Empreses

Rètols de neó que fan història

L'empresa CGR s'adapta als nous temps i fabrica els rètols que il·lumina amb leds

El led tindrà preus més competitius i s'anirà substituint també en l'ús domèstic

Des de l'auto­pista del Maresme, quan és negra nit, és ben visi­ble un rètol de color taronja on es pot lle­gir “CGR”. És el rètol de l'empresa Compañía Gene­ral del Rótulo, que pre­dica amb l'exem­ple i llu­eix el que fa des de fa més de vint anys: rètols i imat­ges cor­po­ra­ti­ves per a par­ti­cu­lars i empre­ses. El gerent, Con­rado Fernández, asse­gura que la gran trans­for­mació en els dar­rers vint anys s'ha produït en el sis­tema d'il·lumi­nació del que fabri­quen.

La intro­ducció dels tubs fle­xi­bles que incor­po­ren els llums led ha supo­sat una revo­lució per a aquesta indústria. “En els últims qua­tre anys ja no hem fabri­cat cap rètol amb llums de neó”, con­fessa l'empre­sari. El sis­tema que uti­litza díodes emis­sors de llum s'ha con­ver­tit en la nova font per a l'enllu­me­nat dels rètols. El mate­rial, que s'importa de la Xina, és més econòmic i més fàcil d'ins­tal·lar que els llums de neó, que s'havien de mani­pu­lar per fer la forma de les lle­tres. La comer­ci­a­lit­zació dels llums led té encara l'han­di­cap que és més cara que la de flu­o­res­cents, que con­ti­nuen sent l'opció més econòmica per il·lumi­nar el rètol.

La pre­visió, segons Fernández, és que en els pro­pers anys la il·lumi­nació amb leds gua­nyi ter­reny pel baix con­sum i el poc man­te­ni­ment que reque­reix aquest mate­rial. Segons explica, els cli­ents es poden arri­bar a estal­viar fins a un 80% del cost de la llum dels seus rètols gràcies a la con­versió en leds. “En pocs anys veu­rem com el led tindrà preus més com­pe­ti­tius i s'anirà subs­ti­tuint també en l'ús domèstic”, augura.

Canvi de tendència.

Els fabri­cants de rètols tenien en compte fa uns anys les tendències que, segons diu Fernàndez, mar­ca­ven sobre­tot les enti­tats bancàries. Ara les coses han can­viat i són les mul­ti­na­ci­o­nals que s'ins­tal·len als grans cen­tres comer­ci­als que defi­nei­xen aques­tes imat­ges cor­po­ra­ti­ves, segons el tipus de lle­tra i la il·lumi­nació.

L'empresa CGR tre­ba­lla per a empre­ses i par­ti­cu­lars però també és el proveïdor ofi­cial dels rètols d'algu­nes com­pa­nyies mul­ti­na­ci­o­nals. És el cas de la cadena de men­jar ràpid Bur­ger King, per a qui fa els rètols a tot l'Estat i excep­ci­o­nal­ment ha fet alguna ins­tal·lació al sud de França i també a Por­tu­gal. Entre la seva cli­en­tela també hi ha mol­tes cade­nes de super­mer­cats, com ara Aldi i Caprabo, i altres esta­bli­ments que també són pre­sents a tot Espa­nya, com és el cas de les boti­gues Medi­a­markt. Segons el gerent, un 75% de la pro­ducció de rètols que fabri­quen s'aca­ben ins­tal·lant fora de Cata­lu­nya. Això s'explica perquè molts dels seus cli­ents són empre­ses cata­la­nes que han de créixer a fora.

Menys inversió.

Amb la crisi, els dar­rers anys aquest sec­tor també ha notat una dava­llada de feina, ja que no es tracta d'un pro­ducte de pri­mera neces­si­tat. “Abans es feien fili­gra­nes amb els rètols, ara les empre­ses es gas­ten la mei­tat del pres­su­post i no passa res”, comenta el gerent. A finals dels noranta és quan es van implan­tar mol­tes mul­ti­na­ci­o­nals a l'Estat i quan es va començar a esten­dre la cul­tura de les grans àrees comer­ci­als. En aquests anys, CGR va arri­bar a rècords de fac­tu­ració, de 2 mili­ons d'euros, que amb la crisi s'ha reduït a la mei­tat. Aquest 2013 les ven­des hau­ran remun­tat una mica, fac­tu­rant 1,1 mili­ons d'euros. Per l'empresa és impor­tant el volum de feina que té dels aero­ports, tant de Bar­ce­lona com de Madrid. “Hi ha molts can­vis i es reno­ven boti­gues cons­tant­ment i sem­pre hi ha volum de feina.” Fernández valora la fide­lit­zació de la cli­en­tela.

A la fàbrica de Vilas­sar de Mar tre­ba­llen 15 per­so­nes en tot el procés, des del dis­seny fins a la impressió, la pin­tura, la sol­da­dura i el mun­tatge. Segons explica el gerent, es tre­ba­lla amb mate­ri­als metàl·lics, sobre­tot l'alu­mini, per evi­tar l'oxi­dació a l'exte­rior, però també altres mate­ri­als, com ara meta­cri­lats i PVC.

A principi dels vuitanta es va crear Rótulos Terminus, que seria l'embrió de la Compañía General del Rótulo. Fundada el 1989 al barri del Poblenou de Barcelona, es va haver de traslladar el 1992 per la transformació de les olimpíades i va marxar per estrenar el polígon dels Garrofers de Vilassar de Mar. Un 75% del que produeix CGR s'instal·la fora de Catalunya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Rètols de neó que fan història

Publicat a