Eines

Un primer tast de les habilitats directives

El projecte Leading Program, organitzat per Bcnmoments amb el patrocini de la Caixa, introdueix futurs universitaris en la gestió de grans empreses emblemàtiques

Els estudiants volen un directiu que tingui un sentit cooperatiu del treball

Els bat­xi­llers, i també els uni­ver­si­ta­ris, un cop han clos la seva etapa de for­mació i s'han d'enfron­tar al món real, sovint topen amb una rea­li­tat insos­pi­tada. És per això que pro­gra­mes com Lea­ding Pro­gram, en què es con­vida futurs uni­ver­si­ta­ris a entrar en con­tacte amb el dia a dia d'empre­ses d'èxit, són d'una gran uti­li­tat perquè puguin cop­sar el valor del tre­ball en equip, el para­digma més valuós de les habi­li­tats direc­ti­ves.

Lea­ding Pro­gram ha estat orga­nit­zat per Bcn­mo­ments, amb el patro­cini de la Caixa, i ha dut els vint estu­di­ants que han obtin­gut les millors notes de les dar­re­res Pro­ves d'Accés a la Uni­ver­si­tat (PAU) a tas­tar l'experiència de gestió d'empre­ses emblemàtiques, com la Caixa, FC Bar­ce­lona, SEAT, Vue­ling, Damm, Frei­xe­net, Port Aven­tura, CAR de Sant Cugat i Twentytú. Així mateix, han pogut ama­rar-se del bon con­sell de per­so­nat­ges com el cui­ner Fer­ran Adrià, el pilot Isi­dre Esteve, el psicòleg Pep Marí o l'expert en inno­vació en turisme i hos­ta­le­ria Ignasi Uñó. “La nos­tra idea era intro­duir aquests futurs pro­fes­si­o­nals, no només estu­di­ants d'empre­sa­ri­als, en un entorn de com­pa­nyies d'èxit tot afa­vo­rint-la seva par­ti­ci­pació en mas­ter­class en què pogues­sin fer sor­tir a la llum les seves habi­li­tats direc­ti­ves i la seva capa­ci­tat d'inno­var”, explica Marc Perea, cofun­da­dor de Bcn­mo­ments, per a qui és impor­tant que l'estu­di­ant, que “prové d'un iti­ne­rari de for­mació massa indi­vi­du­a­lit­zat, pugui tre­ba­llar la seva acti­tud, i això només es pot fer en el tre­ball en equip.” Com explica, en els diver­sos tallers orga­nit­zats, “aquests estu­di­ants han aca­bat endu­ent-se la sen­sació de grup, de com saber tre­ba­llar en equip, i que el lide­ratge i el tre­ball en grup s'han de tro­bar en un mateix punt”. En referència a l'acti­tud, Jaume Giró, que en qua­li­tat de direc­tor gene­ral adjunt de Cai­xa­Bank ha par­ti­ci­pat en el pro­grama, reco­mana als joves que si bé “els conei­xe­ments són neces­sa­ris, el més deci­siu en enca­rar una car­rera pro­fes­si­o­nal és l'acti­tud: tenir el coratge i la per­se­ve­rança per, des de la humi­li­tat de qui està apre­nent sem­pre, bus­car la per­fecció en la feina feta i la cre­a­ti­vi­tat de fer-la dife­rent cada dia”. Afe­geix que “no hem de tenir por de posar-nos al límit d'equi­vo­car-nos, perquè només així es pot apor­tar valor a l'empresa on tre­ba­lla­reu i créixer a nivell per­so­nal i pro­fes­si­o­nal”.

La giro­nina Gemma Muñoz, que a l'octu­bre enge­garà els seus estu­dis de tra­ducció i inter­pre­tació, no sap a hores d'ara si serà una pro­fes­si­o­nal autònoma o bé farà flo­rir un implícit sen­ti­ment empre­ne­dor per cons­ti­tuir una empresa de tra­ducció, però almenys té clar, després d'haver assis­tit al pro­grama, que “és molt impor­tant el tre­ball en grup, ara ho he vist clara­ment”. I també ha pogut mode­lar el tipus de líder que ella vol esde­ve­nir, si s'escau, o que vol­dria tenir per damunt seu: “Ha de ser una per­sona ben orga­nit­zada, amb capa­ci­tat per moti­var i que cone­gui molt bé els seus tre­ba­lla­dors.” Tot sin­to­nit­zant amb l'espe­rit dels nous temps, creu que en l'empresa moderna “s'han de con­ju­mi­nar un sòlid lide­ratge i l'espe­rit coo­pe­ra­tiu. Més que tenir un cap que mani, cal que coor­dini”. Si hagués de triar una reco­ma­nació vital per dur-la sem­pre al sarró, Gemma Muñoz té clar que es queda amb les ense­nyan­ces de Pep Marí, el psicòleg del CAR: “Ens podem sen­tir feliços fent el tra­jecte cap a un objec­tiu, encara que no l'arri­bem a asso­lir.”

A Cris­tina Requena, que cur­sarà estu­dis de medi­cina a la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona (UB), que vol­dria ampliar amb una for­mació addi­ci­o­nal de màrque­ting, li ha resul­tat una experiència esplèndida “tenir con­tacte amb el món labo­ral, perquè tant a l'ins­ti­tut com a la uni­ver­si­tat vius massa aïllat”. Després d'haver pas­sat per tot aquest reguit­zell d'empre­ses, Cris­tina Requena també arriba al con­ven­ci­ment que el direc­tiu del seu grat “ha de tenir molt con­tacte amb els emple­ats, perquè si no es des­mo­ti­ven. El tre­ba­lla­dor ha de sen­tir-se orgullós de ser on és, cosa que també bene­fi­cia l'empre­sari”. Si par­lem de res­pon­sa­bi­li­tat, Cris­tina Requena inter­preta que “el direc­tiu ha de ser sem­pre cons­ci­ent que les seves deci­si­ons poden afec­tar molta gent, i si, per exem­ple, eli­mina una secció de l'empresa, pot afec­tar la vida de mol­tes per­so­nes”.

Aquests futurs pro­fes­si­o­nals valo­ren que la pre­o­cu­pació social sigui ara una de les pri­o­ri­tats de l'empresa. Com diu Cris­tina Requena, “abans les empre­ses esta­ven dedi­ca­des a obte­nir bene­fi­cis per damunt de tot, i ara sem­bla que pres­ten més atenció al ves­sant social”. Marc Perea, des de la seva posició d'orga­nit­za­dor del pro­jecte, també ha pogut pale­sar que “hi ha entre aquests estu­di­ants una gran pre­o­cu­pació perquè l'empresa fomenti la con­ci­li­ació labo­ral o el res­pecte al medi ambi­ent, a banda de pre­o­cu­par-se pels bene­fi­cis”.

Entre tradicionals i innovadores

La selecció d'empreses de Leading Program és un aiguabarreig en què conflueixen models de gestió diferents, si bé tots reeixits. “Hem volgut que l'estudiant tingués la visió de models d'empresa que mantenen grans diferències entre si, però tots d'èxit, i per això ha pogut anar a Freixenet, una tradicional empresa familiar que produeix un producte com el cava, que no incorpora la innovació de les noves tecnologies, però que ha assolit un èxit indiscutible en el seu procés d'internacionalització.” I al costat, l'aèria Vueling, “el paradigma de l'empresa jove, on la mitjana d'edat dels empleats és de 32 anys i la presa de decisions és molt horitzontal, a l'oficina no hi ha murs que separin els treballadors i tots coneixen tothom”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.