Eines

No és vendre més, sinó assolir un marge alt

L'obsessió per augmentar la facturació al preu que sigui impedeix protegir el marge, el secret per mantenir sòlid el negoci

Es poden reduir costos en el procés industrial i en la política de compres
El cost directe només conté tot allò necessari per fabricar el producte

Ven­dre més i més és el man­tra de tot empre­sari a l'hora de con­fe­gir el pres­su­post per a l'any vinent. I, no fóra millor pen­sar a ven­dre millor, és a dir, a ser molt escru­polós a res­pec­tar el marge, la diferència entre el preu de venda i el preu de cost? O, com diu Fran­cisco López, con­sul­tor d'Ideae i divul­ga­dor entre l'empre­sa­riat del que s'ano­mena gestió ori­en­tada al marge: “Oi que quan li pre­gun­tes a un empre­sari què és més impor­tant, les ven­des o els bene­fi­cis, et diu que els bene­fi­cis? doncs ges­ti­o­nem els bene­fi­cis, que vol dir donar pri­o­ri­tat al marge.”

López, que ha seguit els cor­rents de gestió de l'àmbit anglo­saxó, i té com a referència autors com l'ale­many Albrecht Deyhle, diu a les empre­ses a les quals asses­sora: “Si teniu com a objec­tiu incre­men­tar les ven­des l'any vinent, el que cal és maxi­mit­zar la ren­di­bi­li­tat d'aques­tes ven­des.” De fet, en mer­cats com Bèlgica, França o Ale­ma­nya, en què la gestió ja fa anys que té molta cura del marge, hom té clar que pot millo­rar el bene­fici, sense que necessària­ment hagin d'aug­men­tar les ven­des.

La gestió ori­en­tada al marge cobeja, de fet, tren­car amb tendències que el temps ha evi­den­ciat que han que­dat obso­le­tes. Com per exem­ple l'impuls pri­mari de rebai­xar preus: “Tot es redu­eix a rebai­xar una i una altra vegada el preu per depas­sar les ven­des del com­pe­ti­dor, i sí, pot­ser s'incre­men­ten les ven­des, però a costa de sacri­fi­car el marge, cosa que acaba donant uns resul­tats infe­ri­ors.”

FER LA TRIA.

Si ens pro­po­sem desen­vo­lu­par el mètode en què el marge sigui el veri­ta­ble rei de la gestió empre­sa­rial, en pri­mer lloc cal sepa­rar el gra de la palla. Com diu Fran­cisco López, “si una empresa té en el seu catàleg tot un reguit­zell de pro­duc­tes, el que ha de fer és mun­tar un sis­tema d'infor­mació que li per­meti obser­var en quins pro­duc­tes con­crets, famílies o gam­mes asso­leix uns mar­ges més grans, atès que incor­po­ren més valor afe­git, per poten­ciar-los, ja que són els que ens per­me­tran ele­var el marge brut gene­ral”. Poten­ciar alguns pro­duc­tes o línies de pro­duc­tes, cosa que vol dir ban­de­jar-ne d'altres, sense por. “Hem de posar fi al mite del fons de catàleg, de van­tar-nos de tenir cen­te­nars o milers de referències, cal cen­trar-se només en els pro­duc­tes que tenen veri­ta­ble poten­cial.”

Per incre­men­tar el marge, hi ha estratègies ben defi­ni­des. D'una banda, hi ha tot un seguit de tas­ques que es poden fer en la reducció de cos­tos, ja sia apli­cant millo­res en el procés indus­trial, agru­pant les com­pres de matèria pri­mera, etc. Una altra via és ser ago­sa­rat i “apu­jar preus, hi ha massa por escènica a apu­jar-los, quan, si molt convé, cal donar al pro­ducte el valor que neces­sita”. El con­sul­tor té clar que “si l'incre­ment de preu és lleu, rao­na­ble, el con­su­mi­dor con­ti­nua estant dis­po­sat a com­prar”. L'empre­sari ha d'exhi­bir orgull, i si és bo en un deter­mi­nat pro­ducte o ser­vei, no li ha de tre­mo­lar la mà per apu­jar el preu, tot expli­cant bé a l'audiència de con­su­mi­dors què s'aporta de més en relació amb la com­petència. Val a dir que, en una con­jun­tura depri­mida com la que patim des de fa anys, la temp­tació a reduir-ho tot a les rebai­xes de preu sem­pre hi és, i és per això que la gestió ori­en­tada al risc pot ser un bon revul­siu i la veri­ta­ble manera de dife­ren­ciar-se dels altres agents del mer­cat.

