Jugant amb els 10.000
La calma retorna als parquets aliena a la crisi dels emergents i a la tensió política a Itàlia. L'Íbex-35 salta per sobre els 10.100 punts i avança un 0,60% setmanal per l'empenta de la banca. Per Marisa Nuez
La serenor torna a planar pels parquets des de fa uns dies. Els dubtes macroeconòmics que angoixaven els mercats s'han esvaït i han permès que els inversors tornin a mirar cap a la renda variable amb cert optimisme. També la millora dels resultats empresarials, la relaxació de la crisi dels països emergents i el canvi de govern a Itàlia han animat les compres en la darrera setmana.
A més a més Janet Yellen, actual presidenta de la Reserva Federal (FED) dels EUA ha aportat el seu granet de sorra a la recuperació que han experimentat els mercats borsaris durant les darreres jornades. En encetar-se la setmana, i amb la cita de la FED a l'agenda, pocs inversors s'atrevien a prendre posicions amb contundència no fos cas que Yellen donés algun missatge difícil de digerir pels mercats. Però Yellen no ho va fer i va llançar als inversors un discurs continuista amb la política monetària i optimista respecte a la recuperació de l'economia nord-americana. A més a més, la presidenta del banc central va treure importància a l'esclat de la crisi dels països emergents en no considerar-los una amenaça tot i mantenir-se alerta sobre la seva evolució. Això va convèncer els inversors a mitja setmana i les compres van acabar per desterrar el color vermell de la pràctica totalitat de borses internacionals. Cal destacar que el selectiu del mercat espanyol, durant les passades sessions ha experimentat una recuperació més continguda. No obstant això, l'Íbex-35 ha finalitzat la setmana amb un lleu avanç del 0,60% en situar-se divendres en els 10.132,80 punts. Amb aquest tancament, el selectiu manté allunyat el color vermell, atès que d'ençà que començà l'exercici suma una apreciació del 2,18%.
Una setmana més Bankia s'ha colat entre els valors més demandats dels inversors juntament amb Sacyr, ara que sembla que l'acord amb el canal de Panamà pren forma. Un altre dels valors destacats per les alces enregistrades en les darreres sessions és International Airlines Group (IAG), resultant de la fusió entre Iberia i British Airways. Les accions del holding són entre les més revalorades de la setmana ja que l'empresa ha arribat a un acord amb els seus treballadors després de mesos de conflicte. El Banc Sabadell també destaca en la llista dels més alcistes després que el seu president, Josep Oliu, hagi manifestat que la intenció de l'entitat és repartir el 40% dels beneficis entre els seus accionistes, quan se superin els tests d'estrès de la banca i el regulador ho consideri oportú.
L'altra cara de la moneda, la dels valors que han acabat la setmana en vermell, està representada per les accions de FCC. Una setmana més la constructora està entre els valors més baixistes, acompanyada de la indústria de l'acer Mittal Steel i de l'asseguradora Mapfre. Els inversors també han volgut fer caixa amb l'entitat Caixabank després de les significatives alces acumulades en les setmanes precedents que l'havien portat a enregistrar una revaloració superior al 25% en el 2014.
La marxa de l'Íbex-35 s'ha recolzat en les darreres sessions en els valors de menor capitalització borsària, mentre que els grans grups de l'índex (els anomenats blue chips, que tenen més ponderació en el selectiu) han obstaculitzat l'evolució de la borsa espanyola.
Reactivació.
Tot i el repunt de les darreres sessions, els analistes creuen que amb vista a les pròximes setmanes els mercats podrien entrar en un canal lateral per la manca d'estímuls per continuar comprant però també per la inexistència de grans excuses per sortir dels mercats. No obstant això, per al conjunt de l'exercici la majoria de firmes de borsa continuen mantenint la previsió positiva sempre que els núvols que amenacen el futur de l'economia marxin sense prendre mal.