Empreses

Els vins i caves d'Alta Alella volen obrir-se al mercat nord-americà

El celler ha estat triat pels sommeliers com el millor de Catalunya.

El boicot al cava és un fet. Hem de buscar mercats més cosmopolites

A mig camí entre Tiana i Ale­lla, al bell mig del Parc Natu­ral de la Ser­ra­lada de Marina, el cul­tiu de la vinya i la pro­ducció del vi es remunta a l'època dels romans. És aquí on el bada­loní Josep Maria Pujol-Bus­quets, enòleg de pro­fessió i amb una dila­tada tra­jectòria pro­fes­si­o­nal en diver­sos cellers cata­lans, va deci­dir fun­dar Alta Ale­lla l'any 1991. Un dels sig­nes d'iden­ti­tat del celler ha estat l'aposta per l'agri­cul­tura ecològica des del pri­mer moment, que els ha permès situar alguns dels seus vins i caves a les car­tes dels res­tau­rants més pres­ti­gi­o­sos del món, men­tre que d'altres han obtin­gut reco­nei­xe­ments inter­na­ci­o­nals de pri­mera cate­go­ria. De fet, Alta Ale­lla ha estat recent­ment pre­miat com el millor de Cata­lu­nya per l'Asso­ci­ació Cata­lana de Som­me­li­ers (ACS), un reco­nei­xe­ment ator­gat a través d'una votació a les xar­xes soci­als en la qual van par­ti­ci­par tots els socis de l'ACS.

L'empresa està immersa en un procés de rees­truc­tu­ració de la gamma de pro­duc­tes i de reno­vació del dis­seny. El pro­pi­e­tari de la firma explica que es tracta d'una actu­a­lit­zació “perquè l'ampo­lla sigui cohe­rent amb el pro­ducte, parli per si sola i expli­qui el que hi ha a dins”. A hores d'ara la gamma de vins i caves d'Alta Ale­lla abasta quinze pro­duc­tes dife­rents tot i que es tracta d'un celler molt dinàmic. “Cada any anem ofe­rint alguna cosa nova perquè el mer­cat, sobre­tot l'inter­na­ci­o­nal, demana nove­tats”, asse­gura Pujol-Bus­quets, que afe­geix que tre­ba­llar amb agri­cul­tura ecològica faci­lita aquest procés d'inno­vació perquè per­met ela­bo­rar pro­duc­tes més natu­rals i amb menys inter­venció, que fa que reflec­tei­xin més fidel­ment les carac­terísti­ques del ter­reny i l'anyada. Prova de l'aposta per pres­cin­dir de pro­duc­tes químics és l'apa­rició ara fa cinc anys del pri­mer cava sense sul­fits, que ha obtin­gut molt bona res­posta del mer­cat. L'expli­cació d'aquesta opció és ben sen­zi­lla, segons l'artífex del pro­jecte, “vivim al mig de la vinya i no vull haver d'estar tirant insec­ti­ci­des i pes­ti­ci­des al mateix lloc on estic cri­ant les meves filles”.

Alta Ale­lla va rein­tro­duir a la zona el Mataró, una vari­e­tat de raïm negre que en altres parts del ter­ri­tori es coneix com a mones­trell i que és molt apre­ciat en àrees vinícoles d'Austràlia i Califòrnia. El Mataró el fan ser­vir per fer vi dolç i també com a base d'un cava. Tot i que a la DO Ale­lla la vari­e­tat més carac­terística és la pansa blanca, aquest celler tre­ba­lla amb mol­tes vari­e­tats de raïm per ofe­rir pro­duc­tes més com­ple­xos, vins que no es sig­ni­fi­quin només pel tipus de raïm amb què s'ela­bo­ren. “Amb vari­e­tats dife­rents cul­ti­va­des en ter­renys diver­sos que no tenen la mateixa expo­sició al sol podem tenir una paleta de colors que ens per­met dibui­xar vins més com­ple­xos”, manté el pro­pi­e­tari del celler.

“països amics” i Europa.

