Eines

CÉSAR PIQUERAS

AUTOR DEL LLIBRE ‘365 TÈCNIQUES COMERCIALS'

“Per ser un bon venedor, has de ser un bon comprador”

Ens queixem que els clients no compren, però no els donem raons de pes per fer-ho

Hi ha marge per ven­dre més en les actu­als cir­cumstàncies?

És pos­si­ble, el que passa és que costa més que abans. Aquí la clau és dife­ren­ciar-se. L'empresa pot actuar a través del màrque­ting, de la marca, de la dis­tri­bució i a través de la xarxa de ven­des. Cal pen­sar que el cli­ent sem­pre esco­llirà aquell pro­ducte o ser­vei que li trans­meti més con­fiança i segu­re­tat, i això és quel­com que fem els comer­ci­als a través de la manera com venem.
Però en moments de des­es­pe­ració és difícil de man­te­nir una acti­tud posi­tiva.

La difi­cul­tat per ven­dre ens pot por­tar a adop­tar una acti­tud pro­ac­tiva –que és quan hom vol con­ver­tir-se en part de la solució i no en part del pro­blema– o reac­tiva –que és la pròpia del comer­cial que es queixa per sis­tema–. Diuen que l'opti­mista veu el got mig ple i el pes­si­mista el veu mig buit. Doncs el pro­ac­tiu se'l beu. El vene­dor pro­ac­tiu és cons­ci­ent de les difi­cul­tats però intenta tro­bar les opor­tu­ni­tats en un mar remo­gut.
Creu que el comer­cial cuida prou el seu cli­ent?

La paraula cli­ent ve del mot llatí cli­ens, que vol dir ‘pro­te­git'. Tan­ma­teix, tots nosal­tres alguna vegada ens hem sen­tit des­pro­te­gits quan hem adqui­rit algun pro­ducte o ser­vei. Estic con­vençut que al cli­ent no se l'està tenint prou en compte. A vega­des ens quei­xem que els cli­ents no com­pren, però tam­poc no els donem raons de pes perquè ho facin. I el procés de venda esdevé una tor­tura. Un vene­dor és el camí a través del qual el cli­ent com­pra; per tant, el vene­dor ha de ser una auto­pista i no un cor­ri­o­let.
El llen­guatge cor­po­ral ajuda a ven­dre?

A través dels ges­tos i del to de veu trans­me­tem bona part del mis­satge; la venda és una trans­missió d'acti­tuds, com ara la segu­re­tat i la con­fiança, i allò que diem amb la paraula ha d'anar acom­pa­nyat del que diem amb el cos.
En el seu lli­bre pro­posa al comer­cial que com­pri unes bones saba­tes i un bon bolígraf. Sem­bla que, més que esti­mu­lar la venda, esti­mula la com­pra.

És que si vols ser un bon vene­dor també has de ser un bon com­pra­dor. L'experiència em diu que els vene­dors són com­pra­dors difícils d'acon­ten­tar. Sí, pro­poso que es com­prin unes bones saba­tes o un bon bolígraf perquè neces­si­tem ànco­res. Si per a tu un bolígraf és sig­ni­fi­ca­tiu i cada cop que el treus per fir­mar alguna cosa et fa sen­tir bé, com­pra-te'n un o cinc.
Posa el ten­nista Rafael Nadal com a exem­ple. Què se'n pot apren­dre?

Sobre­tot la constància i no ensor­rar-se quan les coses es posen difícils. Rafa Nadal és un espe­ci­a­lista en això, és capaç d'aixe­car un par­tit que se li ha posat difícil. Això és molt impor­tant per a un comer­cial, sobre­tot en les actu­als cir­cumstàncies. Nadal diu que els grans par­tits es gua­nyen amb la ment, és un plus psi­cològic que marca la diferència quan els adver­sa­ris tècni­ca­ment són molt iguals.
Ha reco­pi­lat 365 tècni­ques per millo­rar; hom pot con­ver­tir-se en un bon vene­dor en un any?

En un any és pos­si­ble millo­rar molt, i a vega­des en menys temps també, amb pro­gra­mes inten­sius hem acon­se­guit molt bons resul­tats. Però mai s'ha de parar d'apren­dre. Cada dia es pot apren­dre alguna cosa nova.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.