Empreses

La casa ecològica enlaira l'empresa Fustes Sebastia

La fusteria pallaresa s'ha centrat en la construcció de cases de fusta d'alta eficiència energètica i ha pogut mantenir i incrementar l'activitat tot i la crisi

L'any 2009 van construir la primera casa ecològica, per a l'arquitecte lleidatà Josep Bunyesc, i des de llavors n'han construït més d'una vintena. “Hem reorientat l'activitat cap a la construcció de cases eficients, i això ha fet que, malgrat la crisi, en tots aquests anys no hàgim hagut d'acomiadar ningú”, explica Sergi Sebastia, el darrer d'una nissaga familiar que va començar el negoci de la fusta amb la gestió dels boscos pirinencs que feien el seu besavi i padrins paterns als anys cinquanta. La família va adquirir el 1984 la serradora de Rialp i des de llavors han anat ampliant l'abast del negoci i fent créixer les instal·lacions. Fins a l'esclat de la crisi es dedicaven sobretot a teulades i altres elements complementaris de la construcció.

Però a partir del 2009 la fusteria ha decidit apostar de manera decidida per la fabricació i muntatge de cases de fusta d'alta eficiència energètica, ha format els treballadors en plantilla per tal que puguin assumir els nous processos i ha ampliat i millorat les instal·lacions per tal d'assumir el nou repte.

De moment està donant molt bons resultats. A més de la vintena de cases construïdes, l'empresa ha rebut premis internacionals a l'eficiència energètica en la construcció (EIT Awards 2012 i el Concurs Iberoamericà Passivhaus) i observa amb optimisme com, poc a poc, les cases de fusta d'alta eficiència energètica comencen a ser una opció a Catalunya i a l'Estat espanyol. “Al centre i nord d'Europa i als Estats Units és el més normal del món, però a Catalunya és just ara que comença a produir-se un cert canvi cultural a favor de la fusta”, sosté Sergi Sebastia.

Segons l'empresa, gràcies al seu aïllament les cases de fusta estalvien un 80% la despesa de calefacció, electricitat i aigua calenta. “Fins i tot en llocs de clima extrem, com l'alta muntanya, mantenen una temperatura interior d'entre 16 i 20 graus.”

El preu de la construcció és similar al d'una casa normal, segons els detalls i els acabats que demani el client, però el temps de construcció és molt més curt: en dues o tres setmanes està construïda. “L'arquitecte la dissenya, nosaltres serrem i preparem en fàbrica cadascuna de les fustes, i les portem al lloc i les muntem”, explica Sebastia.

Són una empresa familiar radicada a Rialp, al Pallars Sobirà, treballen amb fusta dels boscos del Pirineu català i occità, i són una de les empreses grans del Sobirà.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La casa ecològica enlaira Fustes Sebastia

Publicat a