Gran angular

El futur dels cursos massius oberts en línia

El MOOC són cursos en línia d'accés obert a través d'internet, dirigits a un nombre il·limitat de participants. Vídeos, exercicis i altre material encapsulat que es pot seguir des de qualsevol ordinador o tauleta. Una crítica als MOOC és que no són més que això, amb un fòrum de discussió entre usuaris i sense una supervisió de l'aprenentatge. Cursos de formació de pagament fa molt que existeixen a la xarxa

S'ha cele­brat el 1r ani­ver­sari de la pla­ta­forma Miríada X. Aquesta pla­ta­forma ofe­reix cur­sos mas­sius oberts en línia, deno­mi­nats MOOC (Mas­sive Open Online Cour­ses), i va ser cre­ada per Uni­ver­sia, por­tal d'uni­ver­si­tats espa­nyo­les i ibe­ro­a­me­ri­ca­nes -creat i finançat pel Banco San­tan­der- i Telefónica. Amb­dues amb interes­sos a Amèrica Lla­tina.

Les uni­ver­si­tats de l'Estat que tenen MOOC no només fan ser­vir Miríada X. Algu­nes ja se n'han sepa­rat i han creat una pla­ta­forma pròpia, i altres, com la UAB, fan ser­vir una pla­ta­forma ame­ri­cana (Cour­sera). Miríada X de moment no juga a pri­mera divisió, pocs recur­sos en joc.

El MOOC són cur­sos en línia d'accés obert a través d'inter­net, diri­gits a un nom­bre il·limi­tat de par­ti­ci­pants. Vídeos, exer­ci­cis i altre mate­rial encap­su­lat que es pot seguir des de qual­se­vol ordi­na­dor, tau­leta, etcètera. Una crítica als MOOC és que no són més que això, amb un fòrum de dis­cussió entre usu­a­ris i sense una super­visió de l'apre­nen­tatge. Cur­sos de for­mació de paga­ment fa molt que exis­tei­xen a la xarxa.

Ara una de les pla­ta­for­mes (NovoEd) vol ofe­rir als seus socis, entre ells Stan­ford, un entorn interac­tiu i de col·labo­ració, suposo que sincrònic, per a cur­sos petits.

Els MOOC tenen grans defen­sors i grans detrac­tors. Uns pen­sen que són el futur, la demo­cra­tit­zació de l'ense­nya­ment supe­rior. Altres no hi cre­uen, pen­sen que sense el pro­fes­sor a classe, res de res. O que cur­sos sense super­visió no donen garan­tia d'apre­nen­tatge.

Els MOOC són un feno­men propi de la uni­ver­sa­lit­zació de l'ús d'inter­net. No és fàcil pre­dir res. Qui ima­gi­nava als anys noranta cap a on ani­rien les coses. Va haver-hi molts nego­cis i més fra­cas­sos. Qui podia pre­dir un feno­men com Face­book.

Quina uti­li­tat poden tenir per als estu­di­ants que van a classe? Un ajut, però això ja no són MOOC, seran eines a la xarxa fetes ser­vir pel pro­fes­sor. Per als estu­di­ants pre­sen­ci­als poden ser un com­ple­ment asincrònic a l'estudi.

Uni­ver­si­tat a distància.

Per als que no poden anar a classe regu­lar­ment hi ha la uni­ver­si­tat a distància. Des de l'any 1969 exis­teix l'Open Uni­ver­sity. Abans rebies un lli­bre, uns exer­ci­cis o un vídeo per cor­reu postal, després podies interac­ci­o­nar via satèl·lit i ara estan a la xarxa, ha can­viat la fórmula d'accés, però poc el con­tin­gut.

On és teòrica­ment la gran diferència? Que els MOOC són “mas­sius i oberts”, perquè són gra­tis i a l'abast de tot­hom.

Si ningú no paga, per què les uni­ver­si­tats els fan? Les raons dels acadèmics són sovint altruis­tes. El plaer de fer pro­duc­tes útils per for­mar els estu­di­ants. Inno­var fent nous pro­duc­tes. Si arri­ben a molta gent, millor.

Els cre­a­ran, però a ningú no se li pot pas­sar pel cap que aquest pro­fes­sor inno­va­dor i cre­a­tiu podrà fer-ne un segui­ment mas­siu. En tot cas seguirà els seus estu­di­ants. Sense un mece­nes el curs serà modest i sense cap super­visió.

Amb tot, la xarxa és fantàstica. Als fòrums, els par­ti­ci­pants poden res­pon­dre's les pre­gun­tes i dub­tes, comen­tar els tre­balls i pro­ves inse­rits. Un ins­truc­tor per mode­rar tot això pot fun­ci­o­nar. La intel·ligència arti­fi­cial pot aju­dar. No puc ima­gi­nar on arri­ba­ran les coses.

Què podrà obte­nir el par­ti­ci­pant en obert? Un cer­ti­fi­cat d'assistència si el paga. Pagant més, un exa­men i un cer­ti­fi­cat d'apro­fi­ta­ment. En alguns casos, una matrícula i un segui­ment. Res gra­tis més enllà del curs, que ja és molt. A mi ja m'està bé apren­dre què és la nano­tec­no­lo­gia amb un curs com aquests, no em cal un títol, vull saber. Si em calgués, els MOOC no em ser­vi­rien.

Per què hi ha empre­ses que s'hi dedi­quen? Per què el Mas­sac­hu­setts Ins­ti­tute of Tech­no­logy (MIT) i la Uni­ver­si­tat de Har­vard s'han gas­tat més de 30 mili­ons de dòlars en això? Sens dubte per ven­dre conei­xe­ment a altres països, també a casa. El negoci començarà ara. Har­vard cobra 1.000 dòlars per qua­tre crèdits als pre­gra­du­ats. El MIT ja en fa un a 500 dòlars.

Ven­dre cur­sos en anglès, francès i espa­nyol, no en català o ale­many. Una for­mació no regu­lada en la qual només poden par­ti­ci­par les llengües domi­nants. L'anglès, evi­dent­ment, el francès, que vol entrar, via Suïssa, a Àfrica, i l'espa­nyol que espera omplir Amèrica Lla­tina de cur­sos. Alguns països tin­dran uni­ver­si­tats o franquícies amb pres­ti­gi­o­sos pro­fes­sor enllau­nats.

Qui paga?

Crec en el futur d'aquesta for­mació. El pro­blema és qui paga. Als nego­cis cal inver­tir-hi. Les uni­ver­si­tats públi­ques no poden gas­tar els diners que no tenen en aquest negoci de risc. Tam­poc no saben fer nego­cis. Les empre­ses o les uni­ver­si­tats que tin­guin el soci ade­quat poden impli­car-s'hi. Els governs que vul­guin poten­ciar la presència fora hi poden col·labo­rar. Per tenir una referència, una pla­ta­forma comer­cial pres­su­posta 200.000 dòlars per cada curs. El cost és molt vari­a­ble.

La Gene­ra­li­tat ha fet una con­vo­catòria per fer MOOC i hi ha posat 200.000 euros. Com a màxim es podien dema­nar 16.000 euros per curs. Pur entre­na­ment.

Miríada X fa un any

Miríada X, una plataforma amb cursos massius oberts i on line (MOOC) en espanyol, acaba de complir un any de vida. La plataforma té el suport de 6 països iberoamericans, 28 universitats (20 de l'Estat espanyol i 8 d'Amèrica Llatina, dues catalanes: la Universitat Pompeu Fabra i la Universitat de Girona) i de 730 professors registrats. Té 37 cursos en marxa, i ja n'ha impartit 59.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.