Borsa

Astènia primaveral

La variable primavera s'instal·la a la borsa i l'Íbex 35 tanca el maig amb un descens mensual de l'1,17%, fins a 8.320,60, pel poc interès dels inversors per la renda variable.

Els inversors es tornen
a fixar en els valors immobiliaris en aparèixer un fons interessat en el negoci del maó de Sacyr i per noves inversions públiques

Aquesta pri­ma­vera no està por­tant sol i bon temps, ans al con­trari. Les plu­ges inten­ses, les al·lèrgies a flor de pell i l'ato­nia han deter­mi­nat l'esde­ve­nir del mer­cat espa­nyol durant el mes de maig. Men­tre que altres mer­cats con­que­rei­xen màxims històrics dia sí dia també i uns altres llui­ten per recon­que­rir els alts nivells d'anys ante­ri­ors, el selec­tiu índex de la borsa espa­nyola camina en soli­tari al marge del bon to de la resta de pla­ces borsàries.

L'Íbex 35 ha fre­nat la tendència alcista que va enre­gis­trar a l'abril –quan es va dis­pa­rar un 6,30%– i ha aco­mi­a­dat el maig amb un des­cens men­sual de l'1,x, en tan­car diven­dres en els 8.320,60 punts. Aquest nivell situa el guany anual de l'índex en l'1,87%, men­tre que en d'altres índexs com ara el Ftse-100 i el Dax Xetra la plusvàlua d'ençà que va començar l'any és supe­rior al 10%.

No hi ha cap motiu con­cret que expli­qui aquest enso­pi­ment de la renda vari­a­ble espa­nyola enfront de l'euro­pea. Tota la zona euro està patint la crisi econòmica glo­bal. Ale­ma­nya comença a veure l'impacte de la feblesa del seu entorn. França ha entrat en recessió. Les pre­vi­si­ons de crei­xe­ment per al con­junt de països s'han revi­sat a la baixa i l'atur va mar­car un màxim del 12,2% a l'abril. Equi­li­brant la balança hi ha la prima de risc espa­nyola, que con­ti­nua per sota dels 300 punts, i el suport dels inver­sors inter­na­ci­o­nals a les diver­ses sub­has­tes de deute espa­nyol que s'han por­tat a terme els dar­rers mesos.

Però el cas és que l'índex espa­nyol s'ha com­por­tat com­pa­ra­ti­va­ment pit­jor que la resta dels seus homòlegs en el dar­rer mes, període en què ha bai­xat en 13/14 de les 22 ses­si­ons que s'han fet al maig. L'Íbex 35 ha sobre­re­ac­ci­o­nat als temors que negui­te­gen els inver­sors: la pos­si­ble reti­rada dels estímuls econòmics a càrrec de la Reserva Fede­ral (FED) dels EUA. En aquests moments aquest és el prin­ci­pal focus d'atenció dels inver­sors, que estan pen­dents de les dife­rents dades macro­e­conòmiques que es van conei­xent per tal de veure el ritme de recu­pe­ració de l'eco­no­mia nord-ame­ri­cana. Si aquesta s'enlaira amb for­ta­lesa, la FED es veurà obli­gada a fre­nar la liqui­di­tat actual però, si tron­to­lla, els estímuls es man­tin­dran durant més temps –fet que acon­ten­ta­ria els mer­cats, massa depen­dents d'aques­tes mesu­res.

Mal­grat el balanç nega­tiu del con­junt del mes, l'Íbex 35 ha tan­cat la dar­rera sessió del maig amb un guany set­ma­nal del 0,68%. Els inver­sors con­ti­nuen deso­ri­en­tats i això es reflec­teix en el com­por­ta­ment erràtic de la borsa. Tan­ma­teix, hi ha sec­tors o valors que durant les dar­re­res ses­si­ons han mono­po­lit­zat els estal­vis dels inver­sors.

Tot i que la set­mana començava amb poca acti­vi­tat per la fes­ti­vi­tat a Wall Street, el sec­tor cons­truc­tor del mer­cat espa­nyol va enllu­er­nar els inver­sors. L'interès d'un fons a com­prar la divisió del negoci immo­bi­li­ari de Sacyr-Valle­her­moso va enlai­rar la seva cotit­zació un 11,98%, fet que es va con­ta­giar a la resta del sec­tor: FCC (+6,07%), ACS (+3,56%), Acci­ona (+3,56%) i OHL (+2,91%). Entre pos­si­bles movi­ments cor­po­ra­tius i l'anunci del govern esta­tal que des­ti­narà 1.300 mili­ons d'euros a fer car­re­te­res i xarxa fer­roviària, els inver­sors no van dub­tar a pren­dre posi­ci­ons en aquests valors de cara al que pugui venir d'ara en enda­vant.

GUA­NYA LA BANCA.

Un altre sec­tor que aquesta set­mana ha des­ta­cat en posi­tiu ha estat la banca. Les decla­ra­ci­ons d'un parell de con­se­llers del Banc Cen­tral Euro­peu (BCE) en què mos­tra­ven la dis­po­sició de l'enti­tat a apli­car reta­lla­des dels tipus d'interès en cas de més afe­bli­ment econòmic i a bus­car fórmu­les per poten­ciar la liqui­di­tat dels bancs, va agra­dar els inver­sors. A més, un anunci de Brus­sel·les en què des­car­tava que el sec­tor ban­cari a l'Estat tornés a neces­si­tar ajuts del fons euro­peu va aca­bar d'arro­do­nir unes jor­na­des en borsa posi­ti­ves per a la banca.

Fora del selec­tiu han des­ta­cat valors com ara Cam­pofrío, que ha can­viat de mans, ja que un grup xinès ha com­prat el seu màxim acci­o­nista, el nord-ame­ricà Smith­fi­eld Foods. Aquest fet va pro­vo­car la sus­pensió de la nego­ci­ació de Cam­pofrío dime­cres, quan pujava un 11,80%.

Bankia també ha cen­trat l'atenció dels inver­sors, atès que dimarts començaven a cotit­zar els nous títols pro­ce­dents del bes­canvi de pre­fe­rents per acci­ons. A prin­ci­pis de set­mana Bankia va regis­trar una impor­tant dava­llada (-7,69% dilluns i -5% dimarts), però en no pro­duir-se l'allau de ven­des pre­vista amb la nego­ci­ació dels nous títols, l'acció va con­ti­nuar la set­mana recu­pe­rant ter­reny (+8% dime­cres i +10% dijous) i tran­quil·lit­zant els inver­sors de l'enti­tat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.