Eines

IVA de caixa, sí o no?

L'executiu ha ampliat en tres mesos el termini perquè pimes i autònoms s'acullin a aquest règim, però el redactat fa preveure que només les micropimes que treballin per a l'administració o per a altres petits s'hi interessaran

Pimec preveu fer una enquesta entre els socis per saber-ne el grau d'acceptació

Tot just s'acaba d'estre­nar però va camí de con­ver­tir-se en l'enèsim fracàs de l'exe­cu­tiu de Mari­ano Rajoy en matèria econòmica. La implan­tació de l'IVA de caixa, una de les pro­me­ses elec­to­rals estel·lars del PP per donar suport a les mal­me­ses pimes i autònoms, té totes les pape­re­tes per aca­bar que­dant-se en una mesura efec­tiva només sobre el paper.

De fet, la baixa accep­tació entre les empre­ses que se'n poden bene­fi­car -aque­lles amb una fac­tu­ració no supe­rior als 2 mili­ons d'euros- va fer que el govern aprovés en l'últim Con­sell de Minis­tres de l'any un ajor­na­ment en el període de regis­tre a aquest règim, que ini­ci­al­ment es tan­cava el 31 de desem­bre pas­sat i que ara s'allarga fins al 31 de març.

El prin­cipi de l'IVA de caixa es basa en el fet que les empre­ses no es vegin obli­ga­des a avançar a Hisenda l'IVA d'aque­lles fac­tu­res que no han cobrat. Un mal­de­cap con­si­de­ra­ble si es té en compte que la tre­so­re­ria de pimes i autònoms pateix i molt per la dilació en els ter­mi­nis de paga­ment, tra­di­ci­o­nal­ment alts i encara estra­tosfèrics amb la crisi. De poc ha ser­vit l'entrada en vigor d'una llei anti­mo­ro­si­tat que encara està pen­dent del seu règim san­ci­o­na­dor i que és una altra d'aque­lles bones inten­ci­ons -en aquest cas, de l'època de Zapa­tero- que es que­den en el pla exclu­siu d'això, de les bones inten­ci­ons.

“Com a prin­cipi, aquest règim de caixa pot ser una bona solució i en aquest sen­tit el valo­rem posi­ti­va­ment, però ente­nem que la manera com s'ha redac­tat pot aca­bar per no ser gaire avan­tat­josa per a la pime”, des­taca el pre­si­dent de la comissió eco­no­mi­co­fis­cal de Pimec, Joan Maria Gimeno. I és que des de la patro­nal de la pime es mira amb mol­tes reser­ves l'impacte efec­tiu que pot tenir l'espe­rada mesura.

Pressió de les grans.

El punt més crític i el que ha aixe­cat les prin­ci­pals crítiques és que pimes i autònoms poden aca­bar rebent pres­si­ons dels seus cli­ents més grans per no aco­llir-se al règim de l'IVA de caixa. “El pro­blema és la reci­pro­ci­tat, ja que si una empresa entra en aquest règim no només es bene­fi­ciarà de no avançar l'IVA abans de cobrar la fac­tura sinó que també farà que les seves fac­tu­res, les que emeti, no seran deduïbles per als que les reben”, apunta el direc­tor d'estu­dis de la Pla­ta­forma Mul­ti­sec­to­rial con­tra la Moro­si­tat (PMCM), Pere Brach­fi­eld. Així doncs, a una empresa amb una fac­tu­ració supe­rior als 2 mili­ons d'euros i que no pugui, per tant, entrar en el règim de l'IVA de caixa pot resul­tar-li, en igual­tat de con­di­ci­ons, selec­ci­o­nar un proveïdor que es man­tin­gui dins el règim gene­ral, ja que d'aquesta manera no perdrà la capa­ci­tat de deduir-se l'IVA en el moment de rebre la fac­tura. “Aques­tes empre­ses no podran finançar-se amb l'IVA del proveïdor com han fet fins ara i per tant no els resul­tarà tan atrac­tiu tre­ba­llar amb pimes i autònoms que esti­guin dins el nou règim”, hi afe­geix Brach­fi­eld.

La pos­si­ble pressió de les grans i les mit­ja­nes sobre els seus proveïdors més petits perquè no entrin en l'IVA de caixa no és l'únic pro­blema que els experts veuen en el redac­tat de la mesura. Un altre aspecte que genera crítiques és el fet que, tant si les fac­tu­res s'han cobrat com si no, les empre­ses hau­ran de liqui­dar l'IVA el desem­bre de l'any següent a la data de la fac­tura i, per tant, tal com apunta Brach­fi­eld, “el que per­met la mesura és un ajor­na­ment per pagar aquest IVA sense interes­sos però la pime seguirà tenint l'obli­gació de liqui­dar-lo tant si al final cobra la fac­tura com si no l'arriba a cobrar en aquest temps”. Per això el direc­tor d'estu­dis de la PMCM opina que el que s'hau­ria d'haver fet “és con­si­de­rar el supòsit de la inversió del sub­jecte pas­siu”. Aquesta pos­si­bi­li­tat -que de fet ja exis­tia en el règim gene­ral- implica que en el cas d'una fac­tura impa­gada el cli­ent no pugui deduir-se l'IVA i així l'empresa que ha emès la fac­tura i no l'ha cobrat no tin­gui l'obli­gació d'avançar aquest import. “El pro­blema és que ara mateix els requi­sits perquè una empresa pugui aco­llir-se a aquesta opció són tan ele­vats que a la pràctica són molt poques les que s'ho plan­te­gen”, explica Brach­fi­eld.

I encara un ele­ment més que apunta Gimeno com a pos­si­ble fre de l'entrada de pimes i autònoms a aquest nou règim. “Les obli­ga­ci­ons for­mals que gene­rarà de cara a les empre­ses no seran menors”, des­taca.

Tot i així el govern pre­veu que prop de 2 mili­ons de pimes i autònoms amb una fac­tu­ració menor als 2 mili­ons d'euros a l'any optin per entrar en el règim de l'IVA de caixa i alhora espera que la mesura tin­gui un impacte sobre la recap­tació d'Hisenda de prop de mil mili­ons d'euros, que serà la xifra que dei­xarà d'ingres­sar aquest 2014 i que en tot cas pre­veu recu­pe­rar el 2015.

Aques­tes xifres xoquen amb les pre­vi­si­ons menys opti­mis­tes que fan els experts. Tant Gimeno com Brach­fi­eld cre­uen que les limi­ta­ci­ons en el redac­tat de la mesura faran que només aque­lles pimes que tre­ba­llen bàsica­ment per a l'admi­nis­tració pública i aquells pro­fes­si­o­nals i micro­em­pre­ses que tin­guin com a cli­ents empre­ses peti­tes que poden ser bene­ficiàries alhora de l'IVA de caixa seran les que real­ment podran estar interes­sa­des a entrar en el nou règim.

En aquest sen­tit, el res­pon­sa­ble d'estu­dis de la Pla­ta­forma Mul­ti­sec­to­rial con­tra la Moro­si­tat con­si­dera que l'exe­cu­tiu ha aca­bat apro­vant una mesura “que té més d'imatge política de com­plir amb un com­promís elec­to­ral que no pas de volun­tat de donar solució efec­tiva a un pro­blema; tal com ha que­dat la mesura és un bunyol que no hi ha per on aga­far-lo”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.