Emprenedors

Les plantes que no es moren

Citysens crea jardins domèstics intel·ligents amb poques exigències de manteniment

La fabricació de sensors amb nanotubs de carboni n'abarateix deu vegades el cost
L'estructura vertical de plantes rep els nutrients que li calen en tot moment

“Se'm moren les plan­tes, no puc fer-hi res. Per molt que les regui, se'm pan­sei­xen al cap de pocs dies i no en sé el perquè”, diu una cançó de Mazoni. Es cal­cula que el 2050 un 70% de la població mun­dial viurà en ciu­tats, i la ver­dor de les plan­tes del pis serà una de les fines­tres quo­ti­di­a­nes que ens con­nec­ta­ran amb la terra. Això sí, caldrà adap­tar-les al nos­tre estil de vida perquè tirin enda­vant.

Xavi Rius és fun­da­dor de City­sens, gua­nya­dora dels pre­mis Empresa Tar­ra­gona Smart City. Aquest any, l'empresa ini­ciarà la comer­ci­a­lit­zació de jar­dins domèstics intel·ligents. “Creem pro­duc­tes per faci­li­tar que la gent pugui tenir plan­tes a casa, con­tri­buint a fer les ciu­tats més ver­des”, explica. City­sens ha dis­se­nyat estruc­tu­res ver­ti­cals on enca­bir fins a cinc plan­tes en l'espai que ara n'ocupa una. És modu­lar, així que es pot adap­tar a les neces­si­tats i als gus­tos estètics de cada cli­ent. A més, s'ali­men­ten automàtica­ment amb l'aigua i els nutri­ents adi­ents a cada família de plan­tes.

El pro­jecte empre­sa­rial sor­geix a par­tir de la tesi doc­to­ral en sen­sors de Xavi Rius a la Uni­ver­si­tat Rovira i Vir­gili. Les plan­tes s'ali­men­ten de tretze nutri­ents (ions) i car­boni per sobre­viure i créixer. El con­trol dels nutri­ents estal­via cos­tos en fer­ti­lit­zants i redu­eix els ris­cos de tenir males colli­tes o, en aquest cas, que les plan­tes es morin. “Fins ara, se'n conei­xia el nom­bre total de nutri­ents i als hiver­na­cles se'n mesura la quan­ti­tat, però es trac­tava de saber quins nutri­ents neces­sita en tot moment cada planta. Les apli­ca­ci­ons són molt grans”, asse­gura.

Després de dis­se­nyar cinc pro­to­ti­pus, City­sens ha tro­bat una solució basada en un sis­tema hidropònic. És a dir, con­reu de plan­tes sense sòl. L'aigua i els nutri­ents arri­ben a les plan­tes a través d'una bomba, silen­ci­osa i ama­gada al peu de l'estruc­tura ver­ti­cal que suporta els tes­tos. Està con­nec­tada a un tem­po­rit­za­dor endo­llat al cor­rent.

City­sens ha tin­gut en compte la sos­te­ni­bi­li­tat de l'estruc­tura. Així, tot el que li cal a la planta és aigua i nutri­ents cada tres set­ma­nes, i el que no neces­sita, es recull al dipòsit. El cost elèctric està cal­cu­lat en 1,2 euros anu­als. “Ocupa molt poc espai, i et per­met des­pre­o­cu­par-te'n, perquè el sis­tema fa la feina diària de regar-les i donar-los l'ali­ment neces­sari.” El subs­trat subs­ti­tu­tiu de la terra, que sosté les arrels i els aporta oxi­gen, també prové del reci­clatge. De moment, són pinyols de préssec, però també ho tes­ta­ran amb clos­ques d'ave­llana i d'arròs. City­sens ha dis­se­nyat qua­tre famílies de plan­tes, agru­pa­des a raó de la simi­li­tud de nutri­ents que reque­reix cada espècie, per tal d'asse­gu­rar el crei­xe­ment òptim de cada una. També, per les carac­terísti­ques estètiques i les pro­pi­e­tats de cada família. Es ven­dran per paquets, que inclou­ran els nutri­ents. Fins ara, n'han creat tres –flors, flor blanca i flor ver­me­lla– i un quart que està com­post per espècies que, segons la NASA, con­tri­bu­ei­xen a depu­rar l'aire de les partícules invi­si­bles que des­pre­nen els mobles, els apa­rells elèctrics i la pols, tot cre­ant ambi­ents més salu­da­bles. City­sens han tes­tat els paquets amb la venda de cin­quanta pro­to­ti­pus, que s'han esgo­tat. “Sobre­tot, agrada a la gent jove, molt activa i que viu a les ciu­tats. Ens remar­quen que és un sis­tema còmode.”

Nano­tubs.

Els sen­sors per a jar­di­ne­ria no són nove­tat, ja que s'usen en el con­reu indus­trial de plan­tes. No obs­tant això, el preu, uns 100 euros de mit­jana, els fa molt poc com­pe­ti­tius per al gaudi domèstic. City­sens i el Grup d'Inves­ti­gació de Qui­mi­o­me­tria, Qua­li­me­tria i Nano­sen­sors de la URV ha desen­vo­lu­pat una tec­no­lo­gia per aba­ra­tir-ne “uns deu cops” el preu tant de fabri­cació com de venda al públic. Es basa en nano­tubs de car­boni, mate­rial del qual ha fabri­cat els sen­sors. A la vista, els nano­tubs sem­blen pols: són cent mil vega­des més petits que un pèl, que té un diàmetre de 0,1 mil·límetres.Es poden fixar en mul­ti­tud de mate­ri­als, com ara tei­xits, plàstic i paper. A par­tir de l'any vinent, City­sens els vol incor­po­rar a les seves estruc­tu­res ver­ti­cals, mit­jançant un mòdul que anirà avi­sant al telèfon mòbil de les neces­si­tats de fer­ti­lit­zació, llum i tem­pe­ra­tura de les plan­tes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Les plantes que no es moren