Borsa

La borsa es desinfla

La borsa es paralitza a causa de la falta d'estímuls per assumir riscos i per la manca d'excuses per fugir de la renda variable. L'Íbex-35 cau un 0,61% però manté els 10.000 punts.Per Marisa Nuez

Inditex s'està allunyant dels màxims històrics i cau més d'un 10% en l'any, frenant l'evolució de l'Íbex-35 juntament amb la resta de grans valors de l'índex

Res no ha can­viat en els par­quets bor­sa­ris en les dar­re­res ses­si­ons i això s'ha traduït en una paràlisi dels índexs, que ni avan­cen ni recu­len, i en una bai­xada del volum de negoci. A Itàlia s'estan afa­nyant per for­mar un govern esta­ble i dei­xar enrere l'enèsima crisi política a la qual s'enfronta el país. Això agrada als mer­cats i l'esclat dels pro­ble­mes ita­li­ans no ha col­pe­jat el deute dels països perifèrics com va pas­sar en ante­ri­ors oca­si­ons, ans al con­trari. Les pri­mes de risc d'Espa­nya, Itàlia i Grècia han enre­gis­trat des­cen­sos durant les dar­re­res ses­si­ons, total­ment ali­e­nes a l'afer italià, men­tre que les bor­ses no han expe­ri­men­tat cap sac­se­jada per aquest motiu.

Pel que fa a la marxa de l'eco­no­mia, els indi­ca­dors que s'han anat publi­cant en la set­mana no fan més que con­fon­dre els inver­sors perquè no mos­tren amb clare­dat una recu­pe­ració forta però tam­poc donen senyals de feblesa pre­o­cu­pant. De fet, pocs en els par­quets dub­ten que l'expansió econòmica és un fet i que aquesta s'anirà con­so­li­dant a mesura que avanci l'exer­cici, però els calen dades que ho con­fir­min per entrar amb força en renda vari­a­ble. En aquest sen­tit, una enquesta de Bank of Ame­rica de Mer­rill Lynch asse­nya­lava aquesta set­mana l'ele­vada con­fiança que tenen els grans inver­sors en la recu­pe­ració de les prin­ci­pals eco­no­mies, sobre­tot de l'euro­pea.

D'altra banda, els resul­tats publi­cats als EUA i a Europa durant les dar­re­res ses­si­ons no han estat dolents, però tam­poc exces­si­va­ment posi­tius per esti­mu­lar els inver­sors, que tenen els peus a terra i han dei­xat enrere la fase d'eufòria de prin­ci­pis d'any.

L'única nove­tat que han hagut de pair els mer­cats durant la set­mana que aco­mi­a­dem ha estat el resum de les reu­ni­ons de la Reserva Fede­ral (FED) dels EUA. Al banc cen­tral nord-ame­ricà es comença a coure un canvi en la política monetària i això, si es con­firmés, sí podria tenir un impacte en les bor­ses inter­na­ci­o­nals. Les dar­re­res actes de la FED mos­tren que hi ha alguns mem­bres que con­si­de­ren l'actual nivell dels tipus d'interès (en mínims del 0%) poc ade­quat per a l'actual esce­nari de recu­pe­ració econòmica. De fet, el banc que ara pre­si­deix Janet Yellen va lli­gar el canvi en els tipus d'interès a una reducció de la taxa d'atur per sota del 6,5%, llin­dar que està a punt de per­fo­rar.

En les pro­pe­res jor­na­des els mer­cats ani­ran espe­cu­lant amb els pro­pers movi­ments de la FED fins que el banc es reu­neixi el 18 de març i doni més pis­tes de les pas­ses que farà.

Ball avor­rit.

Al ritme d'aques­tes expec­ta­ti­ves i de l'ato­nia de les dades està ballant la borsa espa­nyola, que es mou en una for­qui­lla que va dels 9.900 punts als 10.100 evi­den­ci­ant la paràlisi dels inver­sors. Aquests no tro­ben estímuls clars per entrar en el mer­cat però tam­poc han enso­pe­gat amb excu­ses per fugir cor­rents, en vista del con­text més opti­mista que es res­pira en els par­quets.

Així, la borsa espa­nyola ha recu­lat un 0,61% set­ma­nal fins a tan­car diven­dres en els 10.071 punts. Amb aquest nivell, l'índex selec­tiu rebaixa fins a l'1,56% la plusvàlua anual dei­xant en només un record el més del 5,5% de guany anual que enre­gis­trava l'Íbex-35 a mit­jan gener. De fet, la borsa espa­nyola va ence­tar l'exer­cici des­ta­cant com a millor par­quet entre les grans pla­ces, però aquest bon com­por­ta­ment s'ha anat diluint a mesura que avançaven les set­ma­nes.

Ara, l'Íbex-35 con­ti­nua amb el signe posi­tiu en el balanç de 2014 i com­par­teix guanys amb l'índex lon­di­nenc, men­tre que la resta de grans índexs euro­peus també estan en posi­tiu però amb alces més modes­tes. Bona part de la fre­nada que ha expe­ri­men­tat l'índex selec­tiu espa­nyol en les dar­re­res set­ma­nes es deu a la paràlisi dels grans valors del mer­cat inte­rior. Indi­tex va tocar màxims històrics i va situar-se a un pas dels 120 euros per títol, però des de lla­vors s'ha anat desin­flant i ara es mou als vol­tants dels 105 euros en caure més d'un 10% en l'exer­cici. Per la seva part Telefónica està patint per les ope­ra­ci­ons cor­po­ra­ti­ves que es comen­cen a veure entre les seves com­pe­ti­do­res i que poden pas­sar-li fac­tura si el grup que pre­si­deix César Ali­erta no mou fitxa.

La petro­li­era Rep­sol també està patint pel con­flicte a YPF i per la seva expo­sició als mer­cats emer­gents (igual que Telefónica, que també té interes­sos a la regió sud-ame­ri­cana).D'altra banda el sec­tor ban­cari torna a agra­dar als inver­sors i aquests s'estan situ­ant amb força en bancs, però són molt selec­tius i han apos­tat clara­ment per les enti­tats de mit­jana capi­ta­lit­zació, dei­xant al marge les acci­ons de San­tan­der i BBVA, que enre­gis­tren mínimes oscil·laci­ons en el balanç anual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.