Eines

El diamant del desig

La idea del diamant del desig és anar fent petites passes, però fermes, que vagin fent minvar la distància enorme que d'entrada hi ha entre el desig expressat i la realitat. Imaginem-nos que, en comptes de considerar que el desig és una simple i pura utopia, ens posem en marxa i, dia a dia, anem acomplint els objectius secundaris que ens hem marcat. Segur que al cap d'uns mesos ja no veiem el desig tan llunyà

Molt sovint ser cre­a­tiu i inno­var està asso­ciat als nos­tres desigs i som­nis, per­so­nals o col·lec­tius. Hi ha gent, però, que con­si­dera que els desigs utòpics o els som­nis són coses amb què no val gaire la pena per­dre-hi el temps. Mala­ment, doncs. Si no dedi­quem esforços a desen­vo­lu­par idees utòpiques o gai­rebé impos­si­bles mai no acon­se­gui­rem inno­var de debò.

El mètode del dia­mant del desig ens ajuda a acos­tar-nos als nos­tres desigs, per ina­bas­ta­bles que d'entrada puguin sem­blar. Com fun­ci­ona?

Cal, d'entrada, defi­nir bé el desig, a través d'una frase de for­mu­lació sen­zi­lla o, millor, d'una pre­gunta. Per exem­ple: podria con­ver­tir-me en el millor nego­ci­a­dor del món?

Nor­mal­ment, si som una mica rea­lis­tes, reac­ci­o­na­rem de forma incrèdula davant del desig for­mu­lat. Hi ha milers i milers d'experts nego­ci­a­dors en el món que fa anys que s'hi dedi­quen. Com puc jo tenir la pre­tensió de, en un tres i no res, superar-los? Mol­tes per­so­nes con­tem­plen en nega­tiu el repte o el desig, en comp­tes de fer-ho a l'inrevés. En això pre­ci­sa­ment con­sis­teix aquesta tècnica.

La idea del dia­mant del desig és anar fent peti­tes pas­ses, però fer­mes, que vagin fent min­var la distància enorme que d'entrada hi ha entre el desig expres­sat i la rea­li­tat. En aquest sen­tit, ani­ria molt bé fer-se una llista de objec­tius par­ci­als que, un cop rea­lit­zats i inte­grats entre si, ens puguin apro­par de forma més con­tun­dent al desig plan­te­jat:

-Neces­sito lle­gir els deu millors lli­bres de nego­ci­ació de tots els temps.

-Cal­dria que la meva empresa em financés un semi­nari de nego­ci­ació a Bos­ton, bres­sol dels millors experts en la matèria.

-Neces­sito fer una cerca a inter­net dels vint millors arti­cles que sobre nego­ci­ació s'hagin escrit mai, lle­gir-los i inte­grar-los.

-Em posaré en con­tacte amb deu per­so­nes del meu vol­tant que siguin nego­ci­a­dors experts i que em vul­guin expli­car els secrets i les claus de la seva capa­ci­tat nego­ci­a­dora.

Ima­gi­nem-nos que, en comp­tes de con­si­de­rar que el desig és una sim­ple i pura uto­pia, ens posem en marxa i, dia a dia, anem acom­plint els objec­tius secun­da­ris que ens hem mar­cat. Segur que al cap d'uns mesos ja no veiem el desig tan llunyà. No obs­tant això, segu­ra­ment encara serem rela­ti­va­ment lluny de l'objec­tiu mar­cat. Podem ales­ho­res plan­te­jar-nos una sèrie de rep­tes nous:

-Podria escriure el meu propi lli­bre de nego­ci­ació amb tot el que he après tant de forma teòrica com pràctica?

-Podria inten­tar fer con­ferències sobre el tema, a escala inter­na­ci­o­nal, con­tac­tant amb les millors agències de spe­akers del món?

-Podria ofe­rir-me com a con­flictòleg i expert en nego­ci­ació a empre­ses i ins­ti­tu­ci­ons?

És pos­si­ble que no acon­se­guim mai l'objec­tiu al cent per cent. Ser el millor nego­ci­a­dor del món no és fàcil (tam­poc impos­si­ble...) Però si seguim la tècnica del dia­mant del desig amb per­se­ve­rança i il·lusió ben segur que gua­nya­rem ter­reny en comp­tes de pas­sar la resta de la nos­tra vida lamen­tant-nos.

La inno­vació, molts cops, fun­ci­ona així. Plan­te­jant uto­pies, equi­vo­cant-nos a través de l'expe­ri­men­tació i, de tant en tant, acon­se­guint apro­par-nos molt al que per­se­guim. Sense aquest espe­rit, absent a la majo­ria d'empre­ses, és gai­rebé impos­si­ble inno­var.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.