Betara s'obre pas a l'alta gastronomia
Amb el formatge ecològic, premiat mundialment, i el de cabra, considerat el millor de Catalunya, l'empresa es fa un lloc al mercat
Facturació
1,1 M€
Treballadors
10
Any de fundació
1992
Quatre anys enrere, només, quan Ramon Berengueras va començar a portar formatge ecològic de vaca als comerços, bona part dels botiguers se'n reien. Avui és ell, el director general de l'empresa Betara, qui du un somriure de satisfacció dibuixat a la cara: el seu formatge ecològic és el primer de Catalunya que ha estat distingit internacionalment amb un premi World Cheese Awards, fa set mesos. El reconeixement el va obtenir arran de fer un formatge ecològic de cervesa també ecològica, la qual cosa ha convertit Betara en l'única formatgeria catalana que elabora un producte d'aquest tipus. Si a això hi afegim que en l'edició d'aquest any de la fira Lactium de Vic, aquesta empresa familiar es va endur la medalla d'or al millor formatge de cabra de Catalunya, la carta de presentació, a hores d'ara, no podria ser millor.
Betara té tres secrets confessables per elaborar un bon formatge: una llet de qualitat, un treball artesà i el clima sec del Lluçanès. El 95% de la seva producció es concentra en el formatge madurat i la resta, segons comanda, és de mató i iogurt ecològic. En aquest moment, aquesta petita empresa fundada el 1992 a Perafita, produeix entre 2.000 i 3.000 quilos setmanals de formatge, repartits en una dotzena de referències de les tres varietats: vaca, cabra i ovella. Tot i que hi ha alts i baixos, a Betara consumeixen uns 15.000 litres setmanals de llet (entre el formatge convencional i l'ecològic), tot i que la de cabra és la més apreciada pel públic. Treballen amb llet pasteuritzada i crua que procedeix de quatre o cinc petits productors catalans, als quals els fan la recollida cada dos dies. “Ara per ara ens podem proveir bé de llet, però cada vegada és més complicat; si van plegant els ramats, tard o d'hora l'haurem d'anar a comprar a fora”, comenta el director general de Betara.
Saber-se diferenciar
El 85% de les vendes són a Catalunya, tot i que des de fa un any i mig van començar a exportar els seus productes a Europa. Actualment estan presents a Alemanya, Dinamarca, França i Anglaterra, “països on hi ha una cultura del formatge”, segons Berengueras. L'exportació en aquest moment representa un 10% de les vendes, però tenen clar que “la internacionalització no ha de ser una solució sinó un mercat més”. En aquest sentit, el proper salt serà cap al continent americà: “Estem començant amb els EUA; a Nova York hi ha punts de venda molt estratègics on ens agradaria estar i pensem que allà ens podem posicionar com a producte d'alta gastronomia.” Per començar a temptejar el mercat, Betara ha estat present al Fancy Food Show de Nova York que s'ha fet del 30 de juny al 2 de juliol.
Betara factura 1,1 milions d'euros, tot i que amb data 30 de juny el negoci ja havia augmentat d'un 10% respecte al 2012. En aquest moment té deu treballadors, un dels quals encara és el pare de Ramon Berengueras, fundador i ànima de Betara. D'origen pagès, va ser qui va començar el negoci, primer comprant i distribuint productes d'alimentació i després elaborant ell mateix els formatges. Els inicis són a Perafita, d'on és la família i on ara tenen una fàbrica nova, però el 2006 van traslladar a una nau d'Olost el procés de maduració dels formatges, la logística i l'administració de l'empresa.