Emprenedors

Les botigues de proximitat, a un sol clic

Aunclic.cat és un web que posa en contacte comerciants de Catalunya i compradors

Internet és global però apostem per la proximitat i la comoditat de pagar

Les xifres demos­tren que hi ha cada vegada més con­su­mi­dors que s'atre­vei­xen a fer com­pres a través d'inter­net. Tot i això encara hi ha qui no sap per on començar per tro­bar el que neces­sita. Per faci­li­tar la feina, dos mares­mencs han impul­sat una web on volen agru­par comerços de tot Cata­lu­nya per donar-se a conèixer en un espai on sigui fàcil loca­lit­zar-los. Així és com Tomàs Martínez i Jordi Mes­tre han impul­sat el que ells ano­me­nen el pri­mer cen­tre comer­cial vir­tual de pro­xi­mi­tat. “Volem ser un lloc de tro­bada i con­vi­dar els boti­guers a venir amb nosal­tres perquè li acon­se­gui­rem més visi­tes”, expli­quen. Aquests empre­ne­dors de Vilas­sar de Dalt tenen clar que el comerç electrònic és el futur i afe­gei­xen que per a molts boti­guers que ja tenen un web on donar-se a conèixer el més com­pli­cat és que el loca­lit­zin i fer-se visi­ble a la xarxa.

És per això que ani­men els comer­ci­ants a aple­gar-se sota aquest parai­gua del web Aun­clic.cat, on els comerços es clas­si­fi­quen per cate­go­ries de pro­duc­tes i els cli­ents poden pas­se­jar-se per con­tac­tar-hi i si ho per­met l'esta­bli­ment com­prar on line. “El con­cepte d'inter­net és glo­bal però nosal­tres apos­tem per la pro­xi­mi­tat i la como­di­tat de pagar i que t'ho por­tin a casa.”

A través d'aquest cen­tre comer­cial vir­tual s'hi poden tro­bar fins a 632 boti­gues. Segons explica Jordi Mes­tre, aques­tes són els comerços que s'hi van donar d'alta gratuïtament quan es va pre­sen­tar el pro­jecte. A par­tir del setem­bre ja es va esta­blir una quota única de 8,95 euros men­su­als per als esta­bli­ments que sur­ten al web i d'altres tari­fes per als qui s'hi volen anun­ciar. La publi­ci­tat, que es paga a par­tir de les visi­tes obtin­gu­des, garan­teix als boti­guers que els cli­ents s'han interes­sat i han cli­cat per la teva marca o pro­ducte.

Un apa­ra­dor vir­tual.

Les boti­gues es clas­si­fi­quen per cate­go­ries i qual­se­vol usu­ari que hi entra pot triar i reme­nar. L'exem­ple més clar és el que tenen a tocar de casa, on dos comer­ci­ants de Vilas­sar de Dalt, una car­nis­se­ria i una botiga de gomi­no­les i pas­tis­sos per­so­na­lit­zats, s'han apun­tat des d'un pri­mer moment al por­tal que els per­met incre­men­tar les ven­des per inter­net. Segons explica Jordi Mes­tre el sec­tor de l'ali­men­tació és per ara on més anun­ci­ants tenen. “Hi ha molta gent que està acos­tu­mada a fer la com­pra per inter­net perquè quan arri­ben a casa ja tenen mol­tes boti­gues tan­ca­des”, explica. Els comer­ci­ants dis­po­sen d'una fitxa on fer una des­cripció, pen­jar imat­ges, el logo, codis QR, vídeos, enllaçar el seu web o la botiga on line, o mos­trar les pro­mo­ci­ons i ofer­tes dis­po­ni­bles. Els usu­a­ris reben la seva comanda dels pro­duc­tes a casa a través d'un ser­vei de mis­sat­ge­ria.

moments com­pli­cats.

Per als comer­ci­ants poc ave­sats a les noves tec­no­lo­gies també s'ofe­reix el ser­vei per fer la gestió i el dis­seny de la pàgina des de la mateixa empresa. “Por­tar la botiga on line vol dir molta dedi­cació per revi­sar i pre­pa­rar les coman­des, i aquí és on molts es tiren enrere”, apun­ten. Per als dos empre­ne­dors aquesta és una bona opor­tu­ni­tat per al petit comerç en un moment de crisi en què molts patei­xen la dava­llada del con­sum. “Els pot donar un nou impuls i obrir-se por­tes a fora, en un moment en què la gent entra poc a les boti­gues aquí tenen un apa­ra­dor perquè els com­prin a qual­se­vol hora, paguin amb como­di­tat i ho rebin a casa.”

Des del maig que es va obrir el por­tal cada cli­ent visita una mit­jana de qua­tre boti­gues. “Tenim molt bona accep­tació per part dels comerços i sem­bla que anem fent pinya amb els con­su­mi­dors”, diu Martínez.

La web ja ha superat les 100.000 visi­tes i ara l'objec­tiu és que s'hi vagin sumant més comerços per ampliar l'oferta. Tal i com explica Tomàs Martínez, des de fa mesos estan en con­tacte amb asso­ci­a­ci­ons de comer­ci­ants de tot Cata­lu­nya per bus­car el seu suport al pro­jecte i englo­bar més sec­tors. El dis­seny, a càrrec de l'informàtic Ramon Martínez, es va millo­rant amb cam­pa­nyes espe­ci­als com poden ser els catàlegs de pro­duc­tes per a Nadal i Reis. Per al 2014 ja pen­sen treure una apli­cació del web per a tau­le­tes i telèfons mòbils.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.