Emprenedors

Erasmus per a emprenedors

L'Estat espanyol és el més actiu en aquest programa d'intercanvi de la Unió Europea que es va llançar el 2009

No és el més habi­tual tro­bar l'Estat espa­nyol lide­rant estadísti­ques dins la Unió Euro­pea i cer­ta­ment en pocs casos es pro­du­eix un lide­ratge tan evi­dent com en el pro­grama Eras­mus per a Joves Empre­ne­dors. Els 1.424 par­ti­ci­pants que acu­mula l'Estat des de la posada en fun­ci­o­na­ment del pro­grama, el 2009, superen de molt la mit­jana i posen en evidència la bona aco­llida d'un pro­grama que orga­nitza esta­des d'empre­ne­dors en empre­ses con­so­li­da­des de dife­rents països mem­bres amb un doble objec­tiu: apor­tar als nous empre­sa­ris conei­xe­ments i experiències que els aju­din a llançar el seu pro­jecte i alhora con­tri­buir al crei­xe­ment i la inter­na­ci­o­na­lit­zació de les pimes euro­pees.

Des de la Comissió Euro­pea, d'on penja el pro­grama, s'inter­preta que l'ele­vat atur juve­nil exis­tent tant a l'Estat espa­nyol com a Itàlia -que des­taca també amb 1.403 par­ti­ci­pants- expli­quen aquest major grau d'interès, però hi ha altres fac­tors expli­ca­tius, com ara el fet que és en aquests dos estats on hi par­ti­ci­pen més enti­tats coor­di­na­do­res, bàsica­ment cam­bres de comerç.

“El 2009 pràcti­ca­ment només hi estàvem nosal­tres però s'hi han anat afe­gint altres orga­nit­za­ci­ons i això ha fet que es dis­parés el nom­bre de par­ti­ci­pants”, des­taca la res­pon­sa­ble de pro­jec­tes inter­na­ci­o­nals de la Cam­bra de Comerç de Ter­rassa i coor­di­na­dora d'aquest pro­grama Eras­mus, Anna Pajarón.

La Cam­bra de Ter­rassa ha ges­ti­o­nat en aquest temps la par­ti­ci­pació de 70 per­so­nes entre empre­ses aco­lli­do­res i empre­ne­dors -14 de les quals aquest 2013- i tot i que el per­fil és força variat Pajarón explica que “el més habi­tual és que siguin empre­ses i pro­jec­tes del sec­tor ser­veis i molt ori­en­tats a les noves tec­no­lo­gies i el dis­seny”. Quant als empre­ne­dors, la crisi i la manca d'opor­tu­ni­tats al mer­cat labo­ral ha ampliat el per­fil. “Difícil­ment ens ve algú menor de 30 anys i en tenim molts que superen els 40.”

A pesar del nom el pro­grama no marca cap límit d'edat per als empre­ne­dors que hi volen par­ti­ci­par. Les esta­des poden durar entre 1 i 6 mesos durant els quals la Comissió Euro­pea sub­ven­ci­ona els nous empre­sa­ris amb una beca per a la seva manu­tenció que varia en funció del país d'aco­llida.

POSI­TIU PER A LES PIMES.

El pro­grama també resulta molt interes­sant per a les pimes que acu­llen aquests empre­ne­dors perquè, com explica la coor­di­na­dora a la Cam­bra de Comerç de Bar­ce­lona, Marta Cerdà, “veuen una opor­tu­ni­tat per esta­blir un nou empre­sari que pot esde­ve­nir soci en l'ober­tura d'un nou mer­cat”. Per això el més habi­tual és que les pimes bus­quin empre­ne­dors del seu mateix sec­tor o d'acti­vi­tats com­ple­mentàries. I també resulta força habi­tual, expli­quen des de les cam­bres, que les empre­ses repe­tei­xin l'experiència. “No només perquè pot­ser estan interes­sats en més d'un mer­cat euro­peu, sinó perquè estar en con­tacte amb un empre­ne­dor també els pot apor­tar nous conei­xe­ments i ener­gia”, apunta Cerdà.

Una de les empre­ses que ja han par­ti­ci­pat en el pro­grama és Navi­tas Para­digma, amb seu a Bar­ce­lona i espe­ci­a­lit­zada en l'àmbit de les ener­gies reno­va­bles, l'eficiència energètica i la sos­te­ni­bi­li­tat. El seu cas és curiós perquè de fet va ser el mateix empre­ne­dor, que és d'Itàlia, qui es va posar en con­tacte amb ells per pro­po­sar-los entrar en el pro­grama. “Bus­cava una empresa que tre­ballés des de la con­sul­to­ria l'ener­gia eòlica, i real­ment no en som gai­res a Cata­lu­nya”, explica Javier López, la per­sona que ha coor­di­nat la par­ti­ci­pació de l'empresa en el pro­grama. “De seguida vam veure que podia ser una bona opor­tu­ni­tat per a nosal­tres per obrir-nos a la inter­na­ci­o­na­lit­zació, i a més sense que això repre­sentés cap des­pesa per a nosal­tres ja que és el mateix pro­grama qui paga una beca a l'empre­ne­dor.”

Per a Navi­tas Para­digma l'estada d'aquest empre­ne­dor serà el pri­mer pas per posar en el futur un peu al mer­cat italià. “Quan aquest empre­ne­dor torni al seu país i posi el seu pro­jecte en marxa segur que neces­si­tarà suport i nosal­tres li dona­rem i alhora gua­nya­rem un soci per ata­car el mer­cat italià”, explica López. L'experiència és posi­tiva també perquè “l'empre­ne­dor que ha vin­gut és una per­sona molt activa que ens està aju­dant molt en el dia a dia”, i per això López reco­neix que es plan­te­ja­rien repe­tir amb un empre­ne­dor d'un altre país interes­sant en l'estratègia d'inter­na­ci­o­na­lit­zació d'aquesta empresa jove fun­dada el 2008. “Som una pime petita i fins ara no ens ha resul­tat fàcil fer el salt a l'exte­rior i per això aquest pro­grama ens ha resul­tat molt interes­sant.”

Entre els sec­tors pre­do­mi­nants dins les empre­ses par­ti­ci­pants des­ta­quen els ser­veis turístics, la con­sul­to­ria o les noves tec­no­lo­gies, men­tre que la indústria quasi no hi apa­reix.

Dins l'estratègia Europa 2020

El programa Erasmus per a Joves Emprenedors va néixer el 2009 com una prova pilot i de seguida es va incorporar al Programa per a la Innovació i la Competitivitat (PIC). A partir de l'any que ve formarà part del programa Erasmus Plus 2014-2020, que englobarà tots els programes de mobilitat que té activats la Unió Europea i que disposarà d'un pressupost de 14,5 milions d'euros i pretén arribar a uns quatre milions de participants. Brussel·les vol intensificar els contactes empresarials entre els socis de la Unió i alhora facilitar el creixement de les petites empreses amb la internacionalització, així com fomentar l'emprenedoria, element clau en el programa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.