Gran angular

El món de Joan P. Fàbregas

El futur de l'economia catalana es troba, segons Fàbregas, en la possibilitat real d'una Catalunya independent, agermanada amb tots els pobles d'Ibèria i del món, deslliurada de l'opressió econòmica de l'Estat espanyol (que és un residu de l'antic Imperi Hispànic)

Els papers publi­cats als anys 1930 per l'empre­sari Joan P. Fàbre­gas (Sant Martí de Pro­vençals, 1893-Lon­dres, 1966), con­se­ller d'Eco­no­mia del govern de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya al 1936 (durant, només, 80 dies), són molt sug­ges­tius. D'entrada, pot sor­pren­dre la seva diver­si­tat. D'una banda, hi ha rap­ports o infor­mes sobre la situ­ació econòmica (i l'interès que puguin tenir com a mer­cat, o com a model, per a l'eco­no­mia cata­lana), de diver­ses àrees no espe­ci­al­ment cone­gu­des entre nosal­tres: Irlanda, el Pròxim Ori­ent, els països bàltics. D'altra banda, Fàbre­gas és autor d'un manual d'eco­no­mia, fruit d'un curs d'extensió uni­ver­sitària a l'Ins­ti­tut de Ciències Econòmiques de l'Ate­neu Enci­clopèdic Popu­lar, que titu­larà Assaig d'eco­no­mia política (Bar­ce­lona, Ate­nes A.G., 3 vols., 1932-34), i d'una llarga reflexió de 165 pàgines sobre la crisi econòmica mun­dial ini­ci­ada el 1929. Final­ment, Fàbre­gas és autor d'un text sobre una qüestió ales­ho­res –i ara- impor­tant amb un títol inequívoc: Les pos­si­bi­li­tats econòmiques d'una Cata­lu­nya inde­pen­dent (Bar­ce­lona, Ate­nes A.G., 1932).

Aquests papers són escrits per algú que reu­neix una tri­ple con­dició. Pri­mer, és un petit –i no tan petit- actiu empre­sari, fill de taver­ner de Sant Martí de Pro­vençals, que, després de la Set­mana Tràgica de 1909, emi­gra pri­mer a Argen­tina, on tre­ba­lla­ria com a for­ner, i, després, a Estats Units, on comença a “una granja del Far West”. En tor­nar, després de pas­sar per Banca Mar­sans, posa en marxa CCI. El Cen­tre Inter­na­ci­o­nal d'Inter­canvi era una empresa d'estudi de mer­cats exte­ri­ors i de suport a les expor­ta­ci­ons, amb una “gran i espec­ta­cu­lar ofi­cina ins­tal·lada al n.12 del car­rer Fon­ta­ne­lla de Bar­ce­lona” (segons Manuel Ibáñez i Esco­fet, el futur gran direc­tor de dia­ris, que hi havia tre­ba­llat). Segon, és un pro­fes­sor d'eco­no­mia, amb el manual d'Alfred Mars­hall com a referència, en uns anys, els 1930, on l'eco­no­mia comença tot just a ense­nyar-se i, encara, de forma dis­persa i frag­men­tada. Ter­cer, és un polític: seria a les llis­tes d'ERC a les elec­ci­ons muni­ci­pals de 12 d'abril de 1931, entra­ria a for­mar part del Con­sell d'Eco­no­mia de Cata­lu­nya l'agost de 1936, i esde­vin­dria titu­lar de la Con­se­lle­ria d'Eco­no­mia el mes següent, en el moment en què la Con­fe­de­ració Naci­o­nal del Tre­ball, sin­di­cat i par­tit alhora, entra al govern de Cata­lu­nya.

Joan P. Fàbre­gas va tenir un bon conei­xe­ment de l'eco­no­mia mun­dial dels anys 1930. S'interessà, espe­ci­al­ment, per les pos­si­bi­li­tats econòmiques de les noves peti­tes naci­ons d'Europa sor­gi­des dels fra­cas­sos d'alguns dels grans impe­ris euro­peus.

Al lli­bre A través del Pròxim Ori­ent (Bar­ce­lona, Lli­bre­ria Catalònia, 1930) pre­senta, sense cap tipus d'ide­a­lit­zació, alguns dels diver­sos estats sor­gits de la des­a­pa­rició de l'Imperi d'Aus­tria-Hon­gria i de l'Imperi Otomà. Per exem­ple, és espe­ci­al­ment crític amb la Tur­quia de Mus­tafa Kemal, on “el diner és una cosa que enllu­erna i arros­sega fins al crim, tota vegada que ha esde­vin­gut un subs­ti­tut d'Al·là”.

En canvi, la visió que dóna de la crisi de l'Imperi Britànic que per­met la inde­pendència d'Irlanda és molt més posi­tiva. A Irlanda i Cata­lu­nya. Paral·lelisme poli­ti­co­e­conòmic (Bar­ce­lona, 1932), el nou estat irlandès i la seva direcció política són pre­sen­tats com a exem­ples a tenir en compte.

Per bé que no serien aple­gats en forma de volum, també són molt interes­sants els arti­cles que Fàbre­gas, el 1928, a la revista El pro­duc­tor, des­tinà a pre­sen­tar els estats bàltics, sor­gits després de l'ender­ro­ca­ment de l'Imperi dels Tsars, i inte­grats, ales­ho­res, a la URSS. Segons Fàbre­gas, aquests estats ubi­cats a la mar Bàltica, el dia que es des­lli­guin de la URSS, poden esde­ve­nir uns bons mer­cats per a l'eco­no­mia cata­lana.

El futur de l'eco­no­mia cata­lana es troba, segons Fàbre­gas, en la pos­si­bi­li­tat real d'una Cata­lu­nya inde­pen­dent, ager­ma­nada amb tots els pobles d'Ibèria i del món, des­lliu­rada de l'opressió econòmica de l'Estat espa­nyol (que és un residu de l'antic Imperi Hispànic).

Perifèria i centre

A la sessió del 5 de desembre de 1936 de la Jornada de la Nova Economia, Fàbregas explicà que “la perifèria hispànica, com diria el meu volgut i estimat mestre el geògraf i historiador Gonzalo de Reparaz, s'enfronta, una vegada més, amb el centralisme hispànic… que ha absorbit totes les possibilitats de la nostra nació, i ha condemnat els nostres germans, els obrers castellans, a portar la vida més miserable, pobra i ignominiosa”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.