Borsa

L'Íbex s'ennuega al gener

L'eufòria amb què s'iniciava l'exercici dóna pas a una correcció que fa que els guanys del gener siguin només un record. L'Íbex-35 avança un 0,04% al gener.

La tempesta de les economies emergents colpeja els ‘blue chips' pels interessos que tenen aquests grups
a Llatinoamèrica

La positiva evolució de les borses en començar l'exercici és només un record en la memòria. En aquests moments els inversors no troben estímuls per assumir riscs. Els dubtes macroeconòmics que arriben des de la Xina han paralitzat les ganes de comprar en els mercats. Els inversors temen una frenada més intensa del previst del gegant asiàtic i això els està expulsant dels parquets. A més a més, els resultats empresarials dels EUA aporten més ombres que clarianes, quan tothom s'esperava que les grans multinacionals nord-americanes mostrarien uns beneficis que no deixarien cap dubte sobre la fortalesa de l'economia.

I a aquesta banda de l'Atlàntic les coses en matèria de xifres empresarials tampoc no milloren gaire ja que hi ha un degoteig constant de grups que evidencien amb els seus resultats que la crisi encara els colpeja. I si la macroeconomia i la microeconomia no donessin ja prou maldecaps als mercats, el temor d'una desacceleració profunda de les economies emergents (que estan patint significatives devaluacions de les seves monedes) ha donat l'excusa perfecta als inversors per fer caixa abans que els guanys assolits en el primer mes de l'any s'esvaeixin de la seva cartera. Per mitigar la tempesta al voltant de les economies emergents que va esclatar la setmana anterior, els bancs centrals de països com Turquia han incrementat els tipus d'interès i s'han mostrat disposats a fer el que calgui -com en el seu dia va fer amb la crisi de l'euro Mario Draghi del Banc Central Europeu (BCE).

Aquestes mesures han minvat temporalment la pressió sobre aquests països, però no han estat suficients per frenar la correcció de les principals borses. Tampoc no ajuda gaire a aquestes economies la retirada d'estímuls endegada per la Reserva Federal (FED). Cal destacar que aquesta mateixa setmana el president sortint de la FED, Ben Bernanke, s'ha acomiadat del seu càrrec retallant de 10.000 milions de dòlars mensuals la compra de bons, xifra que continuarà a la baixa a mesura que avanci l'any si, tal i com assenyala el banc emissor, es constata una millora de l'economia nord-americana i del seu mercat laboral.

La borsa espanyola, que va escalar les primeres setmanes de 2014 per sobre els 10.525 punts (tancament del 15 de gener), s'ha acomiadat del gener en els 9.920,20 punts, nivell que suposa una variació mensual del 0,04%. Pel que fa al balanç setmanal, cal assenyalar que l'Íbex-35 va finalitzar divendres amb un avenç del 0,52% en cinc sessions, invertint la tendència baixista de la setmana precedent.

Difícil digestió.

El balanç mensual defuig els números vermells, però si tenim en compte que l'Íbex-35 sumava uns guanys superiors al 6% a mitjans de mes la davallada de l'índex és preocupant. Destaquen com a millors valors durant el gener la constructora FCC -que acumula una alça superior al 20% respecte al tancament de dijous-, Banco Popular -que repunta prop d'un 18% mensual, sense tenir en compte el càstig patit en la darrera sessió setmanal -, Jazztel, que s'ha enlairat més d'un 17% al gener a l'abric dels rumors que veuen una oferta de compra planant sobre la teleco-i Caixabank, que suma un alça mensual superior 18%. Altres empreses que al gener acumulen importants plusvàlues en la borsa són Acciona, Banc Sabadell, Bankinter, REE, Mediaset, Grífols i International Airlines Group (IAG).

En la part dels descensos cal assenyalar que han estat més d'una dotzena els valors del selectiu que han tancat el gener en vermell. La multinacional tèxtil Inditex i el grup acerer Mittal Steel encapçalen la llista amb les pèrdues més abundoses, juntament amb Viscofan, Dia, Amadeus i Ebro Foods.

En aquest rànquing també destaquen els blue chips Repsol, Telefónica, BBVA i Santander, colpejats per l'impacte que pot tenir en els seus beneficis una crisi a Llatinoamèrica.

El febrer s'inicia amb una temporada de resultats anuals que no ha fet més que començar amb les xifres de la banca, que es poden considerar de positives atès el complicat context econòmic en què s'han mogut les entitats financeres. A partir de les pròximes setmanes la resta de companyies mostraran com els ha anat el negoci durant el 2013 i depenent d'aquests números la correcció actual pot allargar-se més encara o bé pot frenar-se si les xifres corporatives són bones. Així doncs, la cautela dominarà les decisions d'inversió a l'espera que macro i microeconomia donin alguna alegria a aquests mercats deprimits. O els acabin d'enfonsar si es constata que la crisi encara té corda per estona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.