Gran angular

Millors perspectives pel 2014?

És important, però, que a l'hora de valorar i interpretar aquestes xifres tinguem present que la majoria d'aquestes prediccions són “prediccions condicionades”. És a dir, a l'hora de dur a terme les prediccions, els analistes fan tot un seguit de supòsits sobre les polítiques econòmiques que es duran a terme durant els propers mesos, però també sobre determinades variables relacionades amb l'economia internacional, com ara l'evolució del comerç internacional, el preu del petroli o l'evolució dels mercats borsaris

La publicació del darrer panel de previsions de FUNCAS va tenir un cert impacte mediàtic perquè s'ha interpretat com una evidència que les perspectives de l'economia espanyola pel 2014 han millorat de manera molt important durant els darrers mesos. Tal com es pot observar en el gràfic, és cert que si comparem el que diuen ara els experts en relació amb el que deien fa un any, la taxa de creixement interanual del PIB pel 2014 s'ha revisat a l'alça (del 0,7% al 0,9%), però de manera molt marginal. Potser és més important comprovar com l'interval en què se situen les previsions dels analistes oscil·la ara entre el 0,7% i l'1,2% mentre que a l‘estiu del 2013 encara semblava possible una nova caiguda de l'activitat durant el 2014.

És important, però, que a l'hora de valorar i interpretar aquestes xifres tinguem present que la majoria d'aquestes prediccions són “prediccions condicionades”. És a dir, a l'hora de realitzar les prediccions, els analistes fan tot un seguit de supòsits sobre les polítiques econòmiques que es duran a terme durant els propers mesos, però també sobre determinades variables relacionades amb l'economia internacional, com ara l'evolució del comerç internacional, el preu del petroli o l'evolució dels mercats borsaris.

Pressupost qüestionat.

Potser l'exemple més conegut d'aquesta aproximació és l'escenari macroeconòmic que s'elabora cada any com a punt de partida per a l'elaboració del pressupost general de l'Estat i que, sovint, és força qüestionat. De fet, aquest enfocament planteja una dificultat fonamental: fins a quin punt la publicació de les previsions pot afectar les respostes futures dels agents econòmics i polítics i, per tant, invalidar els escenaris de partida? Per exemple, durant la crisi del deute sobirà la publicació de previsions negatives sobre l'evolució de l'activitat econòmica en algunes economies va fer que la prima de risc augmentés per sobre del previst i empitjorés la situació d'aquests països,i que alhora s'invalidessin les projeccions, que van quedar ràpidament desfasades davant aquesta evolució diferent dels escenaris de partida.

Canvi en les prediccions.

Com en molts altres aspectes, la gran recessió també ha canviat la manera de fer prediccions. D'una banda, totes les institucions presten ara molta més atenció a l'evolució del sector financer, un àmbit que havia estat sistemàticament ignorat en l'àmbit de la predicció. Per exemple, l'OCDE ha elaborat uns índex de condicions financeres que s'utilitzen regularment com un determinant més de l'activitat econòmica als Estats Units, al Japó, al Regne Unit o a la zona de l'euro. També s'estan fent esforços per incorporar indicadors sobre el sector bancari dins els models macroeconomètrics que s'utilitzen per a elaborar prediccions a un horitzó temporal d'un o dos anys endavant. Aquesta és una de les grans assignatures pendents en aquest àmbit. D'altra banda, cada vegada més s'utilitzen indicadors que permeten fer un seguiment pràcticament en temps real de l'evolució de l'activitat econòmica (nowcasting) a partir de tot un seguit d'indicadors d'alta freqüència (real time data). En aquesta mateixa línia cada vegada més s‘utilitzen indicadors obtinguts a través de la xarxa (big data). Per exemple, hi ha treballs que han utilitzat informació sobre el tipus de cerques realitzades a Google per analitzar possibles canvis de tendència en els mercats de treball o en l'evolució dels preus de l'habitatge.

Canvi en els indicadors.

Un treball recent del Banc Central Europeu mostra també com alguns dels indicadors més rellevants per predir l'evolució de l'activitat econòmica a la zona euro abans i després de la crisi han canviat substancialment. Mentre que indicadors relacionats amb l'evolució de la industria manufacturera continuen sent importants, els indicadors de confiança del consumidor han guanyat importància després de la crisi i altres indicadors més “clàssics” com la variació d'existències aporten molt poc a la capacitat predictiva dels models utilitzats.

Finalment, cal destacar també que els analistes cada cop tenen més en compte els lligams existents entre les diferents economies i, per tant, intenten posar un èmfasi més gran a entendre i modelitzar les interdependències existents a través de diferents canals (comerç, inversió, etc.).

Una de les principals fonts d'error de les prediccions elaborades en l'inici de la crisi va ser la incapacitat per entendre de manera correcta com la crisi de les subprime als Estats Units acabaria traslladant-se a Europa o com la dramàtica situació de les finances públiques a Grècia afectaria de manera tan important la resta d'estats membres de la zona euro.

En resum, cal interpretar amb molta cura les previsions macroeconòmiques. Sovint es diu que els economistes som capaços de “predir molt bé el passat”, però no tant el futur.

Les previsions de consens de FUNCAS

El panel de previsions de l'economia espanyola és una enquesta realitzada bimestralment per FUNCAS als 19 serveis d'estudi que realitzen previsions de manera regular. A partir de les respostes a aquesta enquesta, s'ofereixen les previsions de consens, que es calculen com la mitjana aritmètica de les 19 previsions individuals. També es faciliten les previsions del govern espanyol, del Banc d'Espanya i dels principals organismes internacionals, però no s'incorporen dins les previsions de consens.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.