Eines

Fer-se responsable de prevenir el blanqueig

La promulgació del reglament de la llei 10/2010 sobre prevenció de blanqueig de diners busca que els empresaris siguin més responsables en la detecció d'irregularitats

En determinats cercles d'interès es considera la llei “anticomercial”
És fonamental que qui fa prevenció sàpiga que si s'equivoca no serà represaliat

La lluita con­tra el blan­queig de diners es troba en un moment deci­siu, amb la redacció del regla­ment de la Llei 10/2010 de Pre­venció de Blan­queig de Capi­tals, un cos nor­ma­tiu que desen­vo­lupa direc­ti­ves comu­nitàries i que, si bé ha estat lloat pel fet d'apor­tar nove­tats interes­sants, com ara dis­tin­gir entre sub­jec­tes obli­gats pel límit quan­ti­ta­tiu del per­so­nal i de fac­tu­ració, no s'ha des­lliu­rat de la crítica dels experts, que con­si­de­ren que no fila prou prim a l'hora de carac­te­rit­zar les par­ti­cu­la­ri­tats de cada sec­tor d'acti­vi­tat i dels esta­bli­ments.

L'actual llei defi­neix, d'una banda, un pri­mer bloc de vint-i-tres sub­jec­tes obli­gats, en el camp de les finan­ces -bancs, asse­gu­ra­do­res, fons d'inver­si­ons, enti­tats de paga­ment i altres- i un segon bloc d'altres sec­tors que també poden veure's atra­pats en xar­xes de blan­queig, com ara des­pat­xos d'advo­cats, nota­ries, asses­so­ries, joie­ries, anti­gui­tats, casi­nos i arti­cles de luxe, entre altres. En opinió de Fran­cesc Bonatti, soci fun­da­dor de Bonatti Defensa Penal i inte­grant de l'Ins­ti­tut d'Experts en Pre­venció de Blan­queig de Capi­tals i Finançament del Ter­ro­risme (Inblac), el regla­ment “hau­ria de pre­veure meca­nis­mes per a petits nego­cis i comerços, tro­bem que es marca una rat­lla a tots igual, amb la qual cosa els meca­nis­mes són sim­ples per als grans, i no tant per als petits”. Els experts d'Inblac con­si­de­ren que la llei coi­xeja espe­ci­al­ment en aquest segon bloc no finan­cer, on cre­uen que no s'ha tre­ba­llat prou sobre els supòsits de cada sec­tor.

ORI­EN­TAT AL RISC.

Des del Sep­blac, la seva res­pon­sa­ble, Raquel Cabeza, veri­ta­ble autora del pro­jecte de regla­ment, con­si­dera que “la intenció del legis­la­dor ha estat bus­car un sis­tema més fle­xi­ble, que ofe­reixi un mínim deno­mi­na­dor comú per als sub­jec­tes obli­gats i els con­ce­deixi un cert grau de fle­xi­bi­li­tat per regu­lar-se en funció de la grandària i i el sec­tor”. Posa l'èmfasi en l'arti­cle 30 de l'esmen­tat regla­ment, per dir que “en un sis­tema ori­en­tat al risc, només a través d'una pro­funda reflexió interna del sub­jecte obli­gat es podran estruc­tu­rar tots els pro­ce­di­ments de pre­venció neces­sa­ris per cons­truir un sis­tema sòlid de diligència deguda amb el cli­ent”.

DIVER­SES OBLI­GA­CI­ONS.

La llei enco­mana als sec­tors afec­tats unes quan­tes obli­ga­ci­ons. En pri­mer lloc, iden­ti­fi­car clara­ment el cli­ent amb qui ha de fer el negoci. Tot seguit, si aque­lla per­sona vol fun­dar una empresa, com­pro­var que n'és el titu­lar, i si ho és una altra, iden­ti­fi­car-la. Així mateix, cal com­pro­var que allò que explica té a veure amb el que fa, quin és el propòsit real del seu negoci. Final­ment, i molt impor­tant, cal fer un segui­ment de com evo­lu­ci­o­nen els interes­sos empre­sa­ri­als del cli­ent, men­tre duri el vin­cle que s'ha esta­blert. Com explica gràfica­ment el repre­sen­tant d'Inblac, enti­tat cre­ada per ofe­rir asses­so­ra­ment a les empre­ses afec­ta­des, “si una ges­to­ria té com a cli­ent una petita soci­e­tat d'expor­tació i impor­tació, amb una fac­tu­ració ad hoc a la seva grandària, si de cop expe­ri­menta un pic de fac­tu­ració, convé des­con­fiar”. Bonatti estima que, dins de la filo­so­fia de sis­tema ori­en­tat al risc, és impor­tant que les empre­ses no tin­guin por d'equi­vo­car-se en les ges­ti­ons que la llei els demana per pre­ve­nir el blan­queig: “És fona­men­tal que hi hagi un clima de con­fiança entre auto­ri­tats i les empre­ses obli­ga­des a fer pre­venció, que han de saber que si s'equi­vo­quen, no seran repre­sa­li­a­des.”