Una il·lus­tració per a aquest rao­na­ment, l'empresa d'eti­que­tes Reli­e­ves Egara, de Ter­rassa. En aquest model ori­en­tat al marge, hom va obser­var que, atès que uns pro­duc­tes ofe­rien mar­ges del 40% con­tra el 20% d'altres, es va orde­nar el cicle pro­duc­tiu, fins ales­ho­res desor­ga­nit­zat, per donar pri­o­ri­tat als pro­duc­tes més ren­di­bles. Una altra tàctica que es va posar en pràctica va ser agru­par coman­des, i en lloc de fer al llarg d'un període deter­mi­nat tres coman­des de 10.000 eti­que­tes, fer-ne una de sola de 30.000. En l'ordre comer­cial, també es va obser­var que alguns pro­duc­tes que ofe­rien un marge interes­sant es podien ofe­rir a cli­ents als quals fins ales­ho­res els comer­ci­ants no s'havien adreçat. En aquest sen­tit, es va valo­rar una de les seves patents, una eti­queta per a cecs, que no havia rebut gaire impuls del depar­ta­ment comer­cial, tot i les seves pos­si­bi­li­tats.

Tota aquesta cirur­gia, apli­cada als diver­sos esgla­ons de la cadena, es va sal­dar amb un aug­ment del marge del 4%. De vega­des, una ini­ci­a­tiva pot ser deci­siva: en el cas de la botiga de pro­duc­tes i objec­tes de dis­seny Vinçon, s'ha tre­ba­llat sobre el marge des de l'angle de les com­pres, raci­o­na­lit­zant-les i pro­gra­mant-les, cosa que ha con­tribuït que el marge s'enfilés un 3-5%.

DIRECTE VER­SUS TOTAL.

L'enfo­ca­ment en el marge obre el debat sobre com fem la comp­ta­bi­li­tat dels cos­tos de l'empresa. En entorns com el català, hom ten­deix a guiar-se pel con­cepte de cost total, per esti­mar quin és el preu a què ens agra­da­ria ven­dre. I aquí amun­te­guem tot allò ima­gi­na­ble: el cost de la matèria pri­mera, la mà d'obra, l'admi­nis­tració, etc. Com diu Fran­cisco López, “sumar tots aquests ítems per com­pon­dre aquest preu al qual ens agra­da­ria ven­dre és del tot anti­co­mer­cial”. Així doncs, pot­ser hauríem d'anar cap a un mètode comp­ta­ble del cost directe, en què hom assu­meix que tinc uns cos­tos fixos que són els que són, ven­gui poc o molt, i el que haig d'esbri­nar “és el cost de tot allò que neces­sito per fabri­car un pro­ducte deter­mi­nat, que no com­pra­ria si no fos per aquesta raó”. En l'exem­ple expo­sat més amunt, ja que estem par­lant d'un fabri­cant d'eti­que­tes, ens hem de bara­llar amb el cost del paper adhe­siu, les tin­tes o l'emba­latge... tot allò vin­cu­lat amb les eti­que­tes que volem ven­dre.

Una recepta per alleujar tensions de tresoreria

Les nostres empreses, al llarg dels anys, han mostrat certes dificultats per mantenir una estructura sòlida de recursos propis, i fiar-ho gairebé tot al palanquejament. Justament, desatendre el marge té les seves repercussions en la tresoreria, ja que si es ven més barat, aquesta rebaixa no té l'equivalent en la caiguda dels costos i, sobretot, al mateix temps la despesa financera creix i creix fins a esdevenir una càrrega realment important. “Si l'empresa es dedica a fer descomptes sobre els seus preus, acaba generant tensions de tresoreria, que només es poden contenir si s'és curós amb el marge”, afirma Francisco López. Una altra pràctica rutinària i primària, quan els números no quadren, és reduir plantilla o reduir els salaris. Dins d'una gestió orientada al marge, “no es pot considerar que reduir els salaris dels treballadors permet cobrir les despeses fixes”, afirma López, que creu que si s'arriba a aquest punt “és perquè s'ha fet una mala gestió de les vendes”. Abans d'ajustar la plantilla o tocar el sou dels treballadors, “sempre es pot maniobrar en tot el conjunt de costos variables, tot el que té a veure amb les compres de matèria primera, la relació amb els proveïdors, el replantejament de la política comercial”, com explica el consultor Francisco López.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.