Eines

Una llista rupturista aspira a dirigir els censors de comptes

Es proposa fixar els objectius amb independència de la mida dels auditors
El president trasllada opinions que no ens representen a tots

Aquest dimarts hi ha elec­ci­ons a l'Ins­ti­tut de Cen­sors Jurats de Comp­tes d'Espa­nya (ICJCE), i per pri­mera vegada es pre­sen­ten dues can­di­da­tu­res. En l'encapçalada per Mario Alonso Ayala, pre­si­dent de l'empresa audi­tora Auren, hi ha qua­tre audi­tors cata­lans, Josep Maria Bové (pre­si­dent de Bové Mon­tero Aso­ci­a­dos), que aspira a la vice­pre­sidència pri­mera; Jaume Car­re­ras, pre­si­dent de Gassó Audi­tors; Mercè Martí, pre­si­denta d'Uni­au­dit i del Club 20, i Joan Mallafré, soci d'Audria.

Bové, actual vice­se­cre­tari de l'ins­ti­tut, explica que la can­di­da­tura reno­va­dora s'ha pre­sen­tat després que per dues vega­des s'hagin incom­plert els acords de relleu en la pre­sidència que es van fir­mar fa qua­tre anys per fer una llista unitària. El pre­si­dent de l'ICJCE és des de fa set anys Rafael Cámara Rodríguez-Valen­zu­ela, soci res­pon­sa­ble de regu­lació de Deloitte, i els reno­va­dors pro­po­sen “la rup­tura d'una etapa con­ti­nu­ista de l'ICJCE, lli­gada a les grans fir­mes inter­na­ci­o­nals, per inten­tar poten­ciar els ser­veis dels petits des­pat­xos”. “L' ICJCE neces­sita més unió que mai”, afirma en aquest sen­tit Alonso Ayala, “perquè és la casa comuna de tots els audi­tors: grans, mit­jans i petits. La nos­tra cor­po­ració s'ha de ges­ti­o­nar amb la màxima trans­parència, tal com exi­geix una orga­nit­zació pro­fes­si­o­nal d'audi­tors”. Una afir­mació que va lli­gada a les acu­sa­ci­ons de pre­si­den­ci­a­lisme que es fan a Cámara. Josep Maria Bové, actual vice­se­cre­tari de l'ICJCE i que fins al 2010 va ser vice­pre­si­dent de la Fede­ració Euro­pea d'Experts Comp­ta­bles, posa com a exem­ple que “en la con­sulta de la Comissió Euro­pea sobre el Lli­bre Verd de l'Audi­to­ria va tras­lla­dar unes opi­ni­ons que no repre­sen­ten les sen­si­bi­li­tats de tots els pro­fes­si­o­nals de l'audi­to­ria”. En aquest sen­tit, Alonso Ayala asse­nyala que “l'ICJCE no ha de ser una orga­nit­zació pre­si­den­ci­a­lista” i neces­sita“ un gir en el seu estil de direcció i gestió, impo­sant noves estratègies i objec­tius d'actu­ació, pen­sats per a tots i cadas­cun dels audi­tors, amb inde­pendència de la seva mida”.

Així mateix, “i després d'un període de manca d'entesa amb les agru­pa­ci­ons ter­ri­to­ri­als, col·legis pro­fes­si­o­nals, uni­ver­si­tats, orga­nit­za­ci­ons inter­na­ci­o­nals, regu­la­dors espa­nyols....”, la can­di­da­tura Per un Ins­ti­tut per a tots té com a objec­tiu recu­pe­rar les bones rela­ci­ons de l'ICJCE, tant exter­nes com inter­nes. També es retreu a l'actual direcció un “incre­ment pro­gres­siu i con­ti­nuat de les des­pe­ses de la cor­po­ració en aquest temps de crisi gene­ra­lit­zada”.

