Gran angular

Tot no es pot patentar

Les decisions sobre patents tenen una dimensió global i poc hi podem influir, però sí que podem adoptar algunes polítiques que afavoreixin determinades inversions en R+D. No hi ha dubte que aquest és un tema transcendent en l'economia del coneixement i que no pot quedar en mans de la improvisació

Encara que mol­tes des­co­ber­tes, inven­ci­ons o inno­va­ci­ons es paten­ten, no tot és paten­ta­ble. Un exem­ple el tenim molt pro­per. Fa molt poc als Estats Units s'ha dic­ta­mi­nat con­tra que es pugui paten­tar el mate­rial genètic extret del cos humà perquè aquest mate­rial es pro­du­eix de forma natu­ral.

Aquesta sentència té a veure amb les patents de l'empresa bio­tec­nològica Myriad Gene­tics, Inc., una empresa gene­rada a par­tir de la recerca uni­ver­sitària. Myriad Gene­tics havia estat l'únic labo­ra­tori amb dret uni­ver­sal sobre els gens i les muta­ci­ons dels BRCA 1 i 2-res­pon­sa­bles d'aug­men­tar expo­nen­ci­al­ment els ris­cos de càncer de mama i ovari here­di­tari. Ara altres labo­ra­to­ris podran estu­diar aquests gens i dis­se­nyar mètodes d'anàlisi, cosa que fins ara que­dava res­trin­gida a la citada empresa.

El negoci de Myriad Gene­tics en aquest tema és, o era, iden­ti­fi­car una mutació que con­si­dera incerta, rea­lit­zar pro­ves gra­tis a entre deu i vint mem­bres de la família, per clas­si­fi­car-lo i ales­ho­res desen­vo­lu­par diagnòstics mole­cu­lars que no podran rea­lit­zar altres labo­ra­to­ris.

Arri­bar a dis­po­sar del conei­xe­ment de dife­rents muta­ci­ons, clas­si­fi­car-les i cor­re­la­ci­o­nar-les amb el risc de deter­mi­na­des malal­ties té un interès evi­dent i és el camí per a la medi­cina per­so­na­lit­zada. Avui qual­se­vol per­sona amb prou diners pot saber el risc que té de con­treure les malal­tia asso­ci­a­des a la mutació con­creta ja estu­di­ada.

Com tot­hom pot com­pren­dre, la feina per arri­bar iden­ti­fi­car aquests gens mutats i clas­si­fi­car-los és com­plexa i el cost, molt ele­vat. Myriad Gene­tics va fer una gran inversió per obte­nir aquest conei­xe­ment, una inversió per obte­nir bene­fi­cis, el que fa qual­se­vol empresa.

Aquesta sentència, que per­so­nal­ment trobo encer­tada, té una con­tra­par­tida nega­tiva: fre­narà les empre­ses d'inver­tir a obte­nir aquest conei­xe­ment si no el pot emprar per amor­tit­zar la inversió i gene­rar bene­fi­cis. quan no hi ha cap dubte que la medi­cina pre­dic­tiva i la medi­cina per­so­na­lit­zada són dos àmbits que tenen un gran poten­cial de crei­xe­ment i que aquest crei­xe­ment està asso­ciat a la recerca.

La pre­gunta que cal fer-se és qui finançarà aquest tipus de recerca. La res­posta hau­ria de ser: l'admi­nis­tració pública. Estats Units és un lloc on el sis­tema pri­vat fun­ci­ona de manera molt eficaç i on la filo­so­fia d'un estat del benes­tar per a tot­hom no està tan arre­lat com a Europa. Amb tot, la inversió pública en recerca a través dels depar­ta­ments de salut i defensa del govern fede­ral és ini­ma­gi­na­ble a casa nos­tra. Mal­grat això, una recerca enfo­cada com la comen­tada no crec que es rea­litzi amb la mateixa inten­si­tat o es desen­vo­lu­pin apli­ca­ci­ons si no hi ha un bene­fici econòmic pre­vist. Aquesta reflexió que faig al vol­tant de Myriad Gene­tics té a veure amb la recerca en l'àmbit de la salut, on Cata­lu­nya des­taca i a més és la que conec millor, però podríem esten­dre-la a altres àmbits.

EL MÈRIT DEL RESUL­TAT.

Conèixer els meca­nis­mes d'una deter­mi­nada malal­tia és molt com­pli­cat i, com passa en la majo­ria de les recer­ques, el mèrit del resul­tat final se l'empor­tarà un deter­mi­nat grup, però difícil­ment aquest grup hau­ria asso­lit els resul­tats sense la infor­mació publi­cada per altres labo­ra­to­ris que després no seran gaire reco­ne­guts més enllà de les publi­ca­ci­ons que puguin haver fet. Això és la recerca bàsica que fan les uni­ver­si­tats i els cen­tres públics de recerca finançats per l'admi­nis­tració o per fun­da­ci­ons sense ànim de lucre. Molts resul­tats publi­cats són la base per a altres grups. La recerca bàsica és glo­bal.

Conèixer els meca­nis­mes d'una malal­tia per­met, en alguns casos, pre­ve­nir-la, cosa que té poc ren­di­ment comer­cial, i dis­se­nyar fàrmacs per poder eli­mi­nar-la o pal·liar els seus efec­tes, que si en té. Això dar­rer ho fan sovint les empre­ses tot i que sovint ini­ci­al­ment molts grups de recerca pública ini­cien la recerca i després segueix en col·labo­ració amb les empre­ses. Aquesta part ja no és glo­bal. El cost de posar un fàrmac al mer­cat és enorme i l'abor­den les empre­ses perquè després, pro­te­gits per les patents, pre­te­nen recu­pe­rar la inversió. Les patents són una des­pesa que s'ha de fer quan es creu que el que s'ha creat és sus­cep­ti­ble de ser efec­tiu, en les pri­me­res fases de la recerca.

Posar límits a les patents acosta deter­mi­nats béns o bene­fi­cis a tot­hom, però alhora és un límit per a la recerca apli­cada. Pot l'admi­nis­tració pública en temps de crisi subs­ti­tuir l'empresa i finançar aque­lla recerca que pro­te­gida per patents faria l'empresa? Les deci­si­ons sobre patents tenen una dimensió glo­bal i poc hi podem influir, però sí que podem adop­tar algu­nes polítiques que afa­vo­rei­xin deter­mi­na­des inver­si­ons en R+D. No hi ha dubte que aquest és un tema trans­cen­dent en l'eco­no­mia del conei­xe­ment i que no pot que­dar en mans de la impro­vi­sació.

Fomentar la sostenibilitat

The Office for Life Sciences forma part del Ministeri of Business, Innovation and Skill. Fomenta el creixement sostenible a llarg termini i la competitivitat global del sector de ciències de la vida del Regne Unit, que té una de les indústries més fortes i productives en ciències de la vida del món. Generen ingressos de més de 50 milions de lliures i donen feina a 167.500 persones en més de 4.500 empreses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.