Al mal temps...bona cara
Després d'acomiadar un trimestre excepcional (+18,34%), l'Íbex-35 ignora les turbulències i es manté en màxims. L'índex inicia l'octubre amb la cinquena setmana a l'alça.
Telefónica supera els
12 euros, nivell no vist des de l'abril del 2012, i contribueix a consolidar el guanys setmanals
de l'Íbex-35 juntament amb la banca
Tant se val que els EUA s'enfrontin a l'abisme fiscal o que les dades macroeconòmiques mantinguin l'ambigüitat sobre la recuperació econòmica. L'optimisme no vol marxar dels parquets i això es reflecteix en la bona evolució dels principals índexs, entre els que torna a destacar en positiu el selectiu Íbex-35 de la borsa espanyola.
La setmana començava amb uns núvols negres que amenaçaven d'enfosquir el bon comportament enregistrat per les borses durant el setembre. A Itàlia el govern s'enfrontava a una crisis política que tenia tots els ingredients per tornar a posar en el centre de la diana els països de la perifèria europea. No obstant, els mercats van passar per alt el joc de Silvio Berlusconi per treure de l'executiu l'actual primer ministre Enrico Letta i els temors a una nova onada de pànic en els parquets es van esvair.
L'optimisme s'obria pas de nou i els guanys s'estenien per la majoria de places borsàries, també al marge de les negociacions als EUA i la manca d'acord per evitar el tancament d'alguns serveis estatals. Aquesta situació hagués sacsejat els principals parquets en condicions normals, però ara els inversors són immunes a aquests temes i sembla que només tenen ulls per als indicadors positius.
Tanmateix, cal destacar que el tancament del govern nord-americà no és un factor aliè a Europa i que els mercats, de continuar aquesta situació, poden acabar per ensopegar. La directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Christine Lagarde, advertia aquesta mateixa setmana de l'impacte negatiu en l'economia global que pot tenir la manca d'acord als EUA sobre el sostre de deute. En aquesta línia també s'ha pronunciat el propi Tresor nord-americà, que assenyala que aquesta crisi pot portar cap a una recessió econòmica pitjor encara que la viscuda el 2008. A més a més, tot i no ser la primera vegada que succeeix això, la resolució a aquesta delicada situació no havia durant tant de temps en ocasions anteriors, fet pel qual els mercats poden començar a posar-se nerviosos en cas que no es resolgui aviat. Els parquets, però, comencen a descomptar que l'acord acabarà per arribar.
CONTRACORRENT.
La bona marxa de l'operadora Telefónica, un dels valors amb més ponderació dins del selectiu, també ha contribuït que l'Íbex-35 no es desinflés en la setmana pel context pessimista que l'ha envoltat. Els títols de l'operadora han arribat a superar els 12 euros, un preu no vist des d'abril del 2012, després d'enregistrar un alça superior al 4% en la setmana gràcies al repunt de Deutsche Telekom per les recomanacions de compra que ha rebut.
Però el valor més alcista ha estat Sacyr, que s'ha enlairat gairebé un 8% després d'anunciar la venda definitiva de Vallehermoso (vegeu el breu superior).
Malgrat el to positiu de la setmana, el vermell no ha desaparegut del tot i poc menys d'una desena de valors han acabat divendres ancorats en terreny negatiu. Els inversors s'han desfet de les accions de l'operadora Jazztel, que havien pujat força en setmanes precedents tot esperant moviments corporatius que no arriben. Grífols i Inditex, valors que també havien enregistrat un bon comportament en setmanes anteriors, han patit la materialització de beneficis.
Malgrat l'optimisme i la força que sembla tenir la borsa espanyola, el més recomanable és no baixar la guàrdia perquè qualsevol notícia procedent dels EUA que no vagi en la direcció de solucionar el problema amb el deute del país pot provocar una forta sacsejada en els parquet. Ans al contrari, l'acord nord-americà pot impulsar els índexs una mica més amunt en el tram final de l'exercici. Ara toca esperar.