Gran angular

Els estudiants estrangers volen venir a Barcelona

La valoració global de Barcelona que fan en el document és que les universitats de renom de la nostra ciutat estan a disposició dels estudiants internacionals a un cost molt més baix que les universitats dels Estats Units o el Regne Unit. Barcelona està en el cor cultural d'Europa i aconsegueix la màxima puntuació en qualitat de teatre i produccions musicals. La diversitat se celebra en aquesta ciutat ben comunicada. Barcelona no és, però, la destinació ideal per a inversors o persones que busquen feina. Malgrat un entorn polític obert, la ciutat està castigada per un baix creixement econòmic, alts impostos i l'escalada
de l'atur. Objectiva valoració

Fa pocs dies es va publi­car un docu­ment titu­lat The Bank of Com­mu­ni­ca­ti­ons Sea Turtle Index. Porta com a subtítol: Ava­lu­ació com­pa­ra­tiva dels pos­si­bles ren­di­ments de la inversió en l'edu­cació inter­na­ci­o­nal.

El Bank of Com­mu­ni­ca­ti­ons de Xina, un dels bancs més impor­tants d'aquell país, cons­ci­ent que mol­tes famílies benes­tants xine­ses volen donar una edu­cació uni­ver­sitària a l'estran­ger als seus fills, es van asso­ciar amb The Eco­no­mist Inte­lli­gence Unit, del grup Eco­no­mist, i han ela­bo­rat un índex, que han deno­mi­nat Índex de la Tor­tuga Marina, per asses­so­rar els pares que bus­quen la uni­ver­si­tat més adi­ent per als seus fills.

L'índex clas­si­fica 80 ciu­tats, tri­a­des a par­tir d'aque­lles que agru­pen les 300 millors uni­ver­si­tats del món del QS Uni­ver­sity Rankings, mit­jançant 24 indi­ca­dors, divi­dits en cinc cate­go­ries, que mesu­ren els pos­si­bles retorns edu­ca­tius, ren­di­ments finan­cers i immo­bi­li­a­ris rela­ci­o­nats i experiències labo­ral i social.

L'estudi manté, i d'aquí la for­mu­lació de l'índex, que els pares no trien una uni­ver­si­tat i un lloc només per la qua­li­tat de l'edu­cació, sinó també en una sèrie d'altres fac­tors rela­ci­o­nats amb el retorn de la inversió en edu­cació, i per això la clas­si­fi­cació no indica on les uni­ver­si­tats són millors sinó el nivell de guany entès com la com­bi­nació de bona for­mació i altres coses exter­nes als estu­dis con­crets cur­sats a la uni­ver­si­tat tri­ada.

Entre els fac­tors hi ha el preu dels estu­dis, el cost de viure, la pos­si­bi­li­tat de roman­dre al país després de gra­duar-se, els ser­veis d'ocu­pació, la vita­li­tat cul­tu­ral, el nivell de delinqüència local, l'ober­tura als estu­di­ants estran­gers i les pers­pec­ti­ves d'inver­si­ons immo­biliàries. Fins i tot els pares adi­ne­rats poden voler com­prar una residència per estal­viar als fills deter­mi­nats ambi­ents.

En els trenta pri­mers llocs tro­bem Mont-real, Lon­dres, Hong-Kong, Toronto, Cam­bridge, Oxford, Bos­ton, Syd­ney, Zuric, Nova York, Los Ange­les, Sin­ga­pur, Filadèlfia, Chi­cago, Van­cou­ver, Lau­sana, Seül, Berlín, San Fran­cisco, Edim­burg, Bris­bane, Can­berra, Tai­pei, Mel­bourne, Tòquio, Dublín, Pequín, Perth, París i, empa­ta­des, Bar­ce­lona i Edmon­ton.

