Opinió

La importància d'un estat que jugui a favor

L'eco­no­mia és una de les dimen­si­ons que més influ­ei­xen en el debat sobi­ra­nista, ja que entre els aspec­tes que pro­mo­uen la crei­xent des­a­fecció n'hi ha que tenen un con­tin­gut essen­ci­al­ment econòmic.

Com que Cata­lu­nya no des­taca pels seus recur­sos natu­rals, a part de la favo­ra­ble situ­ació geogràfica i el clima, hi ha d'altres ele­ments que poden resul­tar clau per incre­men­tar la seva com­pe­ti­ti­vi­tat. Entre aquests hi ha les habi­li­tats i la ini­ci­a­tiva dels seus governs, així com la dis­po­ni­bi­li­tat d'infra­es­truc­tu­res ade­qua­des. En les dar­re­res dècades, el dèficit fis­cal i d'infra­es­truc­tu­res ha per­ju­di­cat molt Cata­lu­nya. I, si això no se solu­ci­ona, es limi­ten molt les seves pos­si­bi­li­tats de millo­rar la com­pe­ti­ti­vi­tat i gene­rar benes­tar per als ciu­ta­dans. Temes com ara el cor­re­dor medi­ter­rani posen de mani­fest que l'Estat no sola­ment no juga a favor dels interes­sos de les comu­ni­tats de l'arc medi­ter­rani i del seu tei­xit empre­sa­rial, sinó que hi juga clara­ment en con­tra. Les seves pri­o­ri­tats estan en altres zones de la Península. Si no fos per la insistència de la Unió Euro­pea, el cor­re­dor medi­ter­rani ja esta­ria enter­rat, ja que l'Estat aposta més pel cor­re­dor cen­tral tot i que la Unió Euro­pea no el vol i és molt més costós. Una altra mos­tra la tenim en el dar­rer informe del Euro­pean Cities Moni­tor. Com asse­nya­lava fa pocs dies Germà Bel, Bar­ce­lona supera Madrid en tot allò que depèn del govern muni­ci­pal o el regi­o­nal, com són la pro­moció de la ciu­tat, la qua­li­tat de vida i el nivell d'idi­o­mes. En canvi, en el que depèn del govern cen­tral, com ara les infra­es­truc­tu­res, clara­ment gua­nya Madrid. Tot i així, la con­clusió de l'informe indica que glo­bal­ment Bar­ce­lona és la sisena ciu­tat euro­pea més atrac­tiva per als nego­cis, al davant de Madrid, i al dar­rere de Lon­dres i París.

De cara al futur, Cata­lu­nya pot millo­rar molt si acon­se­gueix estar en un estat que no la per­ju­di­qui. Dins de l'Estat espa­nyol això seria per­fec­ta­ment pos­si­ble, però hau­rien de can­viar molt les coses i no sem­bla que hi hagi volun­tat de refor­mes per part del govern espa­nyol. Les refor­mes que s'han ini­ciat, i les que s'anun­cien des de Madrid, han anat més aviat en la direcció contrària, és a dir, la recen­tra­lit­zació. Per això, segueix d'actu­a­li­tat el que va dir el gene­ral Joan Prim al Congrés dels Dipu­tats l'any 1851: “Si no voleu els cata­lans, dei­xeu-los, que no us neces­si­ten, i si els voleu, no els trac­teu com Felip V.”

Si Cata­lu­nya acon­se­gueix un estat, propi o no, que jugui a favor, en pot sor­tir molt bene­fi­ci­ada la capa­ci­tat de desen­vo­lu­pa­ment econòmic i el nivell de benes­tar de la població. Ara bé, la millora es pro­duirà si la tran­sició es porta ade­qua­da­ment i la gestió pública millora subs­tan­ci­al­ment. No obli­dem que els nivells de trans­parència i d'eficiència pública no són gaire millors a Cata­lu­nya que a la resta d'Espa­nya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.