Gran angular

Unió Europea: ‘Eppur si muove'

Aquesta tem­po­rada està de moda cri­ti­car la Unió Euro­pea per la len­ti­tud amb què adopta les seves deci­si­ons per llui­tar con­tra la crisi o, fins i tot per les con­tra­dic­ci­ons que algu­nes de les seves reco­ma­na­ci­ons reflec­tei­xen, com és ara el cas de les deci­si­ons de com­petència lle­ial sobre el suport públic a les dras­sa­nes i la política con­tra l'atur, o com és el cas de les con­tra­dic­ci­ons entre les reco­ma­na­ci­ons del Fons Mone­tari Inter­na­ci­o­nal, la Comissió Euro­pea i el Banc Cen­tral Euro­peu -els tres com­po­nents de la troica- res­pecte al que hau­ria de ser la política fis­cal que s'hau­ria de seguir per trac­tar de fer sor­tir l'eco­no­mia dels ara ja 28 (d'ençà de l'ingres de Croàcia el dia 1 de juliol) del cer­cle viciós de poc crei­xe­ment i acu­mu­lació de deute a què una política molt llas­trada pel pas­sat ens ha abo­cat.

Mal­grat aques­tes crítiques estic con­vençut que no hauríem de ser tan nega­tius i hauríem de dir res­pecte a la UE -seguint la famosa frase de Gali­leo Gali­lei-: Eppur si muove.

Sí, la Unió Euro­pea -mal­grat la len­ti­tud i les objec­ci­ons que se li poden posar- està fent uns avenços inte­gra­dors molt impor­tants i posi­tius per trac­tar de cor­re­gir les man­can­ces del Trac­tat de Maas­tricht res­pecte a la Unió Econòmica i Monetària i per altres coses a un ritme com a poques eta­pes de la cons­trucció euro­pea s'havia vist.

Sens dubte queda molt espai per avançar, però quan tot­hom pen­sava que la crisi gene­ra­ria un des­mem­bra­ment de la UE i la rea­pa­rició de pràcti­ques pro­tec­ci­o­nis­tes contràries a la nor­ma­tiva euro­pea vigent, veiem que les ins­ti­tu­ci­ons euro­pees bus­quen i bus­quen solu­ci­ons als pro­ble­mes plan­te­jats.

Sem­pre s'ha dit que els opti­mis­tes tenen pro­jec­tes i que els pes­si­mis­tes bus­quen excu­ses, i jo crec que Europa te pro­jec­tes que no sem­pre són fàcils d'ins­tru­men­tar pel xoc d'alguns interes­sos i con­tra­dic­ci­ons entre els estats mem­bres, però com deia l'informe Van Rom­puy/Bar­roso/Junker/Draghi al Con­sell Euro­peu de desem­bre 2012, la línia d'actu­ació es clara: cal avançar en la unió bancària, en la unió fis­cal i en la unió política.

Si a això hi afe­gim que la Unió Euro­pea ha acon­se­guit un èxit diplomàtic inne­ga­ble en el con­tenciós Sèrbia-Kosova a base d'accep­tar d'obrir nego­ci­a­ci­ons d'adhesió amb la pri­mera al gener del 2014 i d'ini­ciar la nego­ci­ació d'un Trac­tat d'Esta­bi­li­tat i Asso­ci­ació amb la segona mal­grat que no tots els estats mem­bres (entre ells Espa­nya) han reco­ne­gut la inde­pendència de Kosova, podem veure que no tot són man­can­ces en la coor­di­nació de la política exte­rior, com va ser en el cas de Líbia, i que s'ha acon­se­guit no repe­tir errors en el cas de la guerra civil de Síria gràcies, en part, a l'existència, ara, d'un Con­sell de Minis­tres d'Afers Estran­gers pre­si­dit de forma per­ma­nent per “l'Alta Repre­sen­tant de la Unió per a Afers Exte­ri­ors i Política de Segu­re­tat” que lidera, endemés, el Ser­vei Euro­peu d'Acció Exte­rior a cavall de la Comissió Euro­pea i el Con­sell de Minis­tres.

TENSIÓ PER l'ESPI­O­NATGE.

