Eines

Economistes en acció

No hi ha cap argument econòmic, insisteixo, cap, que pugui desmuntar la idea que l'economia catalana no té els fonaments per competir amb èxit en el llarg termini a l'economia global. Les bases, els capitals, físic, emprenedor, humà, tecnològic, innovador, organitzatiu i social, estan disponibles. Ara bé, i això cal dir-ho clar, clarament infrautilitzats. En el curt termini els problemes de competitivitat de l'economia catalana són evidents i en el cas d'emancipació nacional els primers anys serien difícils. Res que no puguem suportar, però amb una clara necessitat d'activar els capitals productius per a l'economia global

En l'acte de pre­sen­tació de la nova seu del Col·legi d'Eco­no­mis­tes el pre­si­dent Mas dema­nava l'altre dia que els eco­no­mis­tes ens impliquéssim en la tendència històrica de canvi cap a la tran­sició naci­o­nal que viu avui la soci­e­tat cata­lana. Intu­eixo, sense saber-ho explícita­ment, que dar­rere aquesta demanda hi ha la per­cepció que el món econòmic i empre­sa­rial, sobre­tot els poders fàctics, són reac­tius al canvi. És veri­tat que la incer­tesa a l'entorn és el pit­jor ene­mic de la presa de deci­si­ons empre­sa­ri­als i econòmiques, però també ho és que la història del canvi econòmic sem­pre ha tin­gut for­ces con­tra­po­sa­des, a favor i en con­tra. I, més enllà de la mateixa dimensió econòmica, històrica­ment la trans­for­mació econòmica sem­pre s'ha vin­cu­lat al canvi ins­ti­tu­ci­o­nal i polític.

Tots els períodes de canvi històric tenen un fona­ment econòmic que cal con­si­de­rar. El mateix con­cepte de revo­lució indus­trial ho deixa claríssim: un con­junt de can­vis tècnics fona­men­tals per a la pro­ducció i dis­tri­bució de béns acom­pa­nyats per –en alguns casos cau­sats per, en altres casos reflec­tint, però passi el que passi, inter­con­nec­tats amb- un con­junt de can­vis soci­als i cul­tu­rals de pri­mera mag­ni­tud. Així doncs, i con­si­de­rant la coin­cidència històrica d'un canvi econòmic i d'una demanda política de pri­mera mag­ni­tud, aquí van algu­nes refle­xi­ons d'un eco­no­mista que aposta pel canvi.

Pri­mera. Cal apro­fun­dir més en les con­ne­xi­ons entre canvi econòmic i polític. La con­so­li­dació de l'eco­no­mia glo­bal del conei­xe­ment està trans­for­mant radi­cal­ment els models de crei­xe­ment i la forma dels nego­cis. L'eco­no­mia i les empre­ses d'avui gene­ren valor a través de la tec­no­lo­gia, l'apre­nen­tatge, la inno­vació i la col·locació de pro­duc­tes i ser­veis sin­gu­lars als mer­cats glo­bals. Aquesta nova forma de créixer i de fer nego­cis altera subs­tan­ci­al­ment els fona­ments de la com­pe­ti­ti­vi­tat, de la capa­ci­tat que tenen les eco­no­mies i les empre­ses per créixer sos­te­ni­ble­ment en el llarg ter­mini i per millo­rar el benes­tar mate­rial de les per­so­nes. Vet aquí una con­nexió impor­tant del canvi econòmic i polític. Si el tei­xit empre­sa­rial de Cata­lu­nya s'inserís als mer­cats glo­bals, molt més enllà de l'èxit en les expor­ta­ci­ons de les grans empre­ses (comerç intrain­dus­trial), les ten­si­ons del dèficit fis­cal amb la resta d'Espa­nya min­va­rien con­si­de­ra­ble­ment. Cata­lu­nya té dèficit fis­cal amb Espa­nya, entre altres raons, pel seu superàvit comer­cial. Can­viar el signe de les rela­ci­ons exte­ri­ors i con­so­li­dar el superàvit comer­cial amb l'exte­rior és un repte impres­cin­di­ble. I això vol dir inter­na­ci­o­na­lit­zar i glo­ba­lit­zar de veri­tat el nos­tre tei­xit de micro­em­pre­ses i pimes. I, per inter­na­ci­o­na­lit­zar i glo­ba­lit­zar. hem de revi­sar en pro­fun­di­tat el nos­tre model de gene­ració de valor i, per des­comp­tat, les seves polítiques públi­ques de suport. La com­pe­ti­ti­vi­tat d'un ter­ri­tori depèn també de la política pública del ter­ri­tori. Sens dubte, si s'acon­seguís la glo­ba­lit­zació econòmica, l'eman­ci­pació política tin­dria molt de fruita madura.

eco­no­mia amb fona­ment.