La llei obliga els esta­bli­ments asse­nya­lats “a fer un mateix l'esforç de no ser uti­lit­zat, a ser res­pon­sa­ble”. Un cop s'ha detec­tat alguna irre­gu­la­ri­tat, l'empresa ha d'acu­dir al Ser­vei Exe­cu­tiu de la Comissió de Pre­venció del Blan­queig de Capi­tals i Infrac­ci­ons Monetàries (Sep­blac), ens que depèn del Minis­teri d'Eco­no­mia i Com­pe­ti­ti­vi­tat, que fa el segui­ment i, si escau, deriva el cas al jutge.

Un dels valors més llo­ats de la llei 10/2010 és que insta el sub­jecte obli­gat a fer un exa­men espe­cial d'una ope­ració dub­tosa abans de repor­tar-la a les auto­ri­tats, amb la qual cosa s'evita un deves­sall d'infor­mes que col·lap­sa­rien de facto la tasca d'anàlisi.

La llei pren trans­cendència perquè estem a pocs mesos de la publi­cació de l'informe sobre Espa­nya del Grup d'Acció Finan­cera sobre blan­queig de diners (GAFI), orga­nisme de caràcter inter­na­ci­o­nal creat pel G-7, que pot fer adver­ti­ments sobre la neces­si­tat que s'impulsi el zel per fer pre­venció, a una cruïlla estratègica per al blan­queig com Espa­nya, on les xar­xes apro­fi­ten les opor­tu­ni­tats de ren­tat a sec­tors com el turisme o l'immo­bi­li­ari i tenen a la vora para­di­sos fis­cals com Gibral­tar. Val a dir que aquesta legis­lació en deter­mi­nats àmbits pro­voca un cert debat. Així, en alguns cer­cles d'advo­cats, nota­ries, gale­ries d'art o enti­tats finan­ce­res no s'han estat de con­si­de­rar que és una llei anti­co­mer­cial, que desin­cen­tiva certs nego­cis, ara que el país està en crisi. Fa pocs dies, a Màlaga, un repu­tat advo­cat es quei­xava en un arti­cle periodístic que la llei 2010/10 estava pro­vo­cant que mol­tes inver­si­ons se n'anes­sin de Mar­be­lla a llocs com Malta o Mònaco.

El cert és que el GAFI vol rigor a Espa­nya, i entre els seus adver­ti­ments hi ha que, ara que casos de cor­rupció com el de l'extre­so­rer del PP Luis Bárce­nas pre­o­cu­pen la ciu­ta­da­nia, cal regu­lar ade­qua­da­ment els casos de polítics que poden ser bau­les en xar­xes de blan­queig, els PEP (per­so­na­li­tats polítiques expo­sa­des, en la sigla en anglès). Aquest ens inter­na­ci­o­nal tam­poc no veu amb bons ulls una altra de les nos­tres par­ti­cu­la­ri­tats, la pro­li­fe­ració de bit­llets de 500 euros al nos­tre mer­cat (fins a 50.000 mili­ons eme­sos, segons el GAFI).

L'informe, que es pro­mul­garà dins del pri­mer tri­mes­tre del 2014, pot pouar en altres man­can­ces de la nos­tra política de pre­venció del blan­queig, i per això els experts con­si­de­ren que enlles­tir el regla­ment abans pot miti­gar l'impacte d'aquest docu­ment d'ava­lu­ació.

Bancs, entitats de pagament i notaries

Si fem una llambregada a la memòria del Sepblac del 2012, veurem que les comunicacions a aquest organisme d'afers que ofereixen indicis de blanqueig, les va liderar, dins del bloc d'entitats del món financer, el sector de bancs i caixes, amb 2.005 comunicacions, seguit per les entitats de pagament (432) i en un tercer lloc, les cooperatives de crèdit (128). A l'altra banda, tenim al capdamunt de la classificació els notaris, amb 182 comunicacions, seguit pels registradors de la propietat i mercantils (129); transport professional de fons (73); advocats (25) i joieries. Sumant tots els epígrafs dels dos blocs, hi va haver 3.058 comunicacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.