jor­na­des i els números ver­mells han tenyit la major part dels valors que for­men part del selec­tiu índex--només tres han esqui­vat les pèrdues .

embo­lic ban­cari.

Bankia no deixa de ser notícia i els seus inver­sors con­ti­nuen empre­nyats amb la situ­ació que envolta la cotit­zació d'aquest valor. La Comissió Naci­o­nal del Mer­cat de Valors (CNMV) ha obert una inves­ti­gació després que Bankia es des­plomés un 51,43% en la sessió de dijous, caient fins a mínims mai vis­tos en aquesta acció (els 0,68 euros).

L'orga­nisme regu­la­dor pretén acla­rir si hi ha hagut irre­gu­la­ri­tats per les ven­des mas­si­ves que han rea­lit­zar els inver­sors ins­ti­tu­ci­o­nals, atès que els acci­o­nis­tes mino­ri­ta­ris no podran ven­dre els seus títols pro­ce­dents dels bes­can­vis de les pre­fe­rents fins el pro­per dimarts dia 28. Men­tre la CNMV tracta d'acla­rir el cas, l'escàndol torna a sac­se­jar Bankia i els seus acci­o­nis­tes con­ti­nuen atra­pats per­dent bona part dels estal­vis, mal­grat el rebot enre­gis­trat en la sessió de diven­dres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.