Borsa

La perifèria fon els guanys

El sector elèctric i la crisi de la perifèria europea impedeixen que l'optimisme s'instal·li en el parquet espanyol. L'Íbex-35 recula un 0,30% mentre Wall Street toca màxims.

Les elèctriques cauen
a plom a finals de setmana colpejades
per la reforma del sector i arrosseguen l'Íbex-35 gairebé un 3%

La treva que es vivia a la zona euro s'ha esfu­mat. La crisi de deute a Grècia s'apuja de to. Por­tu­gal pateix en el si del seu govern les exigències d'aus­te­ri­tat de la troica i els dub­tes sobre un nou res­cat pla­nen sobre el país. I Itàlia ha rebut un nou cop de l'agència de qua­li­fi­cació Stan­dard&Poor's que li ha reta­llat el ràting. L'estiu s'escalfa a Europa i els seus par­quets -sobre­tot els de la perifèria- en patei­xen les con­seqüències, ali­ens a l'opti­misme reno­vat que es res­pira a l'altra banda de l'Atlàntic.

El pre­si­dent de la Reserva Fede­ral (FED), Ben Ber­nanke, ha tran­quil·lit­zat els inver­sors asse­gu­rant que els estímuls mone­ta­ris podrien durar més del pre­vist. Set­ma­nes després que els mer­cats comen­ces­sin a des­comp­tar la fi dels pro­gra­mes de la FED, ara sem­bla que Ber­nanke no té gaire clar quina data asse­nya­lar a l'agenda i això ha agra­dat els inver­sors. Tant, que Wall Street ha tor­nat a aga­far embran­zida i s'ha enlai­rat cap a màxims històrics, com havia fet fa uns mesos, enca­de­nant màxim rere màxim i con­ta­gi­ant en la seva car­rera alcista a alguns índexs del Vell Con­ti­nent.

Però a Europa els vents que bufen no per­me­ten que l'opti­misme qua­lli, mal­grat que el Banc Cen­tral Euro­peu (BCE) ha insis­tit en el seu com­promís de man­te­nir una política monetària expan­siva durant un llarg període de temps. Els pro­ble­mes a aquesta banda de l'Atlàntic no fan més que incre­men­tar-se. A la ja esmen­tada ines­ta­bi­li­tat en els països perifèrics s'ha sumat aquesta mateixa set­mana una revisió de les pre­vi­si­ons de crei­xe­ment per a Espa­nya. El Fons Mone­tari Inter­na­ci­o­nal (FMI) es mos­tra més pes­si­mista que fa uns mesos sobre el país, al qual ha esbor­rat qual­se­vol expansió econòmica fins el 2015.

A part d'aquesta gerra d'aigua freda, que ha impe­dit que la borsa espa­nyola es con­tagiés dels guanys gene­ra­lit­zats a la resta de par­quets, l'Íbex-35 ha hagut de bata­llar amb altres pro­ble­mes pro­pis. Si bé la set­mana en la borsa espa­nyola estava sent posi­tiva, amb l'Íbex-35 movent-se per sobre els 8.000 punts, la reforma del sis­tema elèctric a Espa­nya va inver­tir aquesta tendència en la dar­rera sessió set­ma­nal. Els valors rela­ci­o­nats amb aquest sec­tor van des­per­tar-se diven­dres amb for­tes bai­xa­des -per sobre del 6% en la majo­ria dels casos- que van tenyir de ver­mell el mer­cat domèstic.

Els dub­tes sobre aquesta reforma i les seves con­seqüències per a les empre­ses cotit­za­des del sec­tor van fer fugir els inver­sors d'aquests valors en la dar­rera jor­nada borsària. Això va por­tar a l'Íbex-35 a tan­car la set­mana en els 7.850 punts, empas­sant-se els guanys set­ma­nals i patint una dava­llada del 0,30% en cinc ses­si­ons. Només diven­dres l'índex va recu­lar un 2,32%.

A part de les elèctri­ques, els inver­sors con­ti­nuen sense refiar-se de la banca. Entre els valors més bai­xis­tes de la set­mana tro­bem diver­sos bancs, sac­se­jats per la tensió en el mer­cat de deute i els pro­ble­mes de la perifèria de la zona euro, que han dis­pa­rat la prima de risc espa­nyola per sobre els 330 punts. Cai­xa­bank ha estat un dels valors més bai­xis­tes en la set­mana, en caure un 4,5%, tot i rebre un reco­nei­xe­ment a la seva gestió per part d'Euro­mo­ney (vegeu breu supe­rior). Per la seva part BBVA i Banc Saba­dell han recu­lat més d'un 3%.

ALCOA ANIMA EL SEC­TOR.

En la part contrària des­ta­quen valors com Mit­tal Steel Com­pany, amb un alça set­ma­nal de gai­rebé un 8%, en reco­llir en la seva cotit­zació els bons resul­tats que ha pre­sen­tat el gegant del sec­tor nord-ame­ricà, Alcoa, que va donar el tret de sor­tida a la cam­pa­nya de pre­sen­tació de resul­tats semes­trals als EUA. FCC con­ti­nua rebent el recol­za­ment dels inver­sors a la política de desin­ver­si­ons que porta a terme el grup i en la set­mana s'ha apu­jat més d'un 9%, seguida de Medi­a­set (Tele5) que s'ha reva­lo­rat gai­rebé un 5% en les dar­re­res cinc ses­si­ons. Per la seva part Grífols s'ha situat a un pas dels 31 euros per títol després d'enre­gis­trar un incre­ment set­ma­nal supe­rior al 4%

Cal des­ta­car que, tot i les bai­xa­des del sec­tor finan­cer, les acci­ons de Banco Popu­lar s'han ficat entre els valors més alcis­tes de la set­mana en repun­tar prop d'un 3% en cinc ses­si­ons, després de mate­ri­a­lit­zar una desin­versió que l'ha repor­tat unes plusvàlues de 20 mili­ons d'euros.

La pro­pera set­mana s'ini­cia amb la publi­cació del crei­xe­ment tri­mes­tral de la Xina. Aquest indi­ca­dor està mar­cat en ver­mell en l'agenda dels inver­sors, que espe­ren la dada per veure per on camina el gegant asiàtic i si es con­fir­men o no els rumors sobre un refre­da­ment més sig­ni­fi­ca­tiu de la seva eco­no­mia, fet que podria fer peri­llar la feble recu­pe­ració de la resta d'eco­no­mies mun­di­als.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.