Gran angular

Les diferències entre Escòcia i Catalunya en educació

Tot i que Catalunya és atractiva per fer-hi estudis superiors, només atraurem estudiants per la qualitat de les nostres universitats i per l'atractiu i la geografia de Barcelona. Si comparem les universitats de Catalunya i Escòcia, haurem de recordar que la Universitat d'Edimburg està entre les 50 millors del món. D'altra banda, a Escòcia es viu en anglès. Catalunya no atraurà tots aquells candidats que es mouen per estudiar en anglès

Dar­re­ra­ment estem esta­blint com­pa­ra­ci­ons entre Cata­lu­nya i altres països. Per dimensió, situ­ació política i població ho fem més amb Escòcia i Israel. Israel té uns 8 mili­ons d'habi­tants, Cata­lu­nya uns 7,5 mili­ons, i Escòcia 5,3 mili­ons. En superfície, Escòcia, Cata­lu­nya i Israel tenen 78.387, 32.114 i 22.145 quilòmetres qua­drats, res­pec­ti­va­ment. També perquè Cata­lu­nya està en una situ­ació política que voldríem que fos simi­lar a la d'Escòcia. Allà, amb l'acord del govern del Regne Unit, el govern pre­gun­tarà a la seva població si vol ser un estat inde­pen­dent. El pro­per dia 18 de setem­bre de 2014 els esco­ce­sos vota­ran per deci­dir si volen que Escòcia segueixi for­mant part del Regne Unit o bé es con­ver­teixi en un estat inde­pen­dent.

El govern escocès, com a part de la cam­pa­nya a favor de la inde­pendència, ha ela­bo­rat un docu­ment, una mena de lli­bre blanc, que titula Scot­land's future: a guide to an inde­pen­dent Scot­land, amb el que pretén il·lus­trar com creu que de millor serà la vida dels esco­ce­sos si trien la inde­pendència. També el govern del Regne Unit, per mos­trar als esco­ce­sos com els afa­vo­reix con­ti­nuar al Regne Unit, està ela­bo­rant un seguit de docu­ments: Scot­land analysys collec­tion. Fins ara n'ha fet vuit, el dar­rer dels quals és Scot­land analy­sis: sci­ence and rese­arch.

És real­ment enve­ja­ble veure com el govern del país, l'escocès, adopta una posició inequívoca en favor de la inde­pendència, sense eufe­mis­mes sobre el dret a deci­dir, i intenta expli­car els bene­fi­cis que ells cre­uen que els repor­tarà ser inde­pen­dents. Alhora, el govern de l'estat, de forma civi­lit­zada i accep­tant la democràcia, defensa docu­men­tal­ment els bene­fi­cis de la inte­gri­tat. Demos­tra també la madu­resa d'aquells pobles que entre els argu­ments hi figu­rin la uni­ver­si­tat i la recerca.

Un dels capítols del docu­ment del govern escocès es titula Edu­ca­tion, skills amb employe­ment, en el qual s'expli­cita quina política li agra­da­ria apli­car al govern si arri­bes­sin a asso­lir la inde­pendència. Des­taco dues coses de l'àmbit de la recerca i la uni­ver­si­tat:

-L'accés a l'edu­cació supe­rior es basarà en la capa­ci­tat, no en la riquesa, aquest govern man­tindrà la matrícula gratuïta per als estu­di­ants esco­ce­sos i seguirà pro­por­ci­o­nant el suport ade­quat als cos­tos de manu­tenció.

-El govern pro­por­ci­o­narà els nivells d'inversió pública en la recerca uni­ver­sitària que per­me­tran als inves­ti­ga­dors i les uni­ver­si­tats seguir sent com­pe­ti­tius en l'àmbit inter­na­ci­o­nal.

En el docu­ment és des­taca que Escòcia és el país del món que té més uni­ver­si­tats entre les 200 millors, segons el rànquing Times per habi­tant. Des­taca que l'actual govern ha tor­nat a fer gratuïta la uni­ver­si­tat per als estu­di­ants domi­ci­li­ats a Escòcia. Escòcia és un país que té una uni­ver­si­tat atrac­tiva per als estu­di­ants d'altres països de fora de la UE, n'hi ha uns 25.000 entre graus i post­graus, i recapta més de 400 mili­ons d'euros. També diuen, donant alguns detalls, que la recerca a Escòcia és excel·lent i que és el ter­cer país en cita­ci­ons per inves­ti­ga­dor, dar­rere de Suïssa i Holanda.

És d'interès asse­nya­lar que a Cata­lu­nya entren uns 58.000 estu­di­ants a pri­mer curs, men­tre que a les uni­ver­si­tats esco­ce­ses n'entren uns 28.000. Cata­lu­nya té 13 uni­ver­si­tats i Escòcia 19, i 26 col·legis. No com­paro el nom­bre glo­bal d'estu­di­ants perquè el sis­tema escocès és eficaç, no hi ha repe­ti­ci­ons, men­tre que el català no ho és.

Mal­grat que vul­guem com­pa­rar Cata­lu­nya i Escòcia, no és gens fàcil. Hi ha coses que poden ara fer els esco­ce­sos i no els cata­lans. Escòcia té totes les com­petències en edu­cació supe­rior i Cata­lu­nya, no, està supe­di­tada a la volun­tat del govern espa­nyol. La llen­gua d'ús a Escòcia és l'anglès i a Cata­lu­nya, no. Escòcia té una agència externa de finançament de l'edu­cació supe­rior externa al govern (Scot­tish Furt­her and Hig­her Edu­ca­tion Fun­ding Coun­cil) i Cata­lu­nya, no. La pri­mera cosa can­viarà amb la inde­pendència de Cata­lu­nya, la segona, evi­dent­ment, no. L'agència externa pot­ser la tin­drem; de fet, amb les com­petències actu­als la podríem tenir.

EL PAPER DE LA UNI­VER­SI­TAT.

Tot i que Cata­lu­nya és atrac­tiva per fer estu­dis supe­ri­ors, només atrau­rem estu­di­ants per la qua­li­tat de les nos­tres uni­ver­si­tats i per l'atrac­tiu i la geo­gra­fia de Bar­ce­lona. Si com­pa­rem les uni­ver­si­tats, hau­rem de recor­dar que la Uni­ver­si­tat d'Edim­burg està entre les 50 millors del món. D'altra banda, a Escòcia es viu en anglès. Cata­lu­nya no atraurà tots aquells can­di­dats que es mouen per estu­diar en anglès. Podrem com­pe­tir per­fec­ta­ment per qua­li­tat i estem obli­gats a fer-ho, però hem de vigi­lar tots els altres indi­ca­dors que fan pren­dre una o altra decisió a qui vol estu­diar fora del seu país, entre aques­tes, el preu.

Ens convé ins­tau­rar la gratuïtat dels crèdits matri­cu­lats per pri­mera vegada per als estu­di­ants de Cata­lu­nya, un nou model i una agència inde­pen­dent de finançament de les uni­ver­si­tats. Tot assu­mi­ble econòmica­ment, encara que no el 2014.

El SCF escocès

El Scottish Further and Higher Education Funding Council (SCF) és l'organisme estratègic nacional responsable del finançament de l'ensenyament superior i de la provisió docent, la recerca, i altres activitats a les institucions d'ensenyament superior. Es coneix com “the Scottish Funding Council”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.