Emprenedors

Un diari electrònic per al Pallars

‘Pallars Digital', impulsat per un jove periodista de Tremp, aconsegueix en mig any consolidar visites i anunciants

De 8 del matí a 7 de la tarda faig de periodista, i després, d'administratiu

Des del maig d'aquest any el Pallars té un diari electrònic que es dedica a infor­mar al moment de tot allò relle­vant que passa a les dues comar­ques, al Jussà i al Sobirà. Al dar­rere d'aquest pro­jecte hi ha un jove peri­o­dista de Tremp, Jordi Ubach i Llo­rens, que va aban­do­nar el món de l'ense­nya­ment (havia estu­diat magis­teri i va tre­ba­llar un any com a mes­tre de primària) per tal de dedi­car-se a la pro­fessió que l'apas­si­o­nava des de sem­pre: el peri­o­disme. La crisi econòmica i també la que, par­ti­cu­lar­ment, viu el sec­tor dels mit­jans de comu­ni­cació no ofe­rien una entrada fàcil als nous pro­fes­si­o­nals. Al final, després de dos anys de recerca en va, Ubach va deci­dir crear-se ell mateix l'opor­tu­ni­tat i va fun­dar Pallars Digi­tal.

Avui, prop de sis mesos després de la seva posada en marxa, el diari electrònic regis­tra més de 500 visi­tes diàries en unes comar­ques que no superen els 20.000 habi­tants, més de tres mil segui­dors en les xar­xes soci­als i ha omplert ja el 50% dels espais publi­ci­ta­ris, que són l'única font de finançament del mitjà. “El resul­tat m'ha sobre­pas­sat, l'impacte ha estat bes­tial, hi ha gent que em para pel car­rer i em comenta alguna notícia o em feli­cita”, explica Ubach.

La inversió va ser mínima: regis­trar, dis­se­nyar i pro­gra­mar la web des d'on difon­dre les infor­ma­ci­ons i expo­sar la publi­ci­tat dels anun­ci­ants. Un amic pro­gra­ma­dor i una amiga dis­se­nya­dora van fer-li un cop de mà. Ell, men­tres­tant, va tre­ba­llar en la defi­nició del pro­jecte periodístic, deci­dint les sec­ci­ons que tin­dria el diari, con­tac­tant amb els alcal­des, ins­ti­tu­ci­ons, empre­ses, món asso­ci­a­tiu i altres agents soci­als, econòmics i cul­tu­rals del ter­ri­to­ris que pas­sa­rien a ser fonts d'infor­mació, son­de­jant pos­si­bles anun­ci­ants i bus­cant col·labo­ra­dors per a la secció d'opinió del diari, que dis­posa avui de peri­o­dis­tes, arti­cu­lis­tes i opi­na­dors palla­re­sos o rela­ci­o­nats amb el Pallars i amb fir­mes d'àmbit naci­o­nal, com el peri­o­dista i escrip­tor Jaume Clo­tet. Durant mesos va estu­diar el mer­cat i el ter­ri­tori i es va asses­so­rar amb d'altres experiències d'èxit. “Em van espe­ro­nar molt els amics de Reus Digi­tal [digi­tal fun­dat el 2008, ja con­so­li­dat, i que ja dis­posa d'un equip de redac­tors i col·labo­ra­dors], quan els vaig expli­car el meu pro­jecte em van aju­dar a donar-li forma i es van mos­trar encara més entu­si­as­mats que jo sobre les seves pos­si­bi­li­tats”, diu.

El pare d'Ubach és ara pre­si­dent del Con­sell Comar­cal i regi­dor a l'opo­sició a Tremp, una coin­cidència incòmoda que el temps va apai­va­gant. “Al prin­cipi això aixe­cava sus­picàcies, és clar, però jo no sóc polític ni m'interessa fer política, sinó fer peri­o­disme al Pallars amb la màxima neu­tra­li­tat, lli­ber­tat i rigor”, asse­vera.

El 27 de maig del 2013 el diari es va posar en fun­ci­o­na­ment. Des de lla­vors, Ubach tre­ba­lla inten­sa­ment, bus­cant i ela­bo­rant les notícies per una banda, i de l'altra con­tac­tant amb pos­si­bles anun­ci­ants i ges­ti­o­nant l'empresa. “De 8 del matí a 7 de la tarda em dedico a fer de peri­o­dista, i a par­tir de lla­vors, i fins que puc, a fer d'admi­nis­tra­tiu”, resu­meix. Prop de la mei­tat dels bàners que va posar en el mer­cat estan con­trac­tats. El ter­mini rao­na­ble perquè un diari electrònic comenci a donar resul­tat és un any, però amb aquesta xifra el pro­jecte d'Ubach resulta ja una rea­li­tat pro­me­te­dora. “Estic molt con­tent de l'aco­llida, i una de les pri­me­res coses que faré quan el pro­jecte agafi prou dimensió és tenir un peri­o­dista a la comarca del Pallars Sobirà, per tal que jo em pugui cen­trar més al Jussà i poder incre­men­tar encara més la cober­tura del ter­ri­tori”, explica Ubach.

De moment, en mig any Pallars Digi­tal ja ha publi­cat algu­nes exclu­si­ves periodísti­ques que han sal­tat després als mit­jans naci­o­nals: la decisió del Minis­teri de Defensa de con­ti­nuar l'acti­vi­tat a l'Acadèmia de Talarn un curs més, i l'entrada de Xavier Gabriel, pro­pi­e­tari de La Bruixa d'Or, en el negoci de la moda. I ha estat referència infor­ma­tiva ins­tantània en epi­so­dis com les inun­da­ci­ons del juny pas­sat. El pro­jecte, a més, ha obert a Ubach noves por­tes pro­fes­si­o­nals, com ara la con­trac­tació a temps par­cial a Piri­neus Tele­visió. Però això no el fa renun­ciar en abso­lut al seu pro­jecte, sinó al con­trari. Un pro­jecte que demos­tra que, fins i tot quan els camins són tan­cats, el talent i la tena­ci­tat també poden obrir-se pas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.