Josep Maria Bové explica que el paper de l'audi­tor és fona­men­tal en el mer­cat de capi­tals perquè aporta clare­dat i con­fiança en la infor­mació finan­cera. Sobre les mesu­res de con­trol que es poden apli­car per evi­tar con­flic­tes d'interes­sos entre els audi­tors i les empre­ses audi­ta­des que els paguen, el can­di­dat a la vice­pre­sidència dels cen­sors jurats de comp­tes indica que seria molt interes­sant estu­diar l'apli­cació a l'Estat espa­nyol del model francès, “on les empre­ses cotit­za­des han de ser audi­ta­des per dues fir­mes, i això dóna més inde­pendència a l'audi­tor”.

Dis­cri­mi­nació.

La memòria de l'ICJCE asse­nyala que el 2012 hi havia a l'Estat espa­nyol 5.191 cen­sors de comp­tes, 1.498 dels quals per­ta­nyien al Col·legi de Cen­sors Jurats de Comp­tes de Cata­lu­nya, i 632 soci­e­tats d'audi­to­ria (188 a Cata­lu­nya). En el 23è Fòrum de l'Audi­tor que es va cele­brar a començament de mes a Sit­ges, el pre­si­dent dels audi­tors cata­lans, Daniel Faura, va rei­te­rar la queixa de les fir­mes peti­tes perquè a vega­des en les bases de con­trac­tació per a tre­balls d'audi­to­ria d'orga­nis­mes públics només es per­met acce­dir-hi a 4 o 5 fir­mes del sec­tor, dis­cri­mi­nant la resta. També va fer referència al fet que els dos prin­ci­pals pro­ble­mes del sec­tor de l'audi­to­ria són la rebaixa dels hono­ra­ris i la con­ser­vació dels cli­ents, i va advo­car per “evi­tar la guerra d'hono­ra­ris, que ha pro­vo­cat la seva cai­guda de forma impor­tant en els dar­rers anys i que està duent el sec­tor a l'abisme”.

En relació amb l'avant­pro­jecte de llei de ser­veis pro­fes­si­o­nals, Faura va adver­tir que la libe­ra­lit­zació dels ser­veis pre­vista pel govern espa­nyol a través d'aquesta nova ini­ci­a­tiva legis­la­tiva fomen­tarà l'intru­sisme pro­fes­si­o­nal, lami­narà les fun­ci­ons dels diver­sos col·legis i crearà inse­gu­re­tat jurídica que anirà en detri­ment del con­junt de la soci­e­tat. En aquest sen­tit, va recor­dar que el Par­la­ment de Cata­lu­nya ha apro­vat una moció en què insta el govern de la Gene­ra­li­tat a recla­mar a l'Estat la reti­rada imme­di­ata del text de l'avant­pro­jecte.

autogovern

La necessitat de la Sindicatura de Comptes

En vista del suggeriment del govern espanyol que la Sindicatura de Comptes sobra perquè l'Estat ja té serveis que poden fer la feina, el president del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya va afirmar al fòrum de Sitges que “no hi ha duplicitats entre el Tribunal de Comptes i la Sindicatura de Comptes perquè els organismes fiscalitzats per cadascun són diferents”, i que “és inacceptable que la solució sigui eliminar aquests organismes”. El que sí va reclamar Daniel Faura és “la reforma urgent d'aquests organismes en termes d'eficiència, d'eficàcia en la seva gestió i en les actuacions professionals i d'exigència d'oportunitat en els seus informes”.

Segons Transparència Internacional, a Espanya hi ha més de 21.400 organismes públics (18.000 pertanyen al sector local). La responsabilitat del seu control extern i la seva fiscalització correspon al Tribunal de Comptes (TCE) i als tribunals o òrgans de control extern autonòmics, que engloben entitats com la Sindicatura de Comptes de Catalunya i tenen atribuït, en el seu respectiu àmbit territorial, el control extern de la gestió economicofinancera de les institucions i entitats del sector públic autonòmic i local.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.