Emprenedors

El ciberdelicte uneix dret i comunicació

Un advocat i un periodista s'alien per oferir una resposta integral a les víctimes d'atacs a l'honor, la intimitat o d'assetjament a internet

Tenim formes de veure i afrontar els problemes molt complementàries

Un rumor sense cap fona­ment sobre un polític va començar a pro­pa­gar-se per deter­mi­nats cer­cles fins que un peri­o­dista el va donar per bo i el va publi­car sense con­tras­tar. Ales­ho­res el rumor va pujar a la cate­go­ria d'evidència, fet que va moti­var una allau de comen­ta­ris i opi­ni­ons acar­nis­sats en deter­mi­nats blocs i xar­xes soci­als. El polític es va veure immers en una espi­ral d'insults i calúmnies que el van arri­bar a afec­tar pro­fes­si­o­nal­ment i per­so­nal­ment. Sense saber ben bé què fer per atu­rar aquesta cam­pa­nya, va tru­car a un advo­cat. Ara bé, el dret és sem­pre la millor res­posta?

Les cam­pa­nyes de des­pres­tigi, els insults, les calúmnies, la usur­pació de per­so­na­li­tat o la vio­lació de la inti­mi­tat sem­pre han exis­tit, però el que ha fet inter­net, almenys apa­rent­ment, és posar-ho més fàcil als infrac­tors, ampli­fi­car-ne els efec­tes i, en la mateixa pro­porció, ha ele­vat el grau de des­con­cert de la víctima. Els experts asse­gu­ren que no és ben bé així, i que a inter­net no impera la llei de la selva, però comen­cen a sor­tir pro­fes­si­o­nals dis­po­sats a ofe­rir res­pos­tes com­ple­xes a pro­ble­mes que la lògica diu que són com­ple­xos.

Aquest és el cas de l'aliança que aca­ben de sig­nar dos joves empre­ne­dors: Marc Argemí, soci fun­da­dor de Sibi­lare, una con­sul­tora de comu­ni­cació espe­ci­a­lit­zada en cre­di­bi­li­tat, i Eloi Font, soci fun­da­dor de Font Advo­cats, un des­patx legal molt enfo­cat a l'entorn digi­tal. Argemí, autor del lli­bre Rumors en guerra, va mun­tar la seva empresa l'abril del 2013 amb l'objec­tiu d'ofe­rir res­posta a les per­so­nes i ins­ti­tu­ci­ons expo­sa­des a les cri­sis de comu­ni­cació, cosa que ine­vi­ta­ble­ment volia dir ori­en­tar-se als con­flic­tes que tenen com a esce­nari inter­net. Però ràpida­ment va veure que -com el cas del polític de l'exem­ple- els seus cli­ents poten­ci­als no tenen com a pri­mera opció una con­sul­tora sinó que van a un advo­cat.

Per la seva banda, Eloi Font va crear la seva firma el gener del 2012, amb ser­veis de dret civil i mer­can­til però posant l'èmfasi en el dret digi­tal, on podia ofe­rir un valor afe­git i tro­bar un espai en el mer­cat. El temps ha aca­bat per donar-li la raó perquè actu­al­ment el 90% dels casos són de l'àrea digi­tal, sobre­tot per pro­por­ci­o­nar cober­tura jurídica als nego­cis en línia. Però els cli­ents que bus­quen una solució als con­flic­tes a la xarxa són cada cop més i la res­posta que deman­den no sem­pre es troba exclu­si­va­ment en el dret. “A vega­des posar una demanda més que solu­ci­o­nar el pro­blema, el pot mag­ni­fi­car”, apunta Argemí.

D'aquesta con­junció d'interes­sos va néixer la idea d'ofe­rir un ser­vei con­junt per a cli­ents par­ti­cu­lars amb una certa noto­ri­e­tat o per a grans mar­ques, que poden ser objecte de cam­pa­nyes de difa­mació, suplan­tació d'iden­ti­tat o atemp­tats con­tra la pri­va­ci­tat. I també col·lec­tius vul­ne­ra­bles, com ara menors vícti­mes d'asset­ja­ment, cada cop més freqüents.

El ser­vei s'adapta a les neces­si­tats i la but­xaca de cada cli­ent i pot ser pre­ven­tiu o reac­tiu. El ser­vei pre­ven­tiu esta­bleix escol­tes a inter­net per detec­tar men­ci­ons nega­ti­ves, ela­bora infor­mes i reco­mana acci­ons jurídiques o comu­ni­ca­ti­ves. El ser­vei reac­tiu està pen­sat per quan s'ha produït un con­flicte. “Nosal­tres ava­luem el pro­blema i ofe­rim les pos­si­bles solu­ci­ons legals i/o comu­ni­ca­ti­ves i al final és el cli­ent qui escull”, explica Eloi Font.

Seguint amb l'exem­ple del polític afec­tat per les difa­ma­ci­ons a inter­net, Argemí i Font van optar per avi­sar els blo­cai­res que s'empren­drien acci­ons legals si no rec­ti­fi­ca­ven i per actu­a­ci­ons de rela­ci­ons públi­ques amb el peri­o­dista del mitjà de comu­ni­cació: “Si envies un advo­cat a un peri­o­dista mai no saps quina pot ser la reacció”, diu Argemí. D'aquesta manera es va resol­dre la situ­ació. Per cor­re­gir el ras­tre que queda a la xarxa es poden uti­lit­zar pro­ce­di­ments de posi­ci­o­na­ment a Goo­gle (SEO o SEM).

No són gaire freqüents les ali­an­ces entre advo­cats i peri­o­dis­tes, per això Argemí i Font sen­ten que estan obrint un camí molt enri­qui­dor per res­pon­dre als rep­tes que plan­teja inter­net.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El ciberdelicte uneix dret i comunicació

Publicat a