Eines

L'RSC arriba a la maduresa

Dirse neix per cobrir una mancança, per donar resposta a una necessitat no satisfeta fins ara, i amb la voluntat de ser un punt de trobada estable en el qual els directius d'RSC puguin compartir les seves experiències, difondre els aprenentatges i millorar les seves habilitats directives. En definitiva, es tracta de reconèixer, valorar i enfortir la funció de transformació de les organitzacions, i també de la societat, que porten a terme els directius d'RSC

El 2 d'octu­bre pas­sat va tenir lloc al Palau Macaya de Bar­ce­lona l'acte de pre­sen­tació de Dirse (Aso­ci­ación Española de Direc­ti­vos de Res­pon­sa­bi­li­dad Social Empre­sa­rial) a Cata­lu­nya, a càrrec del seu pre­si­dent, Juan José Alma­gro. Es tracta d'una asso­ci­ació pro­fes­si­o­nal, és a dir: de per­so­nes físiques, cons­tituïda a l'abril, amb la missió de donar suport, pro­moció, for­mació per­ma­nent i reco­nei­xe­ment pro­fes­si­o­nal a la funció específica que por­ten a terme els direc­tius de res­pon­sa­bi­li­tat cor­po­ra­tiva en tota mena de com­pa­nyies, ins­ti­tu­ci­ons, asso­ci­a­ci­ons, fun­da­ci­ons i qual­se­vol altra mena d'orga­nit­zació, ja sigui pública o pri­vada. Dirse està oberta a totes les per­so­nes que desit­gin con­tri­buir a fomen­tar l'RSC, no només als càrrecs direc­tius. Les empre­ses podran ser patro­ci­na­do­res de les diver­ses acti­vi­tats de l'asso­ci­ació, però no els està permès adqui­rir la con­dició de soci, ni for­mar part dels òrgans de govern.

Dirse neix per cobrir una man­cança, per donar res­posta a una neces­si­tat no satis­feta fins ara, i amb la volun­tat de ser un punt de tro­bada esta­ble en el qual els direc­tius d'RSC puguin com­par­tir les seves experiències, difon­dre els apre­nen­tat­ges i millo­rar les seves habi­li­tats direc­ti­ves. En defi­ni­tiva, es tracta de reconèixer, valo­rar i enfor­tir la funció de trans­for­mació de les orga­nit­za­ci­ons, i també de la soci­e­tat, que por­ten a terme els direc­tius d'RSC.

En el mateix acte, el pro­fes­sor Josep M. Lozano (Esade), va expo­sar un con­junt de refle­xi­ons a propòsit de “la funció direc­tiva de l'RSC i el seu impacte en el model social i econòmic de Cata­lu­nya”, que, en cert sen­tit, resu­mei­xen alguns del prin­ci­pals apre­nen­tat­ges col·lec­tius dels dar­rers dotze o quinze anys.

Pri­mer, no n'hi ha prou amb la funció direc­tiva de l'RSC, sinó que les empre­ses que real­ment vul­guin avançar en aquest ter­reny és impres­cin­di­ble que desen­vo­lu­pin també una deter­mi­nada men­ta­li­tat, un dis­curs, un enfo­ca­ment específic i, en defi­ni­tiva, un marc de referència creïble en matèria de sos­te­ni­bi­li­tat i RSC. En dar­rera instància, l'RSC ha de ser per­ce­buda com una part essen­cial de la pròpia iden­ti­tat cor­po­ra­tiva.

Segon, cal posar fi a la visió binària de l'RSC, segons la qual les empre­ses són o no són res­pon­sa­bles i prou. Com si pel fet de ser-ho en algun aspecte ja ho fos­sin del tot, o pel fet de no ser-ho en algun altre aspecte, no ho fos­sin en abso­lut. La res­pon­sa­bi­li­tat de les orga­nit­za­ci­ons en cap cas es pot reduir d'aquesta manera tan sim­plista. L'RSC és, per natu­ra­lesa, gra­dual, evo­lu­tiva i pro­gres­siva. I, en aquest sen­tit, quan una empresa desitja plan­te­jar-se seri­o­sa­ment l'RSC, la pre­gunta no és “per on començo?”, sinó “cap on vull anar?”. L'impor­tant és la direc­ci­o­na­li­tat. L'RSC és el com­promís per fer avançar l'orga­nit­zació en una deter­mi­nada direcció.

Ter­cer, no hi ha RSC fora de con­text. La clau per enten­dre i poder valo­rar l'RSC d'una orga­nit­zació passa per com­pren­dre el seu con­text. I, en aquest sen­tit, l'RSC d'una empresa s'ha de for­mu­lar des de din­tre i només es pot valo­rar des de din­tre. Els stake­hol­ders són fona­men­tals, però no poden tenir la dar­rera paraula. La defi­nició, gestió i ava­lu­ació de l'RSC cor­res­pon sem­pre a l'empresa.

Quart, ana­lit­zant la tasca dels direc­tors d'RSC, tro­bem una mena de còctel de, com a mínim, qua­tre fun­ci­ons específiques: a) actuar com a con­sul­tor intern de la pròpia orga­nit­zació; b) fer de con­nec­tor entre dife­rents àrees i per­so­nes; c) exem­pli­fi­car, pre­di­car amb l'exem­ple i mos­trar els pos­si­bles camins i mane­res de fer més ade­qua­des; d) ser un cata­lit­za­dor de pro­ces­sos, afa­vo­rir i acce­le­rar les trans­for­ma­ci­ons de l'orga­nit­zació.

Cinquè, no es pot sepa­rar el debat sobre el model d'empresa i el model de país. Quin país volen les empre­ses? Qui­nes empre­ses neces­sita el país? Són qüesti­ons indes­tri­a­bles. Són les dues cares d'una mateixa moneda. I, en certa manera, l'RSC només adqui­reix tot el seu sen­tit quan es con­necta amb el com­promís en favor d'un model de país res­pon­sa­ble.

Final­ment, davant la pre­gunta pel cost de l'RSC, l'única res­posta pos­si­ble, fent el símil entre edu­cació i anal­fa­be­tisme, és una altra pre­gunta: i el cost de la irres­pon­sa­bi­li­tat, quin és?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.