Jun­ta­ment amb això i si la tensió deri­vada dels espi­o­nat­ges Snow­den i CIA no ho fan difícil, la UE i els Estats Units hau­ran de començar aviat les nego­ci­a­ci­ons per arri­bar a un Trans Atlan­tic Trade and Invest­ment Part­ners­hip en què Europa trac­ta­ria de com­pen­sar el pes crei­xent de la zona Asia-Pacífic en l'eco­no­mia mun­dial.

Els avenços, però, més nota­bles de la UE s'estan pro­duint en el camp eco­no­mi­co­mo­ne­tari com a con­seqüència de la neces­si­tat de superar les limi­ta­ci­ons que el Trac­tat de Maas­tricht de 1992 va supo­sar quan es va crear la Moneda Euro­pea Comuna i les limi­ta­ci­ons que van esta­blir-se res­pecte a un pro acti­visme del Banc Cen­tral Euro­peu o a una even­tual emissió d'euro­bons.

Els ano­me­nats Six Pack i Two Pack donen més capa­ci­tat de super­visió a les ins­ti­tu­ci­ons euro­pees per evi­tar que els seus estats mem­bres s'allu­nyin de polítiques fis­cals rao­na­bles alhora que el Banc Cen­tral Euro­peu de Draghi està actu­ant més acti­va­ment –mal­grat el que es digui i mal­grat les pres­si­ons del Deutsche Bun­des­bank- que la mateixa FED nord-ame­ri­cana si ens fixem en com ha aug­men­tat la xifra del seu balanç. Amb les deci­si­ons de posada en marxa del Meca­nisme Euro­peu d'Esta­bi­li­tat (MEDE) l'octu­bre pas­sat i de les apro­va­ci­ons d'un sis­tema uni­fi­cat de super­visió bancària pels bancs sistèmics -al Con­sell Euro­peu de 13 i 14 de desem­bre- i dels cri­te­ris de reso­lució bancària fent recaure sobre pres­ta­dors i acci­o­nis­tes i no sobre els con­tri­bu­ents el cost dels res­cats ban­ca­ris al Con­sell Euro­peu de finals de juny 2013, s'ha avançat molt en la llarga marxa per la Unió Bancària i s'ha acon­se­guit -per pri­mer cop- avançar per tren­car el cer­cle viciós risc sobirà/risc ban­cari.

Per altra banda, l'aug­ment de capi­tal del Banc Euro­peu d'Inver­si­ons i la cre­ació d'un petit fons con­tra l'atur juve­nil -que Rajoy ha aco­llit amb entu­si­asme- ser­veix per posar de relleu que la Sra. Merkel accepta noves línies de soli­da­ri­tat res­pecte al mal­trac­tat sud.

Un últim mis­satge d'opti­misme és que en el Con­sell Euro­peu de juny s'ha accep­tat la reco­ma­nació que Letònia es con­ver­teixi en el divuitè mem­bre de la Zona Euro l'1 de gener de 2014 la qual cosa evi­den­cia que ningú no es plan­teja aban­do­nar l'euro, com fa uns mesos es podia pen­sar que pas­sa­ria.

PRES­SU­POST CON­GE­LAT.

Mal­grat aquests tocs d'opti­misme està clar que no tot són flors i vio­les. El Marc Finan­cer Plu­ri­a­nual ha pogut ser adop­tat pel període 2014-2020, però no aug­men­tant el pres­su­post com dema­nava el Par­la­ment Euro­peu sinó man­te­nint el ridícul nivell del 960.000 mili­ons d'euros per als sis anys vinents, només accep­tant una petita fle­xi­bi­li­tat per poder can­viar des­pe­ses.

En defi­ni­tiva, la UE que hereta Lituània després del semes­tre irlandès té un estat mem­bre més i ha fet avenços en la unió bancària i fis­cal, i s'espera que aviat s'avançarà també en la reforma de la política agrària comuna.

Ara falta anar enda­vant cap a la Unió Política per evi­tar que la Unió Euro­pea perdi rellevància al món i cal anar enda­vant res­pecte a defi­nir una política econòmica d'ajus­ta­ment fi en què s'aban­do­nin els dog­ma­tis­mes de l'aus­te­ri­tat o de fer aug­men­tar la des­pesa pública sense pen­sar que el que cal és fer millo­rar les expec­ta­ti­ves dels agents econòmics.

En un moment en què ni els EUA ni els BRICS van gaire bé, l'eco­no­mia mun­dial neces­sita que Europa vagi bé.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.