Borsa

L'Íbex no troba el camí

La borsa es deixa portar per l'optimisme econòmic mentre mira de reüll els dubtes que posen en risc el creixement, com ara la tensió a Ucraïna. L'Íbex 35 salva els 10.100 punts.

Grífols, IAG, Enagás, Amadeus i REE se situen en màxims històrics
i es perllonga l'encís
dels inversors per aquests valors

Les bor­ses no saben cap a on anar. Si bé con­fien que la recu­pe­ració econòmica s'està con­so­li­dant a poc a poc, també veuen amb pre­o­cu­pació les ame­na­ces que poden posar en risc aquesta millora econòmica, entre les quals figura la tensió que viu Ucraïna. I aquesta com­bi­nació entre les expec­ta­ti­ves posi­ti­ves i els ris­cos ha con­ti­nuat para­lit­zant els prin­ci­pals índexs bor­sa­ris i reduint la nego­ci­ació durant les dar­re­res ses­si­ons.

Els pri­mers dies de la set­mana van que­dar domi­nats per l'opti­misme i els prin­ci­pals par­quets van regis­trar guanys. La borsa espa­nyola va des­ta­car sobre la resta de les seves homòlogues a l'empara de la millora del ràting que va fer Moody's i la revisió a l'alça de les expec­ta­ti­ves de crei­xe­ment de l'eco­no­mia espa­nyola que va anun­ciar Brus­sel·les (i que pas­sen a ser de l'1% pel 2014, con­tra el 0,5% esti­mat ante­ri­or­ment).

Això va ani­mar els inver­sors i l'Íbex 35 va acon­se­guir situar-se en els nivells màxims del dar­rer mes, vore­jant els 10.250 punts. No obs­tant això, les alar­mes dels inver­sors van aca­bar ence­nent-se per l'apa­rició de noves incer­te­ses amb què els mer­cats no comp­ta­ven (com és la tensió crei­xent a Ucraïna, que fa témer un con­flicte al si d'Europa) i amb altres decep­ci­ons pro­ce­dents dels comp­tes empre­sa­ri­als (que donen una de calenta i una de freda als mer­cats).

Així, l'Íbex 35 ha fina­lit­zat la set­mana amb un avanç del 0,43%, en situar-se en els 10.114,20 punts. Amb aquest tan­ca­ment, el selec­tiu suma una alça de l'1,96% al febrer i manté el signe posi­tiu en el balanç anual, amb un guany de l'1,99%.

El llast dels grans.

Igual que en set­ma­nes pre­ce­dents, el nega­tiu com­por­ta­ment dels grans valors és un llast per a la borsa espa­nyola. L'evo­lució del selec­tiu Íbex 35 està que­dant con­di­ci­o­nada per les bai­xa­des que expe­ri­men­ten els blue chips de l'índex, els valors amb més capi­ta­lit­zació borsària i amb més pon­de­ració dins del selec­tiu.

Aquesta set­mana l'ope­ra­dora de tele­co­mu­ni­ca­ci­ons Telefónica ha fre­nat l'Íbex 35 després d'anun­ciar uns bene­fi­cis que, tot i ser posi­tius, no han aca­bat enllu­er­nant els inver­sors. Però no ha estat l'única. La mul­ti­na­ci­o­nal de la moda Indi­tex con­ti­nua patint per les rebai­xes de reco­ma­nació que han plo­gut sobre el valor i les seves acci­ons s'allu­nyen dels màxims asso­lits fa només algu­nes set­ma­nes.Per con­tra, durant les dar­re­res ses­si­ons Rep­sol s'ha situat en el ter­reny dels guanys i ha cele­brat l'acord asso­lit amb el govern argentí per rebre una com­pen­sació arran de l'expro­pi­ació d'YPF.

Els grans bancs, BBVA i San­tan­der, també han aca­bat la set­mana amb guanys mode­rats, tot i que l'aposta dels inver­sors sobre els valors ban­ca­ris con­ti­nua foca­lit­zada en les enti­tats de mit­jana capi­ta­lit­zació. Durant la set­mana els inver­sors s'han fixat espe­ci­al­ment en Banc Saba­dell i en el Popu­lar, que se situen en la part alta del rànquing dels valors amb més plusvàlua set­ma­nal.

A part dels bancs, les cons­truc­to­res han tor­nat a rebre els flu­xos de diner que arri­ben al par­quet i els pri­mers llocs de la llista dels valors més alcis­tes els ocu­pen Sacyr (que ha cele­brat l'acord pel canal de Panamà), Acci­ona i Fer­ro­vial (afa­vo­rida pels guanys asso­lits per l'aero­port lon­di­nenc de Heath­row, del qual con­trola una quarta part del capi­tal).

Aposta gua­nya­dora.

Tot i els dub­tes que pla­nen pels par­quets, els inver­sors con­ti­nuen con­fi­ant que la recu­pe­ració arri­barà i pro­lon­guen la seva aposta pels valors que el 2013 ja van fer un bon exer­cici. Així doncs, entre les alces acu­mu­la­des durant l'any pre­ce­dent i el bon com­por­ta­ment que regis­tren en els pri­mers dos mesos del 2014, hi ha un bon gra­pat de valors que o bé han asso­lit nivells màxims històrics o bé s'hi situen ben a prop.

En les dar­re­res ses­si­ons les acci­ons de Grífols han tocat preus rècord (vegeu breu supe­rior), però també Inter­na­ti­o­nal Air­li­nes Group (IAG), Enagás, Red Eléctrica de España (REE) i la cen­tral de reser­ves Ama­deus han superat els seus màxims històrics.

Si bé el bon com­por­ta­ment d'alguns valors con­vida a pren­dre posi­ci­ons en el mer­cat, les incer­te­ses que pla­nen pels par­quets també fan que els inver­sors siguin molt més cau­te­lo­sos i man­tin­guin la distància amb la renda vari­a­ble.

Pels experts, aquesta podria ser la tendència domi­nant en les pròximes set­ma­nes men­tre no hi hagi motius per aban­do­nar la inversió però tam­poc apa­re­guin notícies posi­ti­ves de rellevància que facin decan­tar la balança cap a les com­pres. Així doncs, la millor reco­ma­nació és man­te­nir-se alerta i ser molt pru­dents fins que les incògni­tes des­a­pa­re­guin de l'esce­nari bor­sari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.