Eines

Aprendre a fer una gestió en verd

El Postgrau en Economia Verda, el primer en tot l'Estat, inicia el seu primer curs el 26 de març vinent

El curs inclou cent hores de pràctiques a equipaments i empreses
Hom interpreta l'economia verda com una via sostenible de ser més rendibles

El 26 de març s'inicien les sessions acadèmiques del postgrau en Economia Verda, una iniciativa conjunta de l'Institut Català de l'Economia Verda (Incev) i el Col·legi d'Economistes de Catalunya que pretén oferir a professionals de camps diversos coneixements per aplicar a l'empresa pràctiques de gestió que condueixin a la competitivitat des d'uns principis de sostenibilitat i respecte a l'entorn.

Els alumnes d'aquest postgrau, que rebran una titulació pròpia de la Universitat de Vic (Uvic), especialistes de renom els oferiran un coneixement transversal sobre les possibilitats de l'economia verda per reduir costos alhora que es pot fer créixer el valor afegit de productes i serveis.

Enric Llarch, director de l'Incev, insisteix que aquesta eina formativa, única en l'oferta de les universitats de l'Estat espanyol, té com a clar tret diferencial la transversalitat: “Al si d'una empresa, és difícil trobar un tècnic que tingui un coneixement panoràmic sobre àrees en què es poden aplicar conceptes d'economia verda, com ara energia, logística, mobilitat, gestió de residus...”

Considera que, en uns moments en què cal engegar la represa, que “no hauria de venir només per la devaluació interna”, per reduir costos hi ha àrees en què es poden aplicar nous usos: “Ara mateix, el cost energètic preocupa molt, en alguns casos és el segon en jerarquia de l'empresa, després del laboral, i fóra bo que al si de l'organització d'una companyia hi hagi algú que pugui explorar i estar al dia sobre les possibilitats de l'estalvi i l'eficiència energètica o els nous sistemes d'emmagatzematge, el preu de les plaques fotovoltaiques i xarxes de distribució intel·ligent.” El dossier energètic és a hores d'ara el que més interès pot llevar entre les empreses, obligades per la crisi a pensar més en el curt termini i esgarrapar algun petit marge. En el capítol de l'energia, en un o dos anys, segons els casos, es poden aconseguir retorns del 20-30%. També pot cridar l'atenció el residu, com minimitzar-lo o convertir-lo en matèria primera.

L'oportunitat d'un postgrau d'aquesta mena és indiscutible en uns moments en què “ha tocat sostre l'apel·lació a la consciència ecològica de l'administració, a causa de la crisi, així que l'única manera de difondre comportaments sostenibles a l'empresa és que pugui trobar beneficis econòmics en la gestió verda”. A l'administració, en tot cas, li correspon provocar el replantejament de processos industrials.

Realment, a l'empresa li surt a compte tenir un responsable o un departament dedicat a totes les variables de la sostenibilitat? “Tot dependria de les dimensions de l'empresa, però sí que es pot afirmar que surt a compte tenir en nòmina un especialista en aquesta temàtica, és com tenir un responsable de qualitat, que ha de procurar que l'empresa no perdi rendibilitat perquè el seu producte o servei no s'ha elaborat amb l'exigència necessària.”

Els requeriments de l'energia verda són imprescindibles també per a aquelles empreses que volen recórrer els mercats internacionals, on s'imposa l'estàndard verd per al proveïdor.

El postgrau consta de sis mòduls. El primer aprofundeix en el concepte de l'economia verda, tot repassant qüestions històriques, els aspectes de governança i socials.

Un segon bloc s'endinsa en el marc jurídic, especialment en les figures de fiscalitat ambiental. Al tercer mòdul, l'alumne s'endinsarà en l'estudi dels diversos vectors de l'economia verda: energia, aigua, residus i mobilitat.

El quart mòdul està dedicat al vincle de l'economia verda i l'empresa, i aquí s'observen les possibilitats que hi ha en la millora de processos productius; la innovació i competitivitat; logística i transport; com empreses de sectors tradicionals tenen l'opció de migrar cap a l'economia verda o l'ecodisseny.

En el mòdul cinquè s'aprofundeix en aspectes sectorials com ara els models de desenvolupament rural; el turisme sostenible; la gestió d'un sistema sanitari sostenible; el desenvolupament urbà i les infraestructures o l'edificació eficient.

En el sisè capítol, hom té cura de les polítiques d'economia verda, tot incidint en les polítiques de promoció de l'empresa o en l'ecoemprenedoria. També es fa referència a fons públics i fons privats per invertir en economia verda. El postgrau, que s'impartirà cada dilluns a la tarda, durant un any, també inclou cent hores de pràctiques, formades per visites a equipaments, empreses i llocs d'interès formatiu i culmina amb un projecte final de postgrau.

El curs està pensat per a un ventall molt ampli de professionals: empresaris, tècnics de l'administració pública i llicenciats o diplomats universitaris, com ara arquitectes, economistes, geògrafs, ambientòlegs o periodistes.

Autoritats contrastades en cada camp

Sota la coordinació d'Enric Llarch i Josep Burgaya, director acadèmic de l'Incev, el postgrau disposarà d'autoritats de renom per impartir les classes. En la llarga nòmina hi trobem Jordi Angusto, del Col·legi d'Economistes; Carles Cabrera, de l'Institut Cerdà; Arnau Queralt, del CADS; Frederic Ximeno, de l'Estudi Ramon Folch (ERF); Jordi Portabella, regidor de l'Ajuntament de Barcelona; Leandro Barquín, de Fòrum Ambiental; José Luis Salazar, del Col·legi d'Advocats; Manuel Ludevid, de la Fundació Gas Natural; Iñaki Gil, de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic; David Navarro, de l'ACA; Candela Calle, del Centre de Recursos de la Salut i el Medi; Fernando Tejada, de Zycla; Cristina del Castillo, de Fluidra; Josep Maria Vegara, de la UPF; Joan Marín, de Nutereativies, o Gemma Puig, d'ACC10, entre altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.