Borsa

L'atur calma els ànims

Els inversors continuen fent caixa enmig dels dubtes macro malgrat l'alleugeriment de la dada d'atur dels EUA. L'Íbex se'n va a nivells d'abril en caure un 0,65% setmanal.

Inmobiliaria Colonial
es dispara prop d'un 30% per l'interès del grup Villar Mir i de
Juan Abelló per entrar en el seu capital

Els par­quets no es tre­uen de sobre els dub­tes i és pre­ci­sa­ment això el que no els per­met avançar. Els índexs deam­bu­len sense una tendència defi­nida, apro­fun­dei­xen en la cor­recció ini­ci­ada a mit­jans de maig i aban­do­nen els nivells màxims que havien asso­lit en les dar­re­res set­ma­nes (en el cas d'índexs com el lon­di­nenc, l'ale­many o el nord-ame­ricà).

La segona mei­tat de l'exer­cici 2013, data en què s'havia fixat la recu­pe­ració econòmica, es pot dir que ja és aquí. Però en comp­tes de veure una millora i un crei­xe­ment en l'eco­no­mia mun­dial, les pre­vi­si­ons ara s'estan revi­sant a la baixa. Aquesta set­mana els inver­sors han hagut de pair les rebai­xes d'esti­ma­ci­ons de crei­xe­ment d'orga­nis­mes com el Fons Mone­tari Inter­na­ci­o­nal (FMI), el Banc Cen­tral Euro­peu (BCE) i el Bun­des­bank.

El dete­ri­o­ra­ment de la perifèria con­ti­nua col­pe­jant el crei­xe­ment de les eco­no­mies que havien de ser els motors de la recu­pe­ració. Ale­ma­nya està patint l'agreu­ja­ment de la crisi dels països del seu vol­tant i tant el FMI com el Bun­des­bank esti­men que aquest país crei­xerà en 2013 a un ritme menor de l'esti­mat fa uns mesos. Per la seva part del BCE pre­veu una con­tracció del 0,6% en el 2013 per al con­junt de l'eco­no­mia de la zona euro. Això està fre­nant l'entrada d'inver­sors en els actius de risc men­tre d'altres apro­fi­ten per fer caixa per les alces acu­mu­la­des en alguns índexs.

PEN­DENTS DE LA FED.

D'altra banda, la dependència de les bor­ses als estímuls mone­ta­ris ende­gats per la Reserva Fede­ral (Fed) és molt gran, fet pel qual ara que es qüesti­ona el man­te­ni­ment o la supressió dels seus pro­gra­mes els temors dels inver­sors aug­men­ten i ningú vol moure fitxa fins que el pano­rama s'acla­reixi. La recu­pe­ració de l'eco­no­mia dels EUA pot fre­nar les actu­a­ci­ons de la Fed, però de moment el ritme d'expansió no és massa fort (tal i com indi­quen les dar­re­res dades macro publi­ca­des) i el banc cen­tral es veurà obli­gat a man­te­nir els seus estímuls. Almenys aquesta és la lec­tura que van fer diven­dres els inver­sors de la dada d'atur nord-ame­ricà, que va ser bona però no tant com per reta­llar els ajuts que han cimen­tat les alces borsàries els dar­rers mesos. Això va per­me­tre els índexs aca­bar la set­mana en posi­tiu i eixu­gar part de les pèrdues que arros­se­ga­ven.

La Fed no ha aca­pa­rat en soli­tari l'atenció dels inver­sors. Aquesta set­mana els mer­cats esta­ven espe­rançats amb la reunió del BCE. Mal­grat no con­tem­plar cap modi­fi­cació en el nivells dels tipus d'interès, en el 0,5% després de la reta­llada del maig, els inver­sors con­si­de­ra­ven que el pre­si­dent de l'enti­tat, Mario Draghi, apor­ta­ria el seu gra­net de sorra per impul­sar l'eco­no­mia. Tipus nega­tius per a les enti­tats que dipo­si­ten els seus diners en el BCE o altres mesu­res per incen­ti­var el crèdit a les pimes eren algu­nes mesu­res amb les que els mer­cats havien estat espe­cu­lant per impul­sar l'eco­no­mia de la zona euro. Però Draghi no va fer res i va aca­bar dece­bent els inver­sors.

UN PAS ENRERE.

La cor­recció de la pràctica tota­li­tat de mer­cats ha situat l'índex de referència del mer­cat espa­nyol en nivells no vis­tos des de finals d'abril. L'Íbex-35 va aca­bar la set­mana situat en els 8.266,60 punts després d'apun­tar-se una cai­guda del 0,65% en cinc ses­si­ons, reduint fins a l'1,21% la plusvàlua anual.

Durant la set­mana el sec­tor ban­cari ha estat un dels més sac­se­jats en el par­quet espa­nyol.

Els repre­sen­tants de la Troica (Comissió Euro­pea, BCE i FMI) van estar a Madrid ava­lu­ant les refor­mes que Espa­nya ha posat en marxa per exigència de la resta de socis. Aquests ins­pec­tors, tot i con­si­de­rar que el país ha com­plert amb els ajus­ta­ments exi­gits, creu que la banca espa­nyola pot tor­nar a neces­si­tar injec­ci­ons de capi­tal un cop s'apli­qui la nova legis­lació en el sec­tor. Això va caure com una gerra d'aigua freda sobre els inver­sors, que han pre­fe­rit man­te­nir-se lluny dels valors ban­ca­ris (que de mit­jana acu­mu­len un des­cens set­ma­nal del 3%). La que ha sor­tit ben parada en borsa aquesta set­mana ha estat Inmo­bi­li­a­ria Colo­nial. L'interès que ha mos­trat el grup Villar Mir per entrar en el capi­tal de Colo­nial va escal­far el valor en el par­quet durant els dar­rers dies. A més a més, l'empre­sari Juan Abelló també sem­bla interes­sat en el grup català, fets pels quals la cotit­zació de la immo­biliària s'ha dis­pa­rat prop d'un 30% en la set­mana que aco­mi­a­dem.

En la part contrària, enre­gis­trant des­cen­sos, ens tor­nem a tro­bar a Bankia. Les seves acci­ons tor­nen a encapçalar la llista del pit­jor valor set­ma­nal en el mer­cat con­tinu en patir una dava­llada pro­pera al 20% en el decurs de cinc ses­si­ons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.