Focus

La patent unitària és una quimera

La UE persegueix un registre de patents que sigui més àgil i barat però els estats el frenen

La instància única europea elimina els ingressos que cobren les oficines estatals

Pedro Car­ta­gena, vocal asses­sor de l'Ofi­cina Espa­nyola de Patents i Mar­ques, des­taca que “creix un 10% el regis­tre de patents euro­pees”. La reve­lació posa en relleu que, atesa la cai­guda del mer­cat intern per culpa de la crisi, les empre­ses de l'Estat s'espa­vi­len a bus­car cli­ents fron­tera enllà. “Quan un empre­sari exporta, busca pro­te­gir-se a fora”, apunta el tècnic de l'OEPM per jus­ti­fi­car que, un cop feta l'aposta per intro­duir un pro­ducte o una tec­no­lo­gia en un mer­cat forà, la prin­ci­pal por de l'expor­ta­dor és que el copiïn i que el negoci l'acabi fent un altre.

Mario Sol Muntañola, agent de patents i tècnic en dret de patents i pro­pi­e­tat intel·lec­tual, és més con­tun­dent: “A dia d'avui és absurd paten­tar només per al mer­cat naci­o­nal, perquè el mer­cat és una por­que­ria. En un mer­cat tan petit com aquest, per què vols pagar per pro­te­gir una invenció?”, refle­xi­ona.

Patent euro­pea i Pct.

Sigui per una causa o una altra, la qüestió és blin­dar-se en el mer­cat exte­rior. Les opci­ons pas­sen, bàsica­ment, per ins­tar una “patent euro­pea” o per ini­ciar la tra­mi­tació del PCT (Patern Coo­pe­ra­tion Tre­aty). La patent euro­pea és la via per tenir exclu­si­vi­tat en 38 països (al con­ti­nent euro­peu) i el PCT és el pri­mer esglaó per ins­tar pro­tecció en 140 països d'arreu del món.

Ambdós són meca­nis­mes de pro­vada eficàcia, però també tots dos con­ser­ven algu­nes tra­ves quan arriba l'hora que la patent des­ple­gui efec­tes en un ter­ri­tori (segueix essent neces­sari fer tràmits en cada un dels països, un per un, on es vol tenir exclu­si­vi­tat). En l'esce­nari inter­na­ci­o­nal, amb l'argu­ment que cada país és sobirà per mar­car la seva nor­ma­tiva, és pura ficció pen­sar a esta­blir una única instància per regis­trar les patents. En canvi, la uni­fi­cació del pro­ce­di­ment sí que es per­se­gueix en ter­ri­tori de la Unió Euro­pea mit­jançant la que s'ha bate­jat com a “patent unitària”.

Patent unitària.

Es tracta d'una patent que hau­ria de tenir efec­tes en els 27 països de la UE i que s'arti­cula sobre “uns tràmits bas­tant sen­zills i menys cos­tos econòmics”, segons afirma Josep Mumbrú, agent de patents euro­pees i cap del depar­ta­ment de patents a Ofi­cina Ponti. Un informe del Par­la­ment Euro­peu diu que la patent unitària “pro­cu­rarà un estalvi d'entre el 70% i el 80%”, si es com­para amb l'actual exigència de fer la vali­dació en cada estat.

Mumbrú deta­lla que la patent unitària per­metrà la tra­mi­tació de l'expe­di­ent de regis­tre en una sola llen­gua (necessària­ment anglès, francès o ale­many) i que, per tant, “es posa fi als alts cos­tos de tra­ducció que cal pagar ara”. En con­cret, xifra en 23.000 euros la des­pesa que repre­senta, només en tra­duc­ci­ons, el regis­tre de patents actual en els 27 països de la UE i, “mal­grat que nor­mal­ment només es patenta en qua­tre o cinc estats, els cos­tos de tra­ducció poden supo­sar entre 3.600 i 7.500 euros”. A banda de l'aba­ra­ti­ment, la patent unitària està pen­sada per agi­lit­zar els liti­gis sobre els drets de pro­pi­e­tat i, en comp­tes que l'afer depen­gui dels jut­jats d'un país o altre com passa ara, es crearà un tri­bu­nal específic (amb seu a París) per diri­mir els con­flic­tes.

Però no tot són avan­tat­ges en la patent unitària o, més ben dit, els avan­tat­ges no són per a tot­hom, perquè la instància única euro­pea eli­mina els ingres­sos anu­als que recap­ten les ofi­ci­nes de patents esta­tals. L'ofi­cina euro­pea de patents passa a assu­mir els ingres­sos (no només per ins­cripció de patents sinó també les quo­tes anu­als de man­te­ni­ment) i les ofi­ci­nes de cada país que­den en espera del repar­ti­ment que pugui fer l'ofi­cina euro­pea. “Aquest és un pastís difícil de repar­tir”, admet Mumbrú.

De fet, tan difícil de repar­tir que l'entrada en vigor de la patent unitària estava pre­vista per l'1 de gener del 2014 però cap estat l'ha rati­fi­cat encara i n'hi ha tres que s'opo­sen a la seva apli­cació: Itàlia, Polònia i Espa­nya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.