Agra­da­ble per a nosal­tres tro­bar Bar­ce­lona en el lloc 30/31 del món i la 10 d'Europa, la 4 d'Europa con­ti­nen­tal. A la llista hi apa­reix una altra ciu­tat de l'Estat espa­nyol, Madrid, en el lloc 71.

Aquest resul­tat ens ha de ser­vir per veure en quins indi­ca­dors estem bé i en quins mala­ment i què hi podem fer per millo­rar.

En el dels retorns edu­ca­tius estem en el lloc 9 del món. A Europa només tenim per davant Cam­bridge, Oxford i Lon­dres. En síntesi, la relació entre el que costa estu­diar a Bar­ce­lona i la qua­li­tat del que ofe­rei­xen les seves uni­ver­si­tats (UB, UAB, UPC i UPF) és excel·lent.

També Bar­ce­lona surt ben parada en experiència social. Queda en el lloc 17. Aquest apar­tat mesura la mul­ti­cul­tu­ra­li­tat, l'ober­tura, l'oferta cul­tu­ral, els res­tau­rants, la segu­re­tat, les comu­ni­ca­ci­ons regi­o­nals i inter­na­ci­o­nals, etcètera. Malau­ra­da­ment tenim el vell pro­blema de les tra­ves que l'Estat ens ha posat i ens posa per tenir al nivell que ens per­toca les comu­ni­ca­ci­ons en tren i avió.

On clara­ment tenim pro­ble­mes, és en experiència labo­ral, estem en el lloc 79 de 80. Aquest indi­ca­dor mesura el temps d'acon­se­guir visats, suport i pos­si­bi­li­tats de tro­bar feina després de gra­duar-se, taxa de deso­cu­pació, mit­jana sala­rial, IRPF, etcètera. La majo­ria d'aquests temes són com­petència de l'Estat, però en alguns podríem inci­dir-hi.

La valo­ració glo­bal de Bar­ce­lona que fan en el docu­ment és que les uni­ver­si­tats de renom de la nos­tra ciu­tat estan a dis­po­sició dels estu­di­ants inter­na­ci­o­nals a un cost molt més baix que les uni­ver­si­tats dels Estats Units o el Regne Unit. Bar­ce­lona està en el cor cul­tu­ral d'Europa i acon­se­gueix la màxima pun­tu­ació en qua­li­tat de tea­tre i pro­duc­ci­ons musi­cals. La diver­si­tat se cele­bra en aquesta ciu­tat ben comu­ni­cada. Bar­ce­lona no és, però, la des­ti­nació ideal per a inver­sors o per­so­nes que bus­quen feina. Mal­grat un entorn polític obert, la ciu­tat està cas­ti­gada per un baix crei­xe­ment econòmic, alts impos­tos i l'esca­lada de l'atur. Objec­tiva valo­ració.

L'apa­rició d'aquest rànquing és molt opor­tuna quan es dis­cu­teix la política a seguir en l'oferta uni­ver­sitària i el preu a què els hem de cobrar. No hi ha dubte que els ser­veis uni­ver­si­ta­ris són un bé en un mer­cat glo­ba­lit­zat i que Bar­ce­lona té una marca apre­ci­ada, molt millor que la marca Espa­nya i, pel que ens diu aquest rànquing, també com a lloc de for­mació uni­ver­sitària. Quan es dis­cu­tei­xen les polítiques a seguir sovint no es té en compte que els estu­di­ants inter­na­ci­o­nals no només dei­xen al nos­tre país els diners de les matrícules, sinó que fan una des­pesa en el país que com­pensa amb escreix tenir matrícules rela­ti­va­ment bai­xes, espe­ci­al­ment si tenim en compte que els estu­di­ants inter­na­ci­o­nals són estu­di­ants benes­tants.

Tortuga marina

“Tortuga marina” és una expressió que aprofita un joc de paraules. En el xinès mandarí haigui significa “tornar de l'estranger”, però fonèticament també sona com la paraula “tortuga marina”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.