Emprenedors

Un taller portàtil de bicis a les gasolineres

Dos emprenedors creen Biosk, un expositor per vendre peces de recanvi per a bicicletes, que ja han instal·lat a 40 estacions de servei

Amb 200 punts de venda ja fan negoci i volen tenir-ne entre 1.000 i 1.200 el 2015

Les gaso­li­ne­res ja fa anys que han superat el con­cepte tra­di­ci­o­nal de ser exclu­si­va­ment indrets d'assor­ti­ment de com­bus­ti­ble, tot i la moda de les low cost auto­ma­tit­za­des, i s'han con­ver­tit en super­mer­cats amb tot tipus de pro­duc­tes i dimen­si­ons. En una qua­ran­tena d'elles, i des de fa alguns mesos, també hi ha visi­bles uns expo­si­tors amb el nom de Biosk, amb recan­vis i pro­duc­tes de man­te­ni­ment des­ti­nats als amants de la bici­cleta: man­xes, pegats, eines, cade­nats, cam­bres, olis i llums, entre altres. És un petit auto­ta­ller de repa­ració per als ciclis­tes, obert les 24 hores del dia i els 365 dies de l'any; d'aquesta manera, tenen pro­duc­tes de qua­li­tat al mateix preu que a les boti­gues espe­ci­a­lit­za­des. Amb l'afe­git, explica un dels socis impul­sors de Biosk, Josuè Sos­pe­dra, que estan situ­ats en indrets estratègics, nor­mal­ment en gaso­li­ne­res ubi­ca­des en rutes de ciclis­tes. Com es pot lle­gir a la lle­genda dels expo­si­tors, que va dis­se­nyar el mateix Sos­pe­dra, els Biosk són els pit stop per a les bici­cle­tes.

De fet Sos­pe­dra ha estat vin­cu­lat al món de les bici­cle­tes des dels 12 anys. De petit arre­glava les dels seus amics, va tre­ba­llar a Decath­lon, en boti­gues espe­ci­a­lit­za­des i, després d'un intent de mun­tar una empresa de ser­veis externs de dis­seny gràfic, va tor­nar al món de les dues rodes cre­ant un taller de repa­ració als domi­ci­lis de les urba­nit­za­ci­ons de Sant Cugat, que en sis mesos va aca­bar con­ver­tint-se en la botiga Cli­nic­bikes, que regenta des del 2002. Però Sos­pe­dra també ha estat cofun­da­dor de la botiga en línia Bici­market i del web Out­let­ci­clismo, que fa poc ha dei­xat. I Biosk es va ges­tar quan un amic seu que té un quiosc a Mira-sol de Sant Cugat li va dema­nar que li portés recan­vis de peces per a bicis, ja que tenia molts cli­ents que n'hi dema­na­ven. D'aque­lla demanda en va sor­gir el pri­mer expo­si­tor i la idea final de crear Biosk, amb un capi­tal ini­cial de 30.000 euros, tenint de soci un cli­ent de la botiga, el ter­ras­senc Xavi Esca­mi­lla, que es dedica a la part comer­cial. L'empresa es crearà enguany com una spin-off de Cli­nic­bikes, i el cap de com­pres d'aquesta, Germán Sancho, també en tindrà una petita par­ti­ci­pació.

El pri­mer pas va ser començar a nego­ciar amb peti­tes gaso­li­ne­res per ins­tal·lar els expo­si­tors i ara ja estan nego­ci­ant amb algun gran grup per poder fer el salt a Espa­nya. L'objec­tiu és aca­bar el 2014 tenint entre 200 i 400 punts i l'any següent arri­bar a la franja entre 1.000 i 1.200 punts de venda. “Per fer les paus amb la inversió ini­cial hem d'obrir uns 120 punts i 200 per començar a fer negoci”, explica Sos­pe­dra. De moment han fet l'expansió com una taca d'oli, par­tint de Sant Cugat i anant-se expan­dint pri­mer pel Vallès (Ter­rassa, Saba­dell, Cas­te­llar...) fins arri­bar a Bar­ce­lona i ara a Girona. El següent pas serà sor­tir a l'estran­ger, sobre­tot a països com Ale­ma­nya o Angla­terra, on tenen un for­mat de gaso­li­ne­res sem­blant a les d'aquí.

Les ubi­ca­ci­ons es trien en funció del pas de ciclis­tes i pel fet de tenir un horari d'ober­tura al més ampli pos­si­ble. Però a banda de les esta­ci­ons de ser­vei, també se n'ins­tal·len en super­mer­cats petits i boti­gues de pobles, càmpings, bars i res­tau­rants que són llocs de parada habi­tual d'aquest col·lec­tiu o en zones turísti­ques i vies ver­des.

Tots els punts ins­tal·lats i les nove­tats de l'empresa estan noti­fi­cats al lloc web (www.​biosk.​es) que, en l'apli­cació per a smartp­ho­nes ha desen­vo­lu­pat un sis­tema de geo­lo­ca­lit­zació perquè a l'usu­ari li surti automàtica­ment quin és el punt Biosk més pro­per a la seva ubi­cació quan s'hi con­necti. I paral·lela­ment al pro­jecte també estan desen­vo­lu­pant un sis­tema de sen­sors que s'ins­tal·len als expo­si­tors que gràcies a la tec­no­lo­gia 3G per­met saber quan s'ha de repo­sar algun dels pro­duc­tes. Aquesta és una tec­no­lo­gia que, segons explica Sos­pe­dra, també ven­dran a ter­cers.

Aquests empre­ne­dors tenen oberts dos fronts més. D'una banda, la idea de crear la seva pròpia marca de pro­duc­tes per ser més com­pe­ti­tius i àgils, ja que actu­al­ment tre­ba­llen amb set mar­ques dife­rents de pro­duc­tes als expo­si­tors, i, de l'altra, nego­cien amb una empresa d'ali­men­tació espor­tiva ale­ma­nya que es va posar en con­tacte amb ells per incloure els seus pro­duc­tes als expo­si­tors Biosk.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Un taller portàtil de bicis a les gasolineres