Borsa

La borsa es torna relliscosa

L'Ibex a borsa es menja tots els guanys que sumava al gener, castigat pels dubtes ‘macro' i pels resultats empresarials. Recula un 5,70% i perd els 9.900 punts.

L'Íbex-35 enregistra la pitjor setmana des de principis de febrer de l'any passat i torna
als nivells de començaments del 2014

En sec. Així s'han fre­nat les com­pres de renda vari­a­ble i s'ha refre­dat l'eufòria dels inver­sors pels actius de risc. El pano­rama opti­mista de les últi­mes set­ma­nes -que va ini­ciar-se abans de tan­car el 2013- s'ha omplert d'ombres fos­ques que han dut els inver­sors a pas­sar per caixa. Fa una set­mana comentàvem que ningú no volia dei­xar pas­sar el tren que ja estava en marxa en la renda vari­a­ble, però ara els inver­sors han bai­xat d'aquests vagons abans que la cor­recció de les bor­ses els com­porti pèrdues en la car­tera. D'aquesta manera, des que es va ini­ciar la set­mana les ven­des han domi­nat l'ope­ra­tiva borsària arreu i espe­ci­al­ment a la plaça espa­nyola, que fins ara s'havia com­por­tat millor que la resta de les seves homòlogues.

Les dar­re­res alces dels mer­cats s'havien basat en una millora macro­e­conòmica i en un tras­llat d'aquesta als guanys de les empre­ses. Però durant la set­mana les dues potes que sus­ten­ta­ven les alces de la renda vari­a­ble han començat a tron­to­llar de nou. Per una banda, alguns indi­ca­dors econòmics de la Xina han dei­xat entre­veure que l'acti­vi­tat al gegant asiàtic perd for­ta­lesa. A més a més, les dades macro dels EUA, l'eco­no­mia dels quals començava a créixer a bon ritme, han donat més d'un ensurt als mer­cats ara que la Reserva Fede­ral (FED) minora el pro­grama d'estímul mone­tari -fet que sem­pre pre­o­cupa als inver­sors.

D'altra banda, la tem­po­rada de resul­tats empre­sa­ri­als n'està donant una de freda i una de calenta, quan els inver­sors espe­ra­ven només bones notícies que jus­ti­fi­ques­sin les valo­ra­ci­ons que havien asso­lit mol­tes de les acci­ons. Grans cor­po­ra­ci­ons com Nokia, IBM, JP Mor­gan han dece­but els mer­cats i el fan­tasma de la cor­recció de les bor­ses s'ha estès per gai­rebé la tota­li­tat de pla­ces. Els mer­cats s'han cen­trat tant en l'eco­no­mia i en els resul­tats empre­sa­ri­als que els ha pas­sat per alt la revisió a l'alça de les pre­vi­si­ons per a l'eco­no­mia espa­nyola que ha fet el Fons Mone­tari Inter­na­ci­o­nal (FMI), esti­mació que tam­poc ha pogut fre­nar l'esca­lada de la prima de risc del país, que torna a estar per sobre els 200 punts.

La cau­tela dels inver­sors s'ha extre­mat vers la borsa espa­nyola, atès que havia estat una de les que millor evo­lució enre­gis­tra­ven el 2014. La presa de bene­fi­cis ha pre­ci­pi­tat l'Íbex-35 per sota els 10.000 punts després de caure un 5,70% set­ma­nal i enca­de­nar cinc jor­na­des con­se­cu­ti­ves en pèrdues. Aquesta dava­llada esva­eix tots els guanys que havia asso­lit el selec­tiu al gener (que havien arri­bat a ser del 5,5%) i fa que voregi les pèrdues men­su­als en la que ha estat la pit­jor set­mana des de prin­ci­pis del febrer de l'any pas­sat.

El càstig ha pena­lit­zat la tota­li­tat de valors de l'Íbex-35, només tres dels quals han esqui­vat les pèrdues per ben poc. Saba­dell, Ama­deus i Jazz­tel han aca­bat diven­dres amb guanys, amb la tele­fo­nia superant el punt per­cen­tual. Els trenta-dos valors res­tants han aco­mi­a­dat la set­mana en nega­tiu.

Els pri­mers llocs de la llista dels més bai­xis­tes els ocu­pen cons­truc­to­res i bancs, valors que fins al moment havien enre­gis­trat un recor­re­gut molt posi­tiu a l'abric de les opti­mis­tes expec­ta­ti­ves que començaven a ensu­mar-se al vol­tant de l'eco­no­mia espa­nyola. FCC, BBVA, Map­fre, Bankin­ter i Gamesa han estat de les acci­ons més sac­se­ja­des per la presa de bene­fi­cis enre­gis­trada els dar­re­res dies.

Diven­dres negre.

Tot i que el dego­teig a la baixa ha estat pre­sent des que es va ini­ciar la set­mana, el gruix dels des­cen­sos ha tin­gut lloc en la sessió de diven­dres, jor­nada en la qual tots els valors de l'Íbex-35 s'han tenyit de ver­mell i l'índex ha cai­gut un 3,64%, aco­mi­a­dant-se dels 9.900 punts. Els grans valors del selec­tiu espa­nyol s'han vist col­pe­jats per la depre­ci­ació de les divi­ses a Sud-amèrica, espe­ci­al­ment del peso argentí, i han arros­se­gat a la baixa la borsa espa­nyola (que en la jor­nada ha arri­bat a doblar les pèrdues de la resta de grans bor­ses occi­den­tals). El banc pre­si­dit per Fran­cisco González s'ha endut la pit­jor part, però no s'han que­dat enrere San­tan­der, Rep­sol i Telefónica pels interes­sos que aques­tes mul­ti­na­ci­o­nals tenen als països lla­ti­no­a­me­ri­cans.

Mal­grat que els des­cen­sos han estat gene­ra­lit­zats, hi ha hagut alguns valors del mer­cat con­tinu que han des­ta­cat per nedar a con­tra­cor­rent. És el cas de Sola­ria, que s'ha reva­lo­rat prop d'un 15%, i de Fersa, que suma un incre­ment que voreja el 3% set­ma­nal. Aquests valors han des­per­tat l'interès dels inver­sors que espe­ren un canvi en la regu­lació de les ener­gies reno­va­bles. Només en la sessió de dilluns, Sola­ria va dis­pa­rar-se un 29,18% i Fersa més d'un 11%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.