Alta Ale­lla pro­du­eix a l'entorn de 300.000 ampo­lles l'any. D'aques­tes, dos terços són de cava i, sobre­tot, de la vari­e­tat Brut Nature. Les ven­des van des­ti­na­des a qua­tre mer­cats dife­rents: Cata­lu­nya, el que Pujol- Bus­quets ano­mena “països amics” (País Basc, Bale­ars i part del País Valencià), Espa­nya, i a l'expor­tació, que es repar­teix pels països d'Europa com Ale­ma­nya, Angla­terra, Dina­marca, Itàlia i França, entre d'altres, i també arri­ben al Japó. Pel que fa a xifres, asse­gu­ren que a Cata­lu­nya i als “països amics” es man­te­nen men­tre que a Espa­nya cada cop venen menys. Aquesta dava­llada l'atri­bu­ei­xen al rebuig de què són objecte els vins i caves cata­lans des de fa anys. “El boi­cot al cava català és un fet. Per això hem d'anar a bus­car mer­cats més cos­mo­po­li­tes, més oberts”, manté Josep Maria Pujol-Bus­quets, que lamenta que no hi hagi una lliure cir­cu­lació de mer­ca­de­ries amb Espa­nya. Les xifres d'expor­tació van en aug­ment. Han arri­bat al 20% del total de la pro­ducció i tenen pre­vist tan­car l'any al 25%, amb l'objec­tiu d'asso­lir el 30% aviat. En aquest sen­tit, des­taca també l'incre­ment de ven­des a les boti­gues de vins que hi ha a zones turísti­ques de Bar­ce­lona com ara l'entorn de Santa Maria del Mar i al Raval, on la majo­ria dels cli­ents són estran­gers. “Bar­ce­lona té un gran dina­misme i el vi hi té molt a dir perquè forma part del món lúdic”, argu­menta el pro­pi­e­tari del celler, que asse­gura que la clau de l'èxit en aquest mer­cat és “la relació qua­li­tat-preu i el fet que es tracti de vins i caves d'agri­cul­tura ecològica”. Ara l'objec­tiu és bus­car vies de pene­tració dels seus pro­duc­tes al mer­cat nord-ame­ricà. Mireia Pujol-Bus­quets, filla dels pro­pi­e­ta­ris, enòloga i dedi­cada també al negoci fami­liar, tre­ba­lla ara en una estratègia adreçada específica­ment al mer­cat dels Estats Units i Canadà.

Per seguir al cap­da­vant tenen clar que l'aposta és inno­var i apro­fun­dir en l'agri­cul­tura ecològica.

Fac­tu­ració

3,5 M€

Tre­ba­lla­dors

25

Any de fun­dació

1991

Josep Maria Pujol- Busquets i la seva dona, Cristina Guillén, van plantar els primers ceps l'any 1991. Deu anys després, els ceps van començar a donar el seu fruit per elaborar uns vins i caves que es caracteritzen perquè són un reflex del territori on es produeixen

Visitar les vinyes a vista d'ocell

L'enoturisme és una de les línies de negoci que Alta Alella està desenvolupant com a estratègia per donar a conèixer la marca, segons explica Josep Maria Pujol-Busquets. La seva situació, enmig del Parc Natural de la Serralada de Marina, en un indret elevat que fa de balcó del Mediterrani i a només vint minuts del centre de Barcelona, el converteixen en una molt bona opció per als turistes que volen fer una visita de mig dia a un celler. A més de sessions de tast i maridatges, Alta Alella ofereix la possibilitat de fer altres activitats com ara sessions de ioga a peu de vinyes, classes de pintura amb vi per a nens i passejos guiats a les vinyes i al celler. Una de les opcions més innovadores és el recorregut en helicòpter, que a hores d'ara atrau molts turistes americans i alemanys d'alt poder adquisitiu. De fet, la majoria de visitants d'Alta Alella són estrangers que passen uns dies de vacances a Barcelona. “Oferim vestits a mida per adaptar-nos als gustos i les necessitats dels visitants”, assegura el propietari del celler, que avança que seran el marc del congrés d'una empresa i que estan treballant per oferir una experiència en què els visitants arribaran amb embarcació de vela al port del Masnou per fer la visita guiada al celler.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Els vins i caves d'Alta Alella volen obrir-se al mercat nord-americà

Publicat a