Borsa

L'Íbex s'ennuega al gener

L'eufòria amb què s'iniciava l'exercici dóna pas a una correcció que fa que els guanys del gener siguin només un record. L'Íbex-35 avança un 0,04% al gener.

La tempesta de les economies emergents colpeja els ‘blue chips' pels interessos que tenen aquests grups
a Llatinoamèrica

La posi­tiva evo­lució de les bor­ses en començar l'exer­cici és només un record en la memòria. En aquests moments els inver­sors no tro­ben estímuls per assu­mir riscs. Els dub­tes macro­e­conòmics que arri­ben des de la Xina han para­lit­zat les ganes de com­prar en els mer­cats. Els inver­sors temen una fre­nada més intensa del pre­vist del gegant asiàtic i això els està expul­sant dels par­quets. A més a més, els resul­tats empre­sa­ri­als dels EUA apor­ten més ombres que cla­ri­a­nes, quan tot­hom s'espe­rava que les grans mul­ti­na­ci­o­nals nord-ame­ri­ca­nes mos­tra­rien uns bene­fi­cis que no dei­xa­rien cap dubte sobre la for­ta­lesa de l'eco­no­mia.

I a aquesta banda de l'Atlàntic les coses en matèria de xifres empre­sa­ri­als tam­poc no millo­ren gaire ja que hi ha un dego­teig cons­tant de grups que evi­den­cien amb els seus resul­tats que la crisi encara els col­peja. I si la macro­e­co­no­mia i la micro­e­co­no­mia no dones­sin ja prou mal­de­caps als mer­cats, el temor d'una desac­ce­le­ració pro­funda de les eco­no­mies emer­gents (que estan patint sig­ni­fi­ca­ti­ves deva­lu­a­ci­ons de les seves mone­des) ha donat l'excusa per­fecta als inver­sors per fer caixa abans que els guanys asso­lits en el pri­mer mes de l'any s'esva­ei­xin de la seva car­tera. Per miti­gar la tem­pesta al vol­tant de les eco­no­mies emer­gents que va escla­tar la set­mana ante­rior, els bancs cen­trals de països com Tur­quia han incre­men­tat els tipus d'interès i s'han mos­trat dis­po­sats a fer el que cal­gui -com en el seu dia va fer amb la crisi de l'euro Mario Draghi del Banc Cen­tral Euro­peu (BCE).

Aques­tes mesu­res han min­vat tem­po­ral­ment la pressió sobre aquests països, però no han estat sufi­ci­ents per fre­nar la cor­recció de les prin­ci­pals bor­ses. Tam­poc no ajuda gaire a aques­tes eco­no­mies la reti­rada d'estímuls ende­gada per la Reserva Fede­ral (FED). Cal des­ta­car que aquesta mateixa set­mana el pre­si­dent sor­tint de la FED, Ben Ber­nanke, s'ha aco­mi­a­dat del seu càrrec reta­llant de 10.000 mili­ons de dòlars men­su­als la com­pra de bons, xifra que con­ti­nuarà a la baixa a mesura que avanci l'any si, tal i com asse­nyala el banc emis­sor, es cons­tata una millora de l'eco­no­mia nord-ame­ri­cana i del seu mer­cat labo­ral.

La borsa espa­nyola, que va esca­lar les pri­me­res set­ma­nes de 2014 per sobre els 10.525 punts (tan­ca­ment del 15 de gener), s'ha aco­mi­a­dat del gener en els 9.920,20 punts, nivell que suposa una vari­ació men­sual del 0,04%. Pel que fa al balanç set­ma­nal, cal asse­nya­lar que l'Íbex-35 va fina­lit­zar diven­dres amb un avenç del 0,52% en cinc ses­si­ons, inver­tint la tendència bai­xista de la set­mana pre­ce­dent.

Difícil digestió.

El balanç men­sual defuig els números ver­mells, però si tenim en compte que l'Íbex-35 sumava uns guanys supe­ri­ors al 6% a mit­jans de mes la dava­llada de l'índex és pre­o­cu­pant. Des­ta­quen com a millors valors durant el gener la cons­truc­tora FCC -que acu­mula una alça supe­rior al 20% res­pecte al tan­ca­ment de dijous-, Banco Popu­lar -que repunta prop d'un 18% men­sual, sense tenir en compte el càstig patit en la dar­rera sessió set­ma­nal -, Jazz­tel, que s'ha enlai­rat més d'un 17% al gener a l'abric dels rumors que veuen una oferta de com­pra pla­nant sobre la teleco-i Cai­xa­bank, que suma un alça men­sual supe­rior 18%. Altres empre­ses que al gener acu­mu­len impor­tants plusvàlues en la borsa són Acci­ona, Banc Saba­dell, Bankin­ter, REE, Medi­a­set, Grífols i Inter­na­ti­o­nal Air­li­nes Group (IAG).

En la part dels des­cen­sos cal asse­nya­lar que han estat més d'una dot­zena els valors del selec­tiu que han tan­cat el gener en ver­mell. La mul­ti­na­ci­o­nal tèxtil Indi­tex i el grup ace­rer Mit­tal Steel encapçalen la llista amb les pèrdues més abun­do­ses, jun­ta­ment amb Vis­co­fan, Dia, Ama­deus i Ebro Foods.

En aquest rànquing també des­ta­quen els blue chips Rep­sol, Telefónica, BBVA i San­tan­der, col­pe­jats per l'impacte que pot tenir en els seus bene­fi­cis una crisi a Lla­ti­noamèrica.

El febrer s'ini­cia amb una tem­po­rada de resul­tats anu­als que no ha fet més que començar amb les xifres de la banca, que es poden con­si­de­rar de posi­ti­ves atès el com­pli­cat con­text econòmic en què s'han mogut les enti­tats finan­ce­res. A par­tir de les pròximes set­ma­nes la resta de com­pa­nyies mos­tra­ran com els ha anat el negoci durant el 2013 i depe­nent d'aquests números la cor­recció actual pot allar­gar-se més encara o bé pot fre­nar-se si les xifres cor­po­ra­ti­ves són bones. Així doncs, la cau­tela domi­narà les deci­si­ons d'inversió a l'espera que macro i micro­e­co­no­mia donin alguna ale­gria a aquests mer­cats depri­mits. O els aca­bin d'enfon­sar si es cons­tata que la crisi encara té corda per estona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.