Segona. No hi ha cap argu­ment econòmic, insis­teixo, cap, que pugui des­mun­tar la idea que l'eco­no­mia cata­lana no té els fona­ments per com­pe­tir amb èxit en el llarg ter­mini a l'eco­no­mia glo­bal. Les bases, els capi­tals, físic, empre­ne­dor, humà, tec­nològic, inno­va­dor, orga­nit­za­tiu i social, estan dis­po­ni­bles. Ara bé, i això cal dir-ho clar, clara­ment infrau­ti­lit­zats. En el curt ter­mini els pro­ble­mes de com­pe­ti­ti­vi­tat de l'eco­no­mia cata­lana són evi­dents i en el cas d'eman­ci­pació naci­o­nal els pri­mers anys serien difícils. Res que no puguem supor­tar, però amb una clara neces­si­tat d'acti­var els capi­tals pro­duc­tius per a l'eco­no­mia glo­bal. Ei, també cal dir que sense eman­ci­pació naci­o­nal els pro­ble­mes de com­pe­ti­ti­vi­tat no des­a­pa­rei­xe­ran per art de màgia. Ens acom­pa­nya­ran, passi el que passi, si no can­viem d'acti­tud i de cul­tura. En aquest sen­tit, una demanda que crec que els eco­no­mis­tes podem fer als polítics: quin és el pla, quina és la política de millora de com­pe­ti­ti­vi­tat de l'eco­no­mia cata­lana per inse­rir-la als mer­cats glo­bals?

deute públic i ue.

Ter­cera. Sí que hi ha argu­ments ins­ti­tu­ci­o­nals i polítics que podrien des­mun­tar la via­bi­li­tat econòmica del procés d'eman­ci­pació naci­o­nal. Espe­ci­al­ment dues qüesti­ons: la qüestió del deute públic i la qüestió de la inserció a la Unió Euro­pea. Pel que fa al deute, i més enllà de polèmiques estèrils i a grans trets, el sec­tor públic a Cata­lu­nya, cosa que inclou totes les admi­nis­tra­ci­ons, deu 2,5 vega­des el seu PIB. És una xifra astronòmica i davant del repte sor­gei­xen noves pre­gun­tes: quin és el pla per reduir el deute? Com acce­di­rem als mer­cats inter­na­ci­o­nals de crèdit? Quina estruc­tura d'estat i quin estat del benes­tar neces­si­tem? Com reduïm la des­pesa i aug­men­ten la inversió?

Arriba el moment de repen­sar l'orga­nit­zació del sec­tor públic i les polítiques públi­ques. Arriba el moment de valo­rit­zar més enllà de l'aus­te­ri­tat. La segona qüestió, és la qüestió euro­pea. Més pre­gun­tes: té l'eco­no­mia cata­lana via­bi­li­tat fora del con­text euro­peu? És la inte­gració política a Europa con­sis­tent amb nous estats que sor­gei­xen dels estats nació que forçosa­ment s'han de debi­li­tar? La res­posta sem­bla para­do­xal, però també de sen­tit comú: l'eco­no­mia cata­lana no pot sor­tir del con­text euro­peu i Europa neces­sita de noves estruc­tu­res admi­nis­tra­ti­ves més àgils, fle­xi­bles, peti­tes, i pro­pe­res a la ciu­ta­da­nia i als seus pro­ble­mes. L'Europa dels estats-nació, tal i com els hem cone­gut fins ara, toca reti­rada. L'Europa que ve és l'Europa de la con­cen­tració d'algu­nes polítiques i la des­cen­tra­lit­zació d'altres.

Totes aques­tes pre­gun­tes no tenen res­posta fàcil, ni única. Però una cosa està clara, ens eman­ci­pem o no, la via­bi­li­tat futura, la com­pe­ti­ti­vi­tat, de l'eco­no­mia cata­lana dependrà de dues coses. Pri­mer, de la nos­tra capa­ci­tat d'adap­tació al canvi econòmic. I segon, de la capa­ci­tat d'adap­tació de l'entorn ins­ti­tu­ci­o­nal i polític al canvi econòmic. Eco­no­mis­tes en acció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.