Borsa

Tornada optimista

Els inversors enceten el setembre de manera positiva i les compres es consoliden en els parquets. L'Íbex 35 guanya un 4,40% setmanal impulsat pels grans valors.

El BCE manté en el 0,5% els tipus d'interès,
però no descarta
més rebaixes si la recuperació econòmica no és sòlida
a la zona euro

La tor­nada de les vacan­ces ha estat menys dura del que s'espe­rava. Si bé les tur­bulències a Síria i l'immi­nent atac bèl·lic amenaçaven els par­quets a curt ter­mini, l'ajor­na­ment del con­flicte fins que els EUA obtin­guin els suports neces­sa­ris per legi­ti­mar l'assalt ha cal­mat els ner­vis durant la pri­mera set­mana de setem­bre. A més a més, la per­cepció que el pit­jor de la crisi econòmica ja ha que­dat enrere i que hi ha grans eco­no­mies –com ara la nord-ame­ri­cana, la fran­cesa i l'ale­ma­nya– que pre­sen­ten crei­xe­ments accep­ta­bles que podrien aca­bar con­ta­gi­ant els països del seu vol­tant ha fet millo­rar la con­fiança dels inver­sors en aquest període post­va­can­ces.

Així, la borsa espa­nyola ha ence­tat el setem­bre amb una reva­lo­ració set­ma­nal del 4,40%, després de recon­que­rir el nivell dels 8.600 punts. Con­cre­ta­ment, l'Íbex 35 es va aco­mi­a­dar diven­dres en els 8.655 punts i va pujar fins al 5,97% la plusvàlua que acu­mula l'índex d'ençà que va començar l'any. D'aquesta manera el selec­tiu índex reprèn el camí alcista que va ini­ciar a l'agost i que el va dur a enca­de­nar diver­sos màxims anu­als. Però les tur­bulències a Síria i la reco­llida de bene­fi­cis van desin­flar les alces i l'Íbex 35 va aca­bar l'agost amb un des­cens de l'1,69%, mal­grat tocar màxims del dar­rer any i mig el 16 d'agost, quan va esca­lar fins als 8.821 punts.

Al com­por­ta­ment posi­tiu de l'Íbex 35 durant les dar­re­res cinc ses­si­ons, hi ha con­tribuït el bon to expe­ri­men­tat pels grans valors, que han impul­sat el selec­tiu índex cap als 8.600 punts. Els grans bancs han repun­tat gràcies a l'allau de reco­ma­na­ci­ons rebu­des de grans cases d'anàlisi inter­na­ci­o­nals que veuen poten­cial alcista en mol­tes de les enti­tats espa­nyo­les de cara als pròxims mesos. Les parau­les del pre­si­dent del Banc Cen­tral Euro­peu (BCE), Mario Draghi, en què asse­nya­lava que la rees­truc­tu­ració del sec­tor està gai­rebé fina­lit­zada i que els ser­rells tin­dran poc impacte en la liqui­di­tat o solvència dels bancs també van ser tin­gu­des en compte pels inver­sors a l'hora d'incor­po­rar les acci­ons dels bancs a la car­tera.

D'altra banda, els movi­ments cor­po­ra­tius que s'espe­ren dins del sec­tor de les tele­co­mu­ni­ca­ci­ons aquesta tar­dor han situat l'ope­ra­dora Telefónica entre els valors més alcis­tes de la set­mana. Per la seva banda, la petro­li­era Rep­sol i el grup Indi­tex no s'han vol­gut per­dre la festa alcista i han aju­dat l'Íbex 35 a enfi­lar-se més amunt en les dar­re­res jor­na­des. Tan­ma­teix, els valors que ocu­pen els pri­mers llocs del rànquing per reva­lo­ració set­ma­nal no són els blue chips (grups amb més capi­ta­lit­zació borsària), sinó empre­ses de menor dimensió com les immo­biliàries (Sacyr Valle­her­moso i FCC), Banco Popu­lar (bene­fi­ciat per les reco­ma­na­ci­ons de com­pra que ha rebut) i Jazz­tel (també impul­sat per les ope­ra­ci­ons que s'espe­ren dins del sec­tor de les ope­ra­do­res). Les pèrdues en la set­mana han estat mode­ra­des i només dos valors han aca­bat en ver­mell (Grífols i Indra).

TIPUS IMMÒBILS.

A part de l'embran­zida dels grans valors, la pujada regis­trada per la borsa espa­nyola en el decurs de la set­mana ha tro­bat en el BCE i les dades macro­e­conòmiques dels EUA més ben­zina per man­te­nir les alces. Els inver­sors espe­ra­ven amb cau­tela el resul­tat de la reunió del BCE i el dis­curs del seu pre­si­dent. Altre cop Draghi va com­plaure els mer­cats en man­te­nir els tipus d'interès en el mínim històric del 0,5%, però sense des­car­tar més rebai­xes en el preu del diner si la feblesa de la recu­pe­ració s'accen­tua en els pròxims mesos. Això va per­me­tre als inver­sors res­pi­rar més tran­quils, sabent que Draghi està com­promès i adop­tarà les mesu­res que té a l'abast per afer­mar l'expansió econòmica dels països de la zona euro.

Al marge del BCE, l'atenció dels inver­sors con­ti­nua molt foca­lit­zada en la Reserva Fede­ral (FED). La reti­rada dels estímuls mone­ta­ris als Estats Units, pre­vista per aquest qua­dri­mes­tre, té els mer­cats més que pre­o­cu­pats i les dades macro­e­conòmiques que es difo­nen són inter­pre­ta­des de forma que apro­pin o allu­nyin la fi del pro­grama de la FED. Així, la publi­cació a finals de set­mana de la dada d'atur de l'agost va tenir els inver­sors para­lit­zats fins que es va conèixer una menor expansió del mer­cat labo­ral.

La reacció de les bor­ses inter­na­ci­o­nals va ser alcista, atès que la dada no apressa la FED a reti­rar les mesu­res d'estímul; tot i això, una segona lec­tura va con­te­nir els avanços perquè el menor crei­xe­ment de l'ocu­pació asse­nyala una expansió econòmica encara feble. I això tam­poc bene­fi­cia les bor­ses. A més a més, el suport rus a Síria cone­gut en el dar­rer tram de la sessió va caure com una galleda d'aigua freda sobre els par